P. E. Zimmerman: Όταν ο gay έρωτας συναντά τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό

08/01/2015

IMG_7116Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί για το πως θα ήταν αν ζούσαμε στην αρχαία Ελλάδα. Σε έναν πολιτισμό τόσο φωτεινό αλλά και τόσο μυστήριο και σε μια κοινωνία που διαχειρίζεται τα κοινωνικά της στερεότυπα, τόσο διαφορετικά από τη δική μας. Και θα θέλαμε να τα ζήσουμε όλα. Όχι μόνο να δούμε και να καταλάβουμε την εποχή εκείνη, αλλά μέχρι και να ερωτευτούμε με φόντο όλα αυτά που σήμερα μαθαίνουμε μέσα από ιστορικές αφηγήσεις και αποσπασματικές αναφορές.

Σε αυτήν την ατελέσφορη αναδρομή, επικαλούμαστε την ιστορική μυθοπλασία για να μας γεμίσει όλα τα κενά που η απλή ιστορική καταγραφή δημιουργεί.

Με αφορμή το πρόσφατο του βιβλίο “Under the Spell of Eros”, συναντήσαμε τον συγγραφέα Perry Zimmerman (έναν εκπρόσωπο αυτού που ονομάζουμε “ιστορική μυθοπλασία”), ο οποίος μας μιλά για τις αξίες του -gay- έρωτα στα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: τι σημαίνει ο όρος “ιστορική μυθοπλασία”;

Αν και όλοι οι κεντρικοί χαρακτήρες του βιβλίου είναι δικά μου δημιουργήματα, όλο το σκηνικό, οι περιγραφές των παραδόσεων – των μύθων, ο χώρος και ο χρόνος είναι πραγματικοί. Προέρχονται δηλαδή από τη μελέτη πραγματικών πηγών. Είναι βασισμένα σε ιστορικά γεγονότα.  Απλώς, μέσα σε αυτά, παίρνουν ζωή οι δικοί μου χαρακτήρες.

Ξέρεις, είναι πολύ σημαντικό να προσπαθείς να μένεις πιστός στην ιστορία ακόμα κι όταν έχεις να κάνεις με μυθοπλασία. Δεν πρέπει να μπερδεύεις τον κόσμο. Δες για παράδειγμα την ταινία Clash Of The Titans. Μπερδεύει το κοινό με μύθους και ιστορίες άλλων πολιτισμών. Εσύ που είσαι από την Ελλάδα το καταλαβαίνεις. Κάποιος όμως που δεν έχει άλλη επαφή με τον πολιτισμό, όχι! Δεν πρέπει ποτέ να διαστρεβλώνεις. Πρέπει να μένεις πιστός στην ιστορία, στην παράδοση, ακόμα και όταν δημιουργείς μέσα σε αυτές.

Τα βιβλία μου είναι ακριβώς αυτό. Έπρεπε να μελετήσω, πριν γράψω. Για το πως ζούσαν τότε, πως έτρωγαν, πως πολεμούσαν. Να είναι όσο γίνεται ρεαλιστικό, επειδή μιλάει μια πραγματικές καταστάσεις. Κι αυτό θέλει δουλειά.

To “Under the Spell of Eros” είναι η 2η συγγραφική σου δουλειά, η οποία διαδραματίζεται και αυτή στην αρχαία Ελλάδα. Τι το καινούριο έχεις να δείξεις με αυτή;

Πρόκειται καλύτερα για την πιο τολμηρή δουλειά μου. Σε αυτό το βιβλίο έχω βάλει τη ψυχή μου. Έχω γράψει άλλο ένα το Medusa’s Cause που πρόκειται στην ουσία για το μύθο της Μέδουσας. Εκεί οι χαρακτήρες ήταν ήδη έτοιμοι, γνωστοί. Το έγραψα για να μάθει ο κόσμος την ιστορία της Μέδουσας. Αν και ο μύθος είναι γνωστός, ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει την ιστορία της.

