60 συλλήψεις στο Pride της Κωνσταντινούπολης

26/06/2023
από
Περισσότερα από 60 άτομα συνελήφθησαν στο Pride της Κωνσταντινούπολης, όπου χιλιάδες άνθρωποι συναντήθηκαν με σκοπό να διαδηλώσουν εν μέσω στοχευμένων απαγορεύσεων του Pride.

Την Κυριακή (25 Ιουνίου), ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές και σύμμαχοι βγήκαν στους δρόμους της συνοικίας Şişli της Κωνσταντινούπολης αψηφώντας τα εμπόδια.

Η αγγλική Bianet ανέφερε ότι η Επιτροπή Εβδομάδας Υπερηφάνειας της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι πάνω από 60 άτομα συνελήφθησαν από τις αρχές.

Στην Τουρκία, από το 2015, τα Pride έχουν απαγορευτεί συστηματικά στη χώρα, με εκδηλώσεις όπως πικνίκ και προβολές ταινιών να στοχοποιούνται ακόμη και με απαγορεύσεις κατά τη διάρκεια του Μήνα Υπερηφάνειας.

Οι συλλήψεις ακολουθούν την προειδοποίηση της Διεθνούς Αμνηστίας για την «θρασύτατη και εντεινόμενη καταστολή» που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Τουρκική Δημοκρατία.

Ο Nils Muižnieks, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη, δήλωσε: «Καθώς χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης με πείσμα, κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ.

«Οι αρχές θα πρέπει να επιτρέψουν στα Pride στην Τουρκική Δημοκρατία να προχωρήσουν με ασφάλεια και χωρίς παρεμβάσεις».

Στο Twitter, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση Υπερηφάνειας μίλησαν για τη συμμετοχή τους στην πορεία ενάντια στη καταπίεση.

«Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι ‘οποιαδήποτε δραστηριότητα που απειλεί τον θεσμό της οικογένειας’ δεν θα επιτραπεί και η αστυνομία έκλεισε την Ταξίμ. Αλλά τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα βρήκαν τρόπο να το παρακάμψουν και δεν εγκατέλειψαν την πορεία!», ανέφερε ένα από τα συμμετέχοντα άτομα.

«Παρ’ όλη την πίεση, χιλιάδες κουήρ άτομα διαδήλωσαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή η νίκη είναι αρκετή για εμάς. Μπορώ να κλάψω από ευτυχία», έγραφε ένα άλλο tweet.

Ένα τρίτο έγραφε: «Οι ιστορίες τιμής μας είναι διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά είναι και ίδιες. Η καρδιά και η ψυχή μου είναι σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Ήμασταν, είμαστε, θα είμαστε».

Πριν από τις συλλήψεις, ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Mıstık στο Nişantaşı και κρέμασαν μια τεράστια σημαία υπερηφάνειας σε έναν πολυώροφο χώρο στάθμευσης. Ακούστηκαν έντονες και δυναμικές ομιλίες με αίτημα τη ΛΟΑΤΚΙ+ ισότητα στη χώρα.

«Μεταφέρουμε την οργή των κουήρ ατόμων που έχουν υποστεί βασανιστήρια από το κράτος και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και δηλώνουμε ότι η οργή μας θα σας κάψει», ανέφερε ένας ακτιβιστής. «Δεν θα φύγουμε από τους χώρους μας- θα μας συνηθίσετε».

Η ομιλία συνέχισε καταδικάζοντας τον λόγο του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan μετά την επανεκλογή του τον Μάιο, στην οποία δήλωσε: «Τα ΛΟΑΤΙ άτομα είναι ένα δηλητήριο που εισάγεται στον θεσμό της οικογένειας. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε αυτό το δηλητήριο.

«Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει εναντίον της οικογένειας».

Οι διαδηλωτές στο Istanbul Pride απάντησαν «απορρίπτοντας» την αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική του Erdoğan.

«Απορρίπτουμε αυτήν την πολιτική του μίσους και της άρνησης», είπε ο ακτιβιστής στα άτομα που βρίσκονταν εκεί. «Παρά τις απαγορεύσεις, τις ποινικοποιήσεις, τις πιέσεις και τις προσπάθειες καταστολής μας, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε μια ανθρώπινη ζωή για όλα και να επιμένουμε στη δημοκρατική διαβίωση».

Το Istanbul Pride γιορτάζεται από το 2003, αλλά από το 2015 έχει απαγορευτεί από τις τουρκικές αρχές. Παρά το γεγονός αυτό, ακτιβιστές σε διάφορες πόλεις της χώρας – μεταξύ των οποίων η Μερσίνα, τα Άδανα, η Άγκυρα και το Εσκισεχίρ – σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις εκδηλώσεις Υπερηφάνειας.
Δες και αυτό!