Peter Tatchell: Έχουν αυξηθεί οι εκκλήσεις για βοήθεια από ΛΟΑΤΚΙ+

02/09/2022
από
Peter Tatchell
Peter Tatchell

Ο Peter Tatchell αναλογίζεται έντεκα χρόνια ακτιβισμού με το Ίδρυμα Peter Tatchell, δικαιούχο του Attitude Magazine Foundation.

Αν το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του Netflix του 2021, Hating Peter Tatchell (συμπαραγωγής Elton John και David Furnish) μας δίδαξε κάτι, είναι ότι ο βετεράνος αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Peter Tatchell είναι μοναδικός στο είδος του.

Για να το πούμε ωμά, λίγα δημόσια πρόσωπα, αν υπάρχουν, μπορούν να ταιριάξουν με το πάθος, την επιμονή και τη δέσμευσή του ή, μάλιστα, τη χολή του. Από τότε που διέκοψε το πασχαλινό κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι στον Καθεδρικό Ναό του Καντέρμπουρι το 1998, μέχρι τότε που επιχειρούσε τη σύλληψη του αείμνηστου ομοφοβικού Ρόμπερτ Μουγκάμπε, τότε πρωθυπουργού της Ζιμπάμπουε.

Αλλά, το πρόσωπο του Tatchell, που ακτινοβολήθηκε σε όλο τον κόσμο και έγινε για πάντα συνώνυμο με τέτοιες πράξεις, είχε ως αποτέλεσμα, να υπάρξουν πολλές απόπειρες κατά της ζωής του.

Όταν του πήρε συνέντευξη για πρώτη φορά, ο Jamie Tabberer, συντάκτης του Attitute, σχετικά με το Ίδρυμα Peter Tatchell (PTF) λίγο μετά την ίδρυσή του το 2011, σημειώνει ότι συγκλονίστηκε όταν ανακάλυψε πόσο μεγάλο μέρος της δουλειάς του ήταν one-man-band. Περισσότερα από 10 χρόνια αργότερα, αναφέρει ότι νιώθει πραγματικά ανακουφισμένος που σήμερα έχει δύο συναδέλφους να μοιραστεί το βάρος.

«Είμαι ο διευθυντής που είναι υπεύθυνος για το PTF», εξηγεί. «Ο Pliny Soocoormanee είναι ο executive assistant μου και caseworker. Ο Simon Harris κάνει τις καμπάνιες μας, την επικοινωνία και τη συγκέντρωση χρημάτων. Το έργο μας μοιράζεται μεταξύ παροχής συμβουλών και βοήθειας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, οργανώσεων και άλλων ακτιβιστών, ενώ κάνουμε επίσης λόμπινγκ, αναφορές και εκστρατείες, καθώς και εκπαιδευτικό έργο μέσω ομιλιών σε σχολεία, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και κυβερνητικούς φορείς. Επιπλέον, κάνουμε έρευνα, όπως η έκθεσή μας: Το οικονομικό κόστος της ομοφοβίας».

Στην ουσία, είναι τόσο απασχολημένος όσο ποτέ, βασικά. Περιγράφει ότι η αποστολή του PTF εργάζεται «για την προώθηση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως. Συμμαχούμε επίσης με ευρύτερα κινήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ιδιαίτερα τα δικαιώματα των γυναικών, των μαύρων κοινοτήτων και των ανθρώπων που αγωνίζονται ενάντια στη δικτατορία.»

Πρόσφατα, υποστήριξαν εκστρατείες για τα τρανς δικαιώματα, την απαγόρευση των πρακτικών μεταστροφής και την αποποινικοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Κοινοπολιτεία. «Επιπλέον, συμβουλεύουμε τα θύματα των διακρίσεων και των εγκλημάτων μίσους και υποστηρίζουμε τους ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη δίωξη και ζητούν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο», δηλώνει ο Tatchell.

Κοιτάζοντας πίσω στα 11 χρόνια, ο 70χρονος γεννημένος στην Αυστραλία, με έδρα το Λονδίνο, λέει: «Το προφίλ μας έχει αυξηθεί και το ίδιο έχει αυξηθεί και ο όγκος των αιτημάτων για βοήθεια και υποστήριξή μας — τόσο από μεμονωμένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, όσο και από οργανισμούς που μας ζητούν να βοηθήσουμε τις καμπάνιες τους».

Τι είδους μέλλον προβλέπει για το Ίδρυμα σε άλλα 10 χρόνια; «Ελπίζω ότι θα είμαστε μεγαλύτεροι και καλύτεροι από ποτέ», λέει, «με περισσότερη χρηματοδότηση, προσωπικό και ικανότητα να κάνουμε ακόμη περισσότερα για να υποστηρίξουμε τους ηρωικούς ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους στο εξωτερικό που μάχονται με ομοφοβικά και τυραννικά καθεστώτα».

Για να κάνετε δωρεά στο Ίδρυμα Peter Tatchell, επισκεφθείτε το petertatchellfoundation.org




Δες και αυτό!