Ιράκ: Το «ισλαμικό απαρτχάιντ» που δολοφονεί την LGBT κοινότητα

16/10/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Ήταν ένα φωτεινό απόγευμα κοντά στα τέλη του Μαρτίου. Ένα 18χρονος νεαρός με το όνομα Fadi στέκεται μπροστά από το μαγαζί ρούχων ενός φίλου του, παρατηρώντας το νέο εμπόρευμα. Ένας εργάτης από το διπλανό μαγαζί μπαίνει μέσα στο κατάστημα ρούχων κρατώντας μια εφημερίδα και αρχίζει να εξιστορεί μια ιστορία που μόλις διάβασε. «Έχει να κάνει με τους ‘’σεξουαλικώς αποκλίνοντες’’», λέει. «Eίχαν κλείσει τους πρωκτούς των ομοφυλόφιλων ανδρών, αφού πρώτα τους είχαν γεμίσει με καθαρτικό και νερό, για να εκραγούν από μέσα. Βρέθηκαν νεκροί στο δρόμο».

Εκείνο το απόγευμα ο Fadi είχε συναντηθεί με τους τρεις κοντινούς φίλους του- Axmed, Mazen και Namir- σε μια καφετέρια. «Το κάνουν για να μας τρομάξουν» υποστηρίζει ο Fadi. Τις τελευταίες εβδομάδες, με τις περιπτώσεις των βασανιστηρίων προς του ομοφυλόφιλους να αυξάνονται συνεχώς, οι τέσσερις φίλοι έχουν γίνει πιο “low profile”. Έχουν σταματήσει να πηγαίνουν στο Shisha κάθε βράδυ. «Θα δούμε τι θα φέρει το αύριο», υποστηρίζουν.

Στις 4 Απριλίου, γύρω στις 8 το απόγευμα ο Fadi δέχτηκε μια κλίση στο κινητό του. Ήταν ο αδερφός του Mazen. «Ο Mazen και ο Namir σκοτώθηκαν». Τα ακρωτηριασμένα πτώματα των δύο φίλων, βρέθηκαν μαζί σε μια περιφέρεια της Βαγδάτης που ονομάζεται Sadr και πρόκειται για προπύργιο του στρατού Mahdi, μιας ισχυρής στρατιωτικής δύναμης Σιιτών. Ο Mazen βρέθηκε με τους θωρακικούς μύες κομμένους, ενώ υπήρχαν δύο μεγάλες τρύπες στο αριστερό πόδι του Namir. Και οι δύο είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι, προφανώς από κοντινή απόσταση.

«Οι δύο νεαροί σκοτώθηκαν την Πέμπτη » δήλωσε ένας αξιωματούχος της πόλης Sadr στο πρακτορείο Reuters, το οποίο δημοσίευσε την ιστορία. «Ήταν και οι δύο ομοφυλόφιλοι. Δολοφονήθηκαν από τις φυλές τους για να αποκατασταθεί η τιμή των οικογενειών τους». Στο ίδιο δημοσίευμα, μια πηγή από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής δηλώνει ότι έχουν βρεθεί ακόμα τέσσερα πτώματα ομοφυλόφιλων ατόμων στην πόλη Sadr. Στο στήθος των πτωμάτων ήταν γραμμένη η λέξη «ανώμαλος».

Δημόσια κρεμάλα για gay άτομα

 

Ο Fadi τηλεφωνεί στον Ahmed. Μιλάνε τουλάχιστον για μια ώρα. Είναι και οι δύο συντετριμμένοι με τον θάνατο των φίλων τους. Είναι επίσης τρομαγμένοι. Είναι πιθανό, κατόπιν βασανιστηρίων, ο Mazen και ο Namir να αποκάλυψαν τα ονόματά τους.

Δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση, καμία ευθύνη, κανένας κληρικός ή στρατιωτικός ηγέτης που να έκανε κάποια δήλωση. Παρόλα αυτά μια αντί-gay υστερία χτύπησε τη χώρα. Ένας Ιρακινός τηλεοπτικός σταθμός, σχολιάζει αρνητικά το βίντεο μιας ομάδας ανδρών σε ένα ιδιωτικό πάρτι, οι οποίοι χόρευαν κουνώντας επιδεικτικά τους γοφούς τους. Η εχθρική (προς του gay) ειδησιογραφία γίνεται πολύ έντονη. Σιίτες και Σουνίτες κληρικοί αρχίζουν να κηρύττουν στις λειτουργίες της Παρασκευής, σχετικά με τα κακά της ομοφυλοφιλίας και μιλούν για τους «ανθρώπους του Λοτ». Οι αστυνομικοί παρενοχλούν συχνά τους ομοφυλόφιλους. Οικογένειες διώχνουν τους gay συγγενείς τους. Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να υπολογίσει κανείς τα θύματα που βασανίζονται ή παρενοχλούνται, αλλά η καλύτερη εκτίμηση θέλει τα θύματα αυτά να ανέρχονται σε χιλιάδες. Εκατοντάδες από αυτούς, έχουν μάλλον σκοτωθεί.

Η έκρηξη βίας που εμφανίστηκε από τον περασμένο Φεβρουάριο, φαίνεται να είναι συνέπεια του γενικότερου «κλίματος ειρήνης» που επικρατεί στη χώρα. Στον απόηχο της αύξησης των αμερικανικών στρατευμάτων αλλά και της ενδυνάμωσης του ιρακινού στρατού, οι άλλοτε παντοδύναμες στρατιωτικές δυνάμεις Σιιτών και Σουνιτών έχουν περιορίσει κατά πολύ τις επιθέσεις μεταξύ τους αλλά και ενάντια στα αμερικανικά στρατεύματα. Αντίθετα, τον τελευταίο καιρό αυτοπροβάλλονται ως αυτουργοί της ηθικής αποκατάστασης της χώρας, ενδυναμώνοντας την ομοφοβική προκατάληψη.

Οι ομοφυλόφιλοι στο Ιράκ δεν έχουν κανέναν άλλον σύμμαχο μέσα στη κοινωνία. Γυναίκες, εθνικές μειονότητες, κρατούμενοι, άτομα που εργάζονται με τους αμερικανούς έχουν κάποια μορφή υποστήριξης ή συμπαράστασης. Δεν υπάρχει όμως κανένα όφελος για τους εκάστοτε Σιίτες, Σουνίτες, Κούρδους, Χριστιανούς κτλ, ώστε να υποστηρίξουν την gay κοινότητα. Είναι στην ουσία εντελώς απροστάτευτοι.

Οι αξιωματικοί των ΗΠΑ, είναι ενήμεροι για τις κτηνωδίες τους τελευταίους μήνες και έχουν θέσει τους προβληματισμούς τους σχετικά με τον ρόλο της κυβέρνησης στην αύξηση αυτή της βίας.

Θύμα που “καταδικάστηκε” στη πυρά, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος

 

Το State Department δήλωσε ότι σκοπεύει να δεχθεί όσους περισσότερους ιρακινούς πρόσφυγες μπορεί.

Βέβαια, όπως υποστηρίζει και o ακτιβιστής Scott Long, πολύ λίγα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή. “Μόνο το περασμένο χρόνο οι ΗΠΑ άρχισαν να εκπληρώνουν τις υποσχέσεις απέναντι στους ιρακινούς που απειλούνται, με το να αυξήσουν το αριθμό που διατίθενται να δεχθούν. Αποτελεί όμως σημαντικό για τις αρχές να δεσμευτούν να αναγνωρίσουν τους LGBT ιρακινούς ανάμεσα στις απειλούμενες ομάδες, ώστε να μπορέσουν να εισέρθουν στη χώρα. Περιμένουμε για μια δημόσια δέσμευση”.

πηγή: 

http://nymag.com/news/features/59695/

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!