Οργανώσεις για την κατάργηση της υγειονομικής διάταξης ΥΓ/39 Α

22/04/2015

13291303_malaysia_world_aids_day_jpeg_02917.limghandler-415x260Σε κοινή ανακοίνωση προέβησαν οι οργανώσεις, Κέντρο Ζωής, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, Act Up και Praksis, μετά τη δημοσίευση της κατάργησης της απαράδεκτης Υγειονομικής Διάταξης ΥΓ/39Α. Μια διάταξη η οποία το 2012 είχε οδηγήσει οροθετικές γυναίκες – χρήστριες ενδοφλέβιων ουσιών και θύματα trafficking – σε συλλήψεις, αναγκαστικές εξετάσεις, φυλάκιση και εν τέλει συνεχή διαπόμπευση.

Σύμφωνα με αυτή:

Είναι σημαντικό πως η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αντιλήφθηκε τους κινδύνους και τα προβλήματα που δημιουργούσε η εν λόγω διάταξη, τόσο σε επίπεδο ατομικών ελευθεριών όσο και σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το Υπουργείο αφουγκράστηκε τις συντονισμένες και αδιάκοπες διαμαρτυρίες και συστάσεις των Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, οι οποίες, από την πρώτη στιγμή, κατέδειξαν την επικινδυνότητα της 39Α και την καταδίκασαν υποστηρίζοντας ενεργά όλα τα θύματά της.

Ωστόσο εκκρεμεί η κατάργηση του άρθρου 59 του ν. 4057/2012 καθώς και η τροποποίηση του άρθρου 20 παρ. 4 του ν. 3172/2003, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης, απρόσκοπτη και αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στις υπηρεσίες υγείας σε συμμόρφωση της χώρας προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Είμαστε στη διάθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να συμβάλλουμε ως Κοινωνία των Πολιτών στην ουσιαστική προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το σεβασμό των δικαιωμάτων ευάλωτων και κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων. Ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να έχουμε έναν ανοικτό διάλογο για την επίλυση ζητημάτων που υπάρχουν ή θα υπάρξουν στο μέλλον, πάντα με γνώμονα τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έγινε στις 17 Απριλίου και η ισχύς της απόφασης αρχίζει 15 ημέρες από την δημοσίευση της.

Στις 2/4/2015 είχε εκδοθεί απόφαση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή σύμφωνα με την οποία «Καταργείται η υπ΄ αριθμόν 62752/4-7-2013 (ΦΕK 1085/Β΄4-7-2013) απόφαση, η οποία επανέφερε σε ισχύ την Υγειονομική Διάταξη ΓΥ/39Α «Ρυθμίσεις που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων (ΦΕΚ 1002/Β/2012)».
Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή της εν λόγω υγειονομικής διάταξης πριν από τρία χρόνια «συνοδεύτηκε» από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων οροθετικών γυναικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η συγκεκριμένη διάταξη καταργείται. Αρχικά υπεγράφη τον Απρίλιο του 2012 από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Η πρώτη «προσπάθεια» για την κατάργησή της έγινε τον Μαϊο του 2013 από την υφυπουργό Υγείας κα Φωτεινή Σκοπούλη. Τον Ιούνιο 2013, ο Αδωνις Γεωργιάδης προχώρησε στην άρση της πράξης κατάργησης της υγειονομικής διάταξης και μάλιστα ήταν μία από τις πρώτες αποφάσεις που υπέγραψε ως υπουργός Υγείας.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!