5 μέλη ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών για την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου

Επειδή το γεγονός ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τα μέλη ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών υποεκπροσωπούνται στις συζητήσεις περί του νομοσχεδίου δεν είναι καθόλου κουλ, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε όλες εκείνες τις ΛΟΑΤΚΙ+ τηλεοπτικές παρουσίες που με τις αποστομωτικές τους απαντήσεις κατάφεραν να μεταφέρουν το ΛΟΑΤΚΙ+ βίωμα και τα καθοριστικά και οδυνηρά αποτελέσματα που έχει η νομική ασάφεια στην καθημερινότητά τους.

Ελένη Μαραβέλια

Διετέλεσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΛΟΑΤΚΙ+. Ζει στη Βαρκελώνη από το 2010 με τη σύντροφο και τις δύο κόρες τις. Νυμφεύθηκε και γέννησε το πρώτο της παιδί στην Αγγλία. Λίγο μετά τη γέννηση της πρώτης κόρης της, όπως μοιράστηκε στην εκπομπή της Κ. Καινούριου, αλλά και την εκπομπή του Γ. Λιάγκα, το βρέφος διαγνώστηκε με μια σπάνια μορφή καρκίνου. Το παιδί θεωρήθηκε πολίτης της Αγγλίας καθώς, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ισπανία διατίθονταν να του δώσουν διαβατήριο, στερώντας του τη δυνατότητα να ταξιδέψει για ιατρικούς λόγους καθώς και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιπλέον οι Ισπανοί πολίτες όταν πολιτογραφούνται καταγράφονται με δύο επίθετα, τα οποία αντιστοιχούν στο γένος των γονιών τους. Στην περίπτωση της κόρης της κυρίας Μαραβέλια, όταν του δόθηκε ελληνικό διαβατήριο, το επίθετο της μιας μητέρας διαγράφτηκε και στη θέση του οι ελληνικοί θεσμοί σημείωσαν: “αγνώστου πατρός”.

Σταμάτης Άνθης

Φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα, όπου δήλωσε αισιόδοξος απέναντι στην ψήφιση του επερχόμενου νομοσχεδίου καθώς σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για νομοθέτημα το οποίο: “επιτρέπει το γάμο, επιτρέπει τη τεκνοθεσία και δεν επηρεάζει το πλαίσιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή”. Επικεντρώνοντας στο ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ανέφερε πως η παρένθετη κύηση “Επιτρέπεται στην Ελλάδα από το 2002. Έχουν γεννηθεί έτσι χιλιάδες παιδιά”, ενώ δήλωσε πως βρίσκει υποκριτική την αρνητική στάση απέναντι στο ζήτημα “διαφωνώ στο ότι τοποθετούμε το πρόβλημα στα ομόφυλα ζευγάρια. Είτε υπάρχει πρόβλημα γενικά με την παρένθετη κύηση και θέλουμε να την απαγορεύσουμε γενικά γιατί δεν πιστεύουμε στον θεσμό, είτε την επιτρέπουμε, βάζουμε κανόνες και τους ελέγχουμε έτσι ώστε να μην εκμεταλλεύεται κανείς κανέναν”.

Χριστίνα Λεϊμονή

Η Χριστίνα δουλεύει στη Microsoft νυμφεύθηκε και απέκτησε το παιδί της στο Λονδίνο. Κατά την επιστροφή της στη χώρα, πριν δύο χρόνια, αναγκάστηκε να διαπραγματευτεί με την σκληρή πραγματικότητα αντιμετωπίζοντας των εξής προβληματισμό: “οτι μπαίνοντας στο αεροπλάνο, εγώ, η σύζυγός μου και η κόρη μας, προσγειωθούμε στο Ελευθέριος Βενιζέλος ως άγνωστοι. Η κόρη μου νομικά στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται ως κόρη μου, άρα τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν μπορώ να την ασφαλίσω, να την καλύψω σε φαρμακείο ή νοσοκομείο κλπ”, όπως δήλωσε στην εκπομπή της Ν. Καραβοκύρη.

