17 Δεκεμβρίου: Διεθνής Ημέρα κατά της βίας των εργαζομένων στο σεξ

17/12/2015

Η 17η Δεκεμβρίου έχει οριστεί από το 2003 ως η Διεθνής Ημέρα κατά της βίας των εργαζομένων στο σεξ και αποτελεί μία ευκαιρία ενίσχυσης του δημόσιου διαλόγου για τα εγκλήματα μίσους που διαπράττονται σε βάρος τους και για την ανάγκη καταπολέμησης του κοινωνικού στίγματος και των διακρίσεων που βιώνουν.

Τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται σε παγκόσμια κλίμακα τα νομοθετικά μέτρα που περιορίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων στο σεξ, με τον ισχυρισμό ότι θεσπίζονται προς το συμφέρον της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της προαγωγής της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται ενάντια στην πολιτική και στις αρχές που έχουν διακηρυχθεί από το UNAIDS και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι οποίες σημειώνουν ότι η καταπιεστική νομοθεσία που περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο σεξ, στην πραγματικότητα υπονομεύει τις πολιτικές για τη δημόσια υγεία και εντείνει την περιθωριοποίησή τους.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο σεξ αποτελούν και στην Ελλάδα μία ευάλωτη στον HIV κοινωνική ομάδα. Ο κοινωνικός αποκλεισμός και το στίγμα που τους ακολουθούν, απαιτούν στοχευμένες πρωτοβουλίες κοινωνικής ένταξης, ενίσχυσης του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία τους και προαγωγής της πρόληψης και της τακτικής εξέτασης, πάντοτε με γνώμονα την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με την προστασία της δημόσιας υγείας.

“Στην κατεύθυνση αυτή ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» έχει διανείμει την τελευταία διετία ενημερωτικό υλικό και πάνω από 20.000 προφυλακτικά σε εργαζόμενους στο σεξ κατά την εργασία στο δρόμο, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ προγραμματίζει για τις αρχές του 2016 τη λειτουργία μίας νέας υπηρεσίας ενδυνάμωσης προς το συγκεκριμένο πληθυσμό…”

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!