Την κατάργηση της διάταξης για την παρά φύση ασέλγεια υποσχέθηκε ο Παρασκευόπουλος

Την κατάργηση του άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα που ποινικοποιεί την “παρά φύση ασέλγεια” υποσχέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος. Ο υπουργός τοποθετήθηκε επί του θέματος κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής στη Βουλή, που ξεκίνησε στις 15.00 σήμερα και συνεχίζεται αυτή την ώρα με την ακρόαση εκπροσώπων των οργανώσεων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και άλλων φορέων.

Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2015 θα έχει καταργηθεί το άρθρο 347, με σχετική τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που θα προετοιμάσει η αρμόδια Επιτροπή Επεξεργασίας, που έχει συσταθεί.

Τι λέει το άρθρο 347

Σύμφωνα με το άρθρο 347, τιμωρείται αυτεπάγγελτα η παρά φύση ασέλγεια μεταξύ αρρένων, η οποία τελείται:

  • με κατάχρηση μιας σχέσεως εξαρτήσεως που στηρίζεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία·
  • από ενήλικο με αποπλάνηση προσώπου νεότερου από 17 ετών·
  • από κερδοσκοπία και
  • κατ’ επάγγελμα.

Οι συμπεριφορές που αναφέρονται στο 347 μπορούσαν κατά τη γνώμη του νομοθέτη να πλήξουν τον άντρα ως στυλοβάτη μιας παραδοσιακής πατριαρχικής κοινωνίας, ο οποίος έπρεπε να τυγχάνει αυξημένης προστασίας στο θέμα που ακριβώς μπορεί να πληγεί ο «ανδρισμός». Αν και μεσολάβησαν αρκετές αναθεωρήσεις του Ποινικού Κώδικα, το συγκεκριμένο άρθρο ουδέποτε διαγράφτηκε. Η χώρα μας παραμένει μια από τις εξαιρέσεις σε όλη την ΕΕ, διατηρώντας έναν νόμο που αντιβαίνει ολοφάνερα σε μια από τις βαθύτερες αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος: Στην αρχή της ισότητας.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η κατάργησή του αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και διαχρονικά πολλές οργανώσεις έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Το ίδιο έγινε και κατά τη διαβούλευση του σχεδίου νόμου για το Σύμφωνο Συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, οπότε και πολλές οργανώσεις ζήτησαν να προστεθεί τροπολογία για διαγραφή του άρθρου 347 από τον Πoινικό Κώδικα.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!