Φιλοξενούμενη στο “Στούντιο 4” της ΕΡΤ δήλωσε πως κατά την τρίτη μέρα της επιστροφής της στην Ελλάδα, η κόρη της αρρώστησε και εισήχθη σε νοσοκομείο. Το να μπορέσει να δει και να καθησυχάσει την κόρη της κρίθηκε τελικά από την ενσυναίσθηση του γιατρού. “Όταν η νοσοκόμα φώναζε: μόνο η μητέρα (μπορεί να δει το παιδί), κοιταχτήκαμε στα μάτια με τη σύζυγό μου, σαν να έπρεπε να αποφασίσουμε ποιά είναι περισσότερο μητέρα απ’ τις δύο”.

Γιολάντα Καλαντζή

“Οικογένεια είμαστε, τώρα πρέπει να κατοχυρωθούμε από την πολιτεία”, δήλωσε στον αέρα της εκπομπής “ΣΗΜΕΡΑ” στο ΣΚΑΪ και συμπλήρωσε πως “υπάρχουν διάφορες μορφές οικογένειας από ετεροφυλόφιλους ανθρώπους, που για τον χ, ψ, λόγο δεν υπάρχει το ένα ή το άλλο φύλο σ’ αυτόν τον (οικογενειακό) σχηματισμό και μεγαλώνουν εξαιρετικά παιδιά. Καλό θα ήταν τέτοια πράγματα (περί απαραίτητης αναγκαιότητας τόσο της πατρικής όσο και της μητρικής μορφής στην οικογένεια) να μην ακούγονται γιατί κάποια από τα παιδιά αυτά βλέπουν τηλεόραση. Οποιαδήποτε οικογένεια σχηματίζεται από αγάπη, ενσυναίσθηση και μια μεγάλη ευθύνη προς τον γονεϊκό ρόλο, που είναι η ύψιστη μορφή προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο και την ανθρωπότητα θα πρέπει να είναι αποδεχτή”.

Στέλλα και Αντώνης Μπελιάς

Με αφορμή την επιστολή του στον πρωθυπουργό σχετικά με την θεσμική αναγνώριση των πολύχρωμων οικογενειών, ο Αντώνης Μπελίας, παιδί μιας τέτοιας οικογένειας βρέθηκε στην εκπομπή “Πρωΐαν σε Είδον”, όπου μεταξύ των άλλων δήλωσε: “Στο σχολείο, ειδικά στο δημοτικό και στην αρχή του γυμνασίου, τα βιβλία δείχνουν μόνο πυρηνικές οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά. Οπότε μου ήταν δύσκολο επειδή δεν έβλεπα την οικογένεια μου πουθενά”. “Τα ίδια τα άτομα που λένε ότι τα παιδιά των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών θα φάνε bullying στο σχολείο, και το χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ώστε να μην έχουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες παιδιά, είναι αυτά που θα τους έκαναν bullying στο σχολείο. Τα παιδιά της ηλικίας μου είναι πιο ενημερωμένα και δεν θα το έκαναν αυτό. Εμένα δεν μου έχει τύχει”, προσέθεσε.

Η μητέρα του, Στέλλα Μπελιά απ’ το πλατό του Γιώργου Λιάγκα λίγες μέρες αργότερα δήλωσε: “Θεσμικός ρατσισμός λέγεται νομικά το να μην εμφανίζεις πουθενά κάτι, ενώ θα έπρεπε γιατί κοινωνικά υπάρχει. Θεσμικά το αποκλείεις και είναι διάκριση. δηλαδή το να μην ακούνε τα παιδιά που έχουνε δύο γονείς ίδιου φύλου, στην πρώτη δημοτικού να λέει ο δάσκαλος ή η δασκάλα, ερώτηση μαθηματικά, μαθαίνουνε πρόσθεση: οι δύο μαμάδες του Κωστή πήγαν στο σούπερ μάρκετ να αγοράσουνε λάδι και ξύδι. Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι πόσο το λαδόξυδο παιδάκι; Για την ώρα δεν θα τα ακούσουν αυτά. Αυτό είναι ένας θεσμικός ρατσισμός”.

 

 




Δες και αυτό!