Ο Αρχιεπίσκοπος Φινλανδίας στηρίζει τους gay γάμους

29/11/2014

1501637_10151845330963244_349086902_oΟ Αρχιεπίσκοπος Kari Mäkinen, ηγέτης της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Φινλανδίας, χαιρέτισε την ψηφοφορία της Παρασκευής που επιτρέπει τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου.

“Ξέρω πόσο ημαντική είναι αυτή η ημέρα για την rainbow κοινότητα, τους αγαπημένους τους και πολλούς άλλους. Χαίρομαι με όλη την καρδιά μου γι ‘αυτούς και με αυτούς” , έγραψε σε μια δημοσίευση στο Facebook την Παρασκευή το απόγευμα.

Ο Mäkinen επαίνεσε, επίσης, εκείνους που πίσω από την πρωτοβουλία των πολιτών έφεραν το θέμα στο Κοινοβούλιο, καθώς και όσους πήραν μέρος στη συζήτηση με διάφορους τρόπους.

“Ώρα για επανεξέταση”

“Η δική μας αντίληψη του γάμου χρειάζεται ριζική εξέταση. Μιλώντας για τον εαυτό μου, νομίζω ότι ήρθε η ώρα για επανεξέταση, είπε.

Ο Mäkinen δήλωσε ότι κατανοεί, επίσης, εκείνους για τους οποίους απόφαση της Παρασκευής ήταν μια απογοήτευση.

Κατά την άποψή του, η συζήτηση έχει συγκλονίσει την εκκλησία – η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από τρεις στους τέσσερις Φινλανδούς – με θετικό τρόπο. Πολλοί Φινλανδοί έχουν εγκαταλείψει την εκκλησία τα τελευταία χρόνια με βάση την αντίθεσή της στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων – μιας και πολλοί θεωρούν ότι την εκκλησία εκπροσωπεί στο κοινοβούλιο το Κόμμα των Χριστιανοδημοκράτων, το οποίο όμως δεν συνδέεται με την εκκλησία. Μια από τους πιο θερμούς πολέμιους της ισότητας στο γάμο, ήταν η υπουργός εσωτερικών της Φινλανδίας Päivi Räsänen, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών.

Μετά τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, περίπου 1.500 άτομα επέλεξαν να αποχωρήσουν από την Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Φινλανδίας γιατί θεωρούν ότι δεν τους εκπροσωπεί σωστά. “Η εκκλησία δεν λειτουργεί πλέον σύμφωνα με τη Βίβλο,” είπε ένας πρώην μέλος, ενώ ένας άλλος δήλωσε “Έφυγα από την εκκλησία επειδή ευλογία του Αρχιεπισκόπου Kari Mäkinen για το γάμο ομοφυλοφίλων έρχεται σε αντίθεση με τα κείμενα της Αγίας Γραφής”.

Εκκλησία στη Φινλανδία

Η Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Φινλανδίας είναι η εθνική εκκλησία της Φινλανδίας, και δογματικά συγκαταλέγεται στα Λουθηρανικά χριστιανικά δόγματα και μαζί με την Φινλανδική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρείται εθνική εκκλησία στην Φινλανδία. Η Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Φινλανδίας. Σύμφωνα με εκτίμηση που έγινε στα τέλη του 2013, το 75.2% των Φινλανδών ανήκει στην εκκλησία. Με βάσει τα 4,1 εκατομμύρια μέλη της, η Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Φινλανδίας είναι μία από από τις μεγαλύτερες Λουθηρανικές εκκλησίες στον κόσμο.

Στη Φινλανδία, τα μέλη και των δύο Εκκλησιών στις οποίες ανήκει η πλειοψηφία του πληθυσμού (Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία και Φινλανδική Ορθόδοξη Εκκλησία) καταβάλουν με βάση το εισόδημά τους έναν εκκλησιαστικό φόρο που κυμαίνεται μεταξύ του 1% και του 2%, ανάλογα με το δήμο. Κατά μέσο όρο, ο φόρος είναι, περίπου, 1,3%. Όποιος πολίτης επιθυμεί, μπορεί να δηλώσει την αποχώρησή του από την κοινότητα της Εκκλησίας που ανήκει, οπότε και παύει η υποχρέωσή του για πληρωμή του εκκλησιαστικού φόρου.

 

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!