Το δεύτερο βιβλίο μου είναι πιο “ώριμο σεξουαλικά”.  Με το πρώτο απλώς έβαλα το δάχτυλό μου στην πισίνα. Με αυτό έμεινα γυμνός και έπεσα μέσα. Μιλά για τη γέννηση της αγάπης. Μιλά για τον έρωτα μεταξύ αγοριών. Σε μια εποχή όμως, όπου ήταν περισσότερο αποδεκτό. Είναι κάπως προσωπικό, μιας και είμαι gay και ο ίδιος, μιας κάνω και εγώ gay . 

Στην ουσία τα δύο βιβλία μου συσχετίζονται νοηματικά. Κάθε βιβλίο αποτελεί μέρος και μιας τριλογίας.

Στο βιβλίο βλέπουμε τον έρωτα ανάμεσα σε δύο νεαρούς Σπαρτιάτες που ετοιμάζονται για πόλεμο με την Αθηνα. Γιατι επέλεξες αυτήν την περίοδο;

Γιατί προσπαθώ να σπάσω τα στερεότυπα. Μιλάμε για δύο πολεμιστές, που μεγαλώνουν μαζί. Είναι αυτό που λέμε “macho”. Και υπάρχει πραγματική αγάπη.  Θα περιμένε κανείς ο έρωτας αυτός να υπήρχε πιο εύκολα ανάμεσα σε δύο Αθηναίους. Εγώ όμως ήθελα να δείξω αυτούς τους δύο πολύ αρρενωπούς άνδρες που ήταν πολεμιστές και μοιράστηκαν έναν τόσο ισχυρό δεσμό μεταξύ τους. Γιατί κάτι τέτοιο υπήρχε και ήθελα να το δείξω. Να σπάσω το στερεότυπο που υπάρχει πολλές φορές για το δεσμό που αναπτύσσουν οι άνδρες μεταξύ τους. Οι πολεμιστές μπορεί να είναι άγριοι, σκληροί και ταυτόχρονα gay.

Γιατί επιλέγεις πάντα την Αρχαία Ελλάδα σαν κεντρικό σκηνικό των βιβλίων σου;

Πάντα η Αρχαία Ελλάδα προκαλούσε τη φαντασία μου. Μιλάμε ίσως για την καλύτερη εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οτιδήποτε στην Αρχαία Ελλάδα στήριξε τους σημερινούς πολιτισμούς. Ήταν μια μεγαλιώδης περίοδος.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ελληνικός μύθος.

Ο αγαπημένος μου ήρωας είναι ο Βελερεφόντης. Ίσως γιατί είναι ο πιο παρεξηγημένος.

IMG_7049

Είναι εύκολο για έναν συγγραφέα να γράφει για gay ήρωες; Εσύ γιατί το κάνεις;

Δεν είναι εύκολο. Γιατί κάποιες φορές περιορίζεις το κοινό σου, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο. Αν και υπάρχουν αρκετά βιβλία που καταπιάνονται με τον gay έρωτα, τα περισσότερα από αυτά απλώς τον αναφέρουν, τον δοκιμάζουν, τον προσπερνούν. ‘Ισως γιατί η κοινωνία ήταν διαφορετική τότε. Κάποιοι πήγαν μέχρι και φυλακή.

Εγώ ήθελα να τον πάω ένα βήμα παραπέρα. Να μπω μέσα στην ίδια τη σχέση.

Στο βιβλίο σου υπάρχουν επίσης έντονες ερωτικές σκηνές. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Δεν ήθελα να προκαλέσω. Αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Στο βιβλίο μιλώ για νέους ανθρώπους και για το πως περνάνε τις εσωτερικές τους καταστάσεις.  Η σεξουαλικότητα αποτελούσε επίσης και ένα ιδιαίτερο κομμάτι εκείνης της εποχής. Της διαδικασίας που περνούσαν τότε. Δεν γινόταν να παραλείψω το σεξουαλικό κομμάτι.

Αρκετός κόσμος βέβαια έχει πρόβλημα με το σεξ στα βιβλία. Το βιβλίο είναι ερωτικό, όχι όμως πορνογραφικό. Γιατί στο τέλος όλα έχουν να κάνει με τον έρωτα, την αγάπη. Το σεξ είναι κομμάτι του έρωτα αυτού, αλλά όχι ο σκοπός. Ο τίτλος είναι εξάλλου “Under the Spell of Eros”.

