Τη δέουσα αναγνώριση της τέχνης του Masayoshi Sukita, του Ιάπωνα φωτογράφου που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο πώς προσελήφθη η εικονοκλαστική παρουσία του David Bowie, σηματοδοτεί, η εδώ και χρόνια οφειλόμενη να υπάρξει μονογραφία «Sukita: Eternity» που κυκλοφόρησε προσφάτως, από τον εκδοτικό οίκο ACC Art Books.

Στο διάστημα των τελευταίων 50 χρόνων, οι φωτογραφίες του έγιναν σημείο αναφοράς για καλλιτέχνες, ντιζάινερ και φωτογράφους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ACC Art Books (@accartbooks_)

Ο David Bowie είχε πει για τον Sukita:

“Είναι πολύ δύσκολο για μένα να αποδεχτώ ότι o Sukita-san τραβάει φωτογραφίες μου από το 1972, αλλά αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα. Υποψιάζομαι ότι συμβαίνει, γιατί κάθε φορά που μου ζητά να σταθώ για μία λήψη, ανακαλύπτω στο μυαλό μου τον γλυκό, δημιουργικό και μεγαλόψυχο άντρα, που έκανε πάντα αυτές τις δυνητικά κουραστικές υποθέσεις, τόσο χαλαρές και ανώδυνες. Είθε να κάνει κλικ στην αιωνιότητα.” 

«Οι φωτογραφίες αυτές έγιναν από την κάψα των παθών των καλλιτεχνών» λέει ο Sukita για τη συνεργασία του με τον Bowie, αφετηριακή στιγμή της οποίας ήταν, όταν το 1972 είδε μια αφίσα με τον νεαρό μουσικό σε μια συναυλία «Save the Whale» στο Royal Festival Hall στο Λονδίνο και αμέσως αγόρασε εισιτήριο.

Masayoshi Sukita, David Bowie, Sukita: Eternity
Masayoshi Sukita

Στο λεύκωμα, ο Sukita περιγράφει ότι είδε τον Bowie ως κάτι «τελείως καινούργιο, καινοτόμο, εξαιρετικό και απίστευτο· είχε βαθύ αντίκτυπο πάνω μου. Ο Bowie δεν είναι απλά και μόνο μουσικός. Είναι, επίσης, ένας καλλιτέχνης και περφόρμερ στην περιοχή του «underground». Ο τρόπος που έπαιζε πάνω στη σκηνή, οι κινήσεις του σώματός του και η «expression corporelle »(σωματική έκφραση) του ήταν πολύ διαφορετική από τους άλλους καλλιτέχνες.» 

Αυτό ήταν η αρχή μιας όμορφης φιλίας

Για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, ο Masayoshi και ο Bowie θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν κάποιες από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες του μουσικού, συμπεριλαμβανομένου του εξώφυλλου του άλμπουμ του 1977 Heroes. Η φωτογραφία σηματοδότησε το τέλος μια εποχής, καθώς το punk ήρθε στο προσκήνιο· και ο Ιάπωνας φωτογράφος συνέχισε δουλεύοντας με καλλιτέχνες, όπως οι Iggy Pop, Joe Strummer (των Clash), Madness, Culture Club και David Byrne.

Masayoshi Sukita, David Bowie, Sukita: Eternity
David Bowie

Στα 83 του χρόνια, ο Masayoshi Sukita πέρασε την περασμένη χρονιά κάνοντας ανασκαφές στο αρχείο του, για να φέρει στην επιφάνεια ένα απίστευτο σώμα φωτογραφιών.