Λεσβιακό Φεμινιστικό Φεστιβάλ Αθήνας: Αναλυτικό πρόγραμμα

26/08/2022
από

Mία λεσβιακή φεµινιστική πρωτοβουλία οι «Λεσβίες στα πρόθυρα» διοργανώνει Διήμερο Λεσβιακό Φεμινιστικό Φεστιβάλ ορατότητας στην Αθήνα τον Σεπτέµβρη.

“Στόχος µας είναι να κάνουµε ορατή (αλλά όχι διαφανή) τη λεσβιακή ταυτότητα, τη λεσβιακή επιθυµία, τη λεσβιακή ιστορία και τις λεσβίες σε διαφορετικούς χώρους και πλαίσια µε έναν διαθεµατικό τρόπο, ανοίγοντας τη κατηγορία «Λεσβία» σε πολλαπλές εννοιολογήσεις, χτίζοντας γενεαλογικές γέφυρες, επανεξετάζοντας το ρόλο και τη σηµασία του λεσβιακού φεµινισµού στην Ελλάδα και την Ευρώπη.”

Το διήµερο θα φιλοξενήσει εργαστήρια, οµιλίες, stand up comedy, κινηµατογραφική προβολή, συναυλία, speed dating και πάρτι. Στο χώρο παράλληλα θα τρέχει µπαζάρ.

Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα στις 10-11 Σεπτεµβρίου στη Δηµοτική Αγορά Κυψέλης. Ο χώρος είναι προσβάσιµος σε αµαξίδια και υπάρχει προσβάσιµη τουαλέτα.

Λεσβιακό Φεμινιστικό Φεστιβάλ 10 & 11 Σεπτεμβρίου

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραµµα του φεστιβάλ

Σάββατο 10/9


10:00-12:00 Τουρνουά Μπάσκετ


12:00-16:00 Workshops


16:00 “Λεσ/βία στη βία της πατριαρχίας: Η λεσβία ως πολιτικό υποκείµενο”

Φεµινιστικό Αυτόνοµο Κέντρο Ερευνών
Ποιές είναι οι απεικονίσεις, οι κατασκευές και η αισθητική της κατηγορίας λεσβία; Πώς
πρέπει να δείχνει κάποια για να είναι αναγνωρίσιµη ως λεσβία στην ελληνική κοινωνία; Υπάρχει άραγε κάποιος τρόπος να ζήσουµε τις ζωές µας ως “ανοικτά λεσβίες” σε µία λεσβιοφοβική κοινωνία που συνεχώς µας καθιστά αόρατες; Μέσα στις συνυφάνσεις του µισογυνισµού και της λεσβιοφοβίας µπορούν οι λεσβίες να αποτελέσουν µια ριζοσπαστική βάση πολιτικής δράσης; Ελάτε να µιλήσουµε για όλα αυτά, αλλά και τη σεξουαλικότητα, τις επιθυµίες και τη συνύπαρξη µας σε µία µη ουσιοκρατική, συµπεριληπτική και διαθεµατική συζήτηση µεταξύ λεσβιών.


19:00 “Φύλο και νέα (άκρο) δεξιά: Λόγος και Πολιτισµικές πρακτικές”

Άντζελα Δηµητρακάκη, Ανδροµάχη Κουτσουλέντη, Σοφία Μπέµπεζα.
Συντονίζει η Μαρία Λούκα

Το φύλο βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών του φάσµατος του νέου συντηρητισµού, της
σύγχρονης και εκσυγχρονισµένης (άκρο)δεξιάς και του λόγου της στην δηµόσια σφαίρα. Ο λόγος αυτός έχει δύο σαφείς στόχους: την ανατροπή κεκτηµένων δικαιωµάτων χαρακτήρα χειραφέτησης και την αποθάρρυνση της αµφισβήτησης του βαθύτερου έµφυλου status quo. Οι µέθοδοι διακίνησης µιας ιεραρχηµένης τάξης πραγµάτων µε γνώµονα την φύση, το έθνος και την κανονικότητα είναι πολλές, ενώ ο λόγος που αναπτύσσουν ξεκινά από την ωµή χυδαιολογία και την παραµορφωτική οικειοποίηση όρων και πρακτικών και φτάνει ως
φιλοσοφικά επιχειρήµατα. Το πάνελ επιχειρεί την κριτική ανάλυση της γενεαλογίας και διάχυσης αυτού του λόγου καθώς και την αποτύπωση του πολιτισµικού συγκείµενου εντός του οποίου διαχέεται και πολλαπλασιάζεται.


