Με βελτιωμένες τροπολογίες ψηφίζεται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο την επόμενη Τρίτη

antivirus magazine διαφήμιση

antiratsistiko_diamartyria_vouliΔιατάξεις που βελτιώνουν το περιεχόμενο του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, προστέθηκαν την Παρασκευή το απόγευμα, λίγο πριν την ψήφισή του κατ’ άρθρο από την πλειοψηφία του βουλευτικού σώματος. Σημαντική αλλαγή έγινε την τελευταία στιγμή, όταν προστέθηκε η ποινικοποίηση των ρατσιστικών επιθέσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Επίσης, προστέθηκε η δυνατότητα επιβάρυνσης της ποινής σε δράστες ρατσιστικών εγκλημάτων.

Για ρατσιστικά εγκλήματα μιλάνε οι διατάξεις του βελτιωμένου νομοσχεδίου

Τα επίμαχα άρθρα και οι προσθήκες δεν έχουν αναρτηθεί ακόμα από τον ιστότοπο της Βουλής, αλλά οι διορθώσεις θα έχουν γίνει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, που θα ολοκληρωθεί η ψήφιση συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου. Ο λόγος της αναβολής ήταν ότι μερίδα βουλευτών ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για ορισμένα άρθρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το προαύλιο της Βουλής, που έδωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, στους περίπου 2.000 διαμαρτυρόμενους για το σερί ομοφοβικών επιθέσεων των τελευταίων μηνών, «δικαιούμαστε να πανηγυρίσουμε με τις τροπολογίες που πέρασαν τελικά, παρόλο που δεν ήταν τόσο ξεκάθαρες όσο οι τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ».

Ειδικότερα στο νομοσχέδιο:

– Περιλαμβάνεται διάταξη για ποινικοποίηση της υποκίνησης βίας κατά ατόμων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

– Συμπληρώθηκε με τροπολογία η ειδική επιβαρυντική περίσταση για την αυστηρότερη δίωξη και τιμωρία ρατσιστικών εγκλημάτων.

– Είναι σημαντικό ότι ο νομοθέτης αναφέρεται σε «ρατσιστικό έγκλημα».

– Δεν συμπεριλήφθηκε τροπολογία για την αναγνώριση του συμφώνου συμβίωσης των ομοφυλοφίλων.

Σύμφωνα με την κ. Κατριβάνου, ακούστηκαν μέσα στην αίθουσα της Βουλής «απόψεις που θυμίζουν Μεσαίωνα, είτε κατά των μεταναστών, είτε κατά των ομοφυλοφίλων, είτε κατά των Ρομά. Εμείς, αντίθετα, μιλήσαμε για ομοφοβία και τρανσφοβία και ήταν θετικό το γεγονός ότι έγινε συζήτηση, όπου έγιναν πολλές τοποθετήσεις για το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων, παρόλο που τελικά δεν συμπεριλήφθηκε.»

Τι ψηφίστηκε

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε παρών επί της αρχής (ψήφισε το άρθρο 5, καταψήφισε το άρθρο 2 και δήλωσε παρών στα υπόλοιπα), ενώ καταψήφισαν Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και η ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου αποδέχθηκε τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, που υποστηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, με την οποία προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα αυστηρότερες διατάξεις για εγκλήματα που τελούνται με ρατσιστικά κίνητρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε με το άρθρο 2, που ποινικοποιεί την άρνηση των γενοκτονιών των χριστιανικών πληθυσμών της Μικρασίας, και κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Επίσης η Χρυσή Αυγή ζήτησε ονομαστική για τα άρθρα 1, 2 και 3 του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Από τη στάση της ΔΗΜΑΡ διαφοροποιήθηκε η Μαρία Ρεπούση, δηλώνοντας «παρών» στο νομοσχέδιο. «Διαχωρίζω πλήρως τη στάση μου από την θέση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ. Δηλώνω “παρών” για το όλο σχέδιο νόμου», είπε διευκρινίζοντας ότι καταψηφίζει το άρθρο 2.

Η συζήτηση για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια κυριάρχησε στη Βουλή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να διώκεται με τον αντιρατσιστικό νόμο, όχι μόνο η προτροπή και υποκίνηση σε βία, αλλά και η πράξη ρατσιστικής βίας.

Η εισηγήτριά του Βασιλική Κατριβάνου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο διαπνέεται από το «πνεύμα Μπαλτάκου», ο οποίος, όπως είπε, το είχε αποσύρει όταν κατατέθηκε. «Καλό είναι να ασχολούμαστε με την ουσία των διατάξεων και ότι με το τι είπε ή έκανε ο Μπαλτάκος», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και πρόσθεσε: «Μακριά από μένα τέτοιες σκέψεις και δεσμεύσεις τύπου Μπαλτάκου, όπως είπατε».

Για το σύμφωνο συμβίωσης ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι είναι ζήτημα που εμπίπτει στο οικογενειακό δίκαιο και ότι έχει πολλές παραμέτρους. «Δεν είναι μόνο το να συμβιώσουν δυο άνθρωποι, που είναι μία πραγματικότητα. Έχει ζητήματα οικογενειακά, έχει ζητήματα ασφαλιστικά, έχει ζητήματα συνταξιοδοτικά», ανέφερε.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!