Ανησυχώντας για τα τρανς παιδιά στα ελληνικά σχολεία

08/09/2022
Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, όλο και περισσότεροι γονείς τρανς παιδιών, επικοινωνούν με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, προκειμένου να ρωτήσουν και να ενημερωθούν για το τι μπορούν να κάνουν ώστε τα σχολεία να δεχτούν, να σεβαστούν και να αναγνωρίσουν τα παιδιά τους σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους.

γράφει η Άννα Απέργη*

Κάποια από αυτά τα παιδιά, ήδη έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία μεταβολής του καταχωρισμένου φύλου και ονόματος στα δημόσια έγγραφα τους σύμφωνα με τον ν.4491/2017 της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, ενώ κάποια άλλα όχι.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των γονέων, είναι ο φόβος μην τυχόν τα παιδιά τους έρθουν αντιμέτωπα με παρενοχλήσεις, ειρωνικά και επιθετικά σχόλια ή ακόμη και σωματική βία, λόγω της έκφρασης ή της ταυτότητας φύλου τους.

Δυστυχώς, αποτελεί μία πραγματικότητα ότι ο ενδοσχολικός εκφοβισμός (bullying) και η βία, για λόγους έκφρασης, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, είναι σε υψηλά επίπεδα στα ελληνικά σχολεία και έχουν καταγωγή σε πολύ καλά εδραιωμένα στερεότυπα και αρνητικές προκαταλήψεις που υπάρχουν για τα τρανς, αλλά και γενικότερα για τα άτομα που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Στο ΣΥΔ, όλα αυτά τα χρόνια έχουμε καταγράψει πληθώρα τέτοιων περιστατικών, όπου τρανς παιδιά δέχτηκαν εκφοβισμό, βία λόγω της ταυτότητας φύλου τους, ή Διευθύνσεις σχολείων που δεν σεβάστηκαν και δεν αναγνώρισαν τα παιδιά αυτά σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους.

Θα πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες από την Πολιτεία για το ζήτημα αυτό, καθώς και εγκύκλιοι από το Υπουργείο Παιδείας προς τα ελληνικά σχολεία, που θα βασίζονται πάνω στις κατευθύνσεις που είχε δώσει και ο τ. Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στις Οδηγίες του Συνηγόρου του Πολίτη, του Πορίσματος της Επιτροπής της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, καθώς και του ίδιου του νόμου της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, όπου από το πρώτο κιόλας Άρθρο αναφέρει ότι, το πρόσωπο, (άρα κάθε πρόσωπο), έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του ως στοιχείου της προσωπικότητάς του.

Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι μιλάμε για παιδιά!

Με το ΣΥΔ, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τόσο τους γονείς, όσο και τα ίδια τα παιδιά και θα έρθουμε σε επαφή (όπως πάντα κάνουμε) με τις Διευθύνσεις των σχολείων, ώστε να δέχονται, να σέβονται και να αναγνωρίζουν τα τρανς παιδιά σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους.
…………………….
***Αν κάποιοι γονείς αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας, στο 210 9210 697 (Δευτέρα – Παρασκευή 11.00 – 15.00) ή στο [email protected]

*πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών



Δες και αυτό!