21:30 Speed Dating µε την υποστήριξη της Colour Youth

Βαρέθηκες να κρατάς το φανάρι για τις φίλες σου; Θέλεις επιτέλους να βρεις κι εσύ
γκοµενάκι; Προτιµάς να φλερτάρεις απο κοντά και όχι από εφαρµογές; Μην ανυσηχείς, η Colour Youth είναι εδώ για εσένα! Το Σάββατο 10 Σεπτέµβρη από τις 21.30 και µετά στο χώρο του φεστιβάλ θα διεξάγεται Speed Dating για να γνωριστούµε και να φλερτάρουµε σε ενα ασφαλές και χαλαρό πλαίσιο. Οπότε φτιάξου, ετοιµάσου, φέρε φωτογραφίες της γάτας σου και έλα!


22:00 Πάρτυ µε τις Disco Lesbiana

Α Night to Remember! Η Disco Lesbiana αναλαµβάνει τα decks του φεστιβάλ και µετατρέπει
την Δηµοτική Αγορά Κυψέλης σε ένα Extraordinary, Hot, Lesbian Dancefloor! Nu Disco, R’n’B, Hip Hop, Synth Pop, New Wave, Electronica, Techno. Έλα µόνο αν θες να χορέψεις! Djs: Irini Karaoglou, Loo, Cosmonaut.


Κυριακή 11/9

10:00-12:00 Τουρνουά Μπάσκετ


12:00-16:00 Workshops


15:00 Cocktail, Τσάι, Καφές και Συµπάθεια. Μια διαγενεαλογική λεσβιακή συνάντηση

Η δεύτερη µέρα του φεστιβάλ ανοίγει µε µία διαγενεαλογική λεσβιακή συνάντηση. Ο χώρος
διαµορφώνεται ειδικά για αυτήν την συνάντηση, συζητάµε και γνωριζόµαστε µεταξύ µας χτίζοντας διαγενεαλογικές γέφυρες µε το χθες και το σήµερα. Το µπαρ µας θα είναι έτοιµο να σερβίρει Cocktail, Τσάι, Καφέ και Συµπάθεια µε αγαπηµένες µουσικές επιλογές.


17:00 “Λεσβίες µε πρόσωπο και σώµα: Εικόνες και βιώµατα από τη λεσβιακή ιστορία της Ελλάδας” Συντονίζει η Ντιάνα Μάνεση.

Η λεσβιακή ιστορία υποθάλπτει τη γραµµικότητα του οικουµενικού χρόνου, του χρόνου της
ετεροκανονικής ιστορίας. Η λεσβιακή ιστορία µπορεί να ανιχνευτεί µέσα από θραύσµατα στο χώρο και χρόνο. Σε αυτή τη συνάντηση θα φτιάξουµε ένα παζλ θραυσµατικής λεσβιακής ιστορίας µε υλικά τις αφηγήσεις και εικόνες γυναικών από το “µακρινό” παρελθόν µέχρι το “κοντινό” παρόν.


20:00 Παράσταση Stand-up Comedy από το Snap – Athens Queer Comedy Club

Το Snap – Athens Queer Comedy Club ανεβαίνει στην σκηνή του Λεσβιακού Φεµινιστικού
Φεστιβάλ της Αθήνας! Το πρώτο Queer Comedy Club της πόλης σε µια παράσταση µε Stand Up Comedy, Drag Show, Spoken Word και όχι µόνο! Συµµετέχουν: Χρύσα Κατσαρίνη, Χριστίνα Βούλγαρη, Λάλα Κωλωπή, Δήµητρα Θωµά, Lucumaki, Ντέµη. Guest: Ντόρα Σκαφίδα.


21:30 Προβολή “Nitrate kisses” της Barbara Hammer

Η Barbara Hammer είναι γνωστή πρωτοπόρος του πειραµατικού φιλµ που έφερε τη λεσβιακή ζωή και ιστορία στην οθόνη. Το “Nitrate Kisses” ειναι το πρώτο φιλµ µεγάλου µήκους της Hammer. Πρόκειται για ενα πειραµατικό ντοκιµαντέρ που διερευνά την καταπίεση των ΛΟΑΤΚ ατόµων από το Πρώτο Παγκόσµιο Πόλεµο µέσα από ιστορικά αρχεία, συζητήσεις και εικόνες από τη ζωή τεσσάρων γκέι και λεσβιακών ζευγαριών. Το φιλµ ήταν υποψήφιο για το Βραβείο κοινού στο φεστιβάλ Sundance του 1993 και έλαβε το βραβείο Polar Bear στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου του Βερολίνου. Είχε στιγµατιστεί ως “οµοερωτικό βδέλυγµα” από τις δεξίες οργανώσεις που διαµαρτυρόνταν για το γεγονός ότι η Hammer είχε λάβει χρηµατοδότηση για την πραγµατοποιήση του φιλµ.