Να σου πω πάντως την αλήθεια, ο πρώτος μου εκδότης (USA) δεν ήθελε να το κυκλοφορήσει. Το ακύρωσε γιατί ένας από τους ήρωες του βιβλίου είναι 13 ετών. Έπρεπε να αλλάξω την ηλικία ή τον εκδότη. Άλλαξα τον εκδότη.

Είναι δύσκολο να παρουσίασεις ένα gay βιβλίο με “αρχαιοελληνικές καταβολές” στην Ελλάδα του σήμερα;

Είναι δύσκολο εξ αιτίας της gay θεματολογίας. Οι Έλληνες αγαπούν τον πολιτισμό τους και θέλουν να γίνεται αναφορά σε αυτόν (ακόμα κι όταν δεν γίνεται με τον πλέον επιτυχημένο τρόπο). Το ότι μιλάω όμως για αυτού του είδους τον έρωτα το κάνει εξαιρετικά δύσκολο. Επίσης, μιλάω για θέματα όπως η παιδοφιλία για παράδειγμα. Κάτι που υπήρχε εκείνη την εποχή. Είναι βέβαια εξαιρετικά ειρωνικό πως αυτά τα θέματα εξακολουθούν να είναι “σύγχρονα” και στις μέρες μας. Ρίξε μια ματία στην Καθολική εκκλησία, στον κόσμο του Internet.

Πρέπει να ανοίξει η συζήτηση.

Θα ήμουν πολύ ευτυχισμένος πάντως αν μια μέρα το βιβλίο γινόταν best – seller στην Ελλάδα. Πιστεύω όμως ότι θα υπάρξουν πολλοί που θα ενδιαφερθούν. Γιατί μιλάει όντως για την ιστορία σας, μιλάει για την Αρχαία Ελλάδα. Για αυτό και ήρθα και ο ίδιος εδώ.

Γιατί κάποιος να διαβάσει το βιβλίο σου;

Επειδή, αν και καταπιάνεται με μια παλιότερη εποχή, είναι αρκετά επίκαιρο. Ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς τι συμβαίνει στον κόσμο, σχετικά με τα gay δικαιώματα. Πώς κάποιες κοινωνίες πάνε μπροστά και πώς κάποιες πάνε πίσω. Γιατί το μήνυμα του βιβλίου είναι ότι όλοι είμαστε, όχι κανονικοί (δεν μ΄αρέσει αυτή η λέξη), αλλά ίδιοι, με τα ίδια συναισθήματα.

Για να είμαι ειλικρινής σκοπός μου είναι με αυτό το βιβλίο να αισθανθούν όλοι οι gay περήφανοι. Και να τους δείξω ότι όντως υπάρχει μια ιστορία πίσω τους. Ξεκίνησε τότε. Και το είχαν καταφέρει πολύ περισσότερο από εμάς. Είναι η ανθρώπινη φύση.

Θα μπορούσε ένα μη gay κοινό να διαβάσει με το βιβλίο σου;

Σίγουρα θα μπορέσουν να βρουν κάτι που να τους κεντρίζει. Μιλάμε για μια κοινωνία στο σύνολο της που τα έχει όλα, όπως πραγματικά είναι. Οπότε έχει και αυτούς μέσα. Σίγουρα θα μπορέσουν να το διαβάσουν. Δεν είμαι σίγουρος όμως για το πως θα αντιδράσουν.

[author image=”http://ecx.images-amazon.com/images/I/51yRUtWbYfL._SY344_BO1,204,203,200_.jpg” ]Από μικρός ο P. E. Zimmerman ήθελε να γίνει συγγραφέας. Η δύσκολη καθημερινότητα καθώς και η πρώτη του συγγραφική προσπάθεια (13 ετών) τον απομάκρυναν από το όνειρο του. Αρκετά χρόνια μετά και με τη βοήθεια ενός μέντιουμ, ο ίδιος βρίσκει το θάρρος να ακολουθήσει και πάλι την κλήση του. Αντλώντας έμπνευση από την αρχαίο ελληνικό πολιτισμό πραγματεύεται το πρώτο του βιβλίο, αφού έμεινε στη χώρα μας για 6 μήνες. Ο Zimmerman κατοικεί στον Καναδά. Τα βιβλία του διατίθενται στο Amazon.[/author]. 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!