22:30 Συναυλία µε τις Someone Who Isn’t Me

Οι Someone Who Isn’t me (a.k.a SWIM) είναι ένα µουσικό project τριών γυναικών στην
Αθήνα, τη Loo, τη Μαρία και τη Τζίνα. Αγαπούν τους synth αναλογικούς ήχους, τις χαοτικές κιθάρες και τους off-beat ρυθµούς. Έχουν κυκλοφορήσει δυο 7ιντσα singles, το “Gomenaki” και το “Stop & Remember”, και ένα album µε τίτλο “Dance with You”. Το video clip “Gomenaki” έλαβε εξαιρετικές κριτικές από τον τύπο και το κοινό και κέρδισε το 2019 Sound Award για το καλύτερο video clip στο Indie Memphis Film Festival (Η.Π.Α). Έχουν συµµετάσχει µε πολλές live εµφανίσεις σε φεστιβάλ ((SXSW/Austin/USA, Pop Kultur/Berlin/
Germany & MIL/Lisbon/Portugal). Αυτή την περίοδο τελειωσαν το δεύτερό τους album “Heartbreaker” και το βραβευµένο soundtrack της ταινίας µικρού µήκους Amygdala που απέσπασε το βραβείο καλύτερης µουσικής στο φεστιβάλ µικρού µήκους ταινιών της Δράµας, κυκλοφορεί από τη United We Fly.


Workshops

• The Art of Japanese Erotic Bondage, Athens Shibari
• Αυτοσχεδιασµός, House of Improv
• Λεσβίες και Σεξ: Αναζητώντας (;) την Χαµένη Απόλαυση, Orlando LBGT+
• Εργαστήριο Γραφής µε πειραµατικές µεθόδους, Ντιάνα Μάνεση & Βιβή Παπανικόλα
• Διαγενεακό Εργαστήριο Δραµατοθεραπείας, Μάιρα Στεργίου
• Her* voice – #metoo στην καλλιτεχνική εκπαίδευση (βιωµατικό εργαστήριο), Σοφία Μπέµπεζα & Δέσποινα Σεβαστή
• Rugby, Κένταυροι Αθηνών RFC

Στην αφίσα εικονίζεται η Ντόρα Ρωζέτη (ψευδώνυµο της Νέλλης Καλογλοπούλου –
Μπογιατζόγλου), 1908 – 1989.

Η Ντόρα Ρωζέτη ήταν Ελληνίδα Αιγυπτιώτισσα γιατρός, που έγινε γνωστή µε τη ανακάλυψη και δηµοσίευση του ρηξικέλευθου για την εποχή της, αυτοβιογραφικού µυθιστορήµατος, «Η ερωµένη της». Το βιβλίο είναι το πρώτο λεσβιακό µυθιστόρηµα της νεοελληνικής πεζογραφίας. Πληροφορίες για το ποια ήταν η Ντόρα Ρωζέτη μπορείτε να βρείτε εδώ στα ελληνικά και εδώ στα αγγλικά.

Το φεστιβάλ είναι µε ελεύθερη είσοδο.

Οι «Λεσβίες στα Πρόθυρα» ζητούν την οικονομική σας στήριξη, για να καλύψουν μία σειρά από τεχνικά έξοδα, μιας και το φεστιβάλ είναι αυτο-οργανωμένο και δωρεάν. Για να στηρίξετε πατήστε εδώ.

https://gogetfunding.com/πλαστελίνες-festival/
https://linktr.ee/lesviesstaprothira

Τις «Λεσβίες στα πρόθυρα» θα τις βρείτε (εδώ) ενώ πληροφορίες για το Λεσβιακό Φεμινιστικό Φεστιβάλ θα βρείτε στην εκδήλωσή τους στο Facebook (εδώ).


INFO

Διήμερο Λεσβιακό Φεμινιστικό Φεστιβάλ

Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Σεπτεµβρίου 2022

Δηµοτική Αγορά Κυψέλης
Φωκίωνος Νέγρη 42, Αθήνα 113 61

Ο χώρος είναι προσβάσιµος σε αµαξίδια και υπάρχει προσβάσιµη τουαλέτα.




Δες και αυτό!