Ιαπωνικό δικαστήριο δεν αναγνωρίσει τρανς γυναίκα ως μητέρα του παιδιού της

23/08/2022
από

Μια τρανς γυναίκα στην Ιαπωνία είχε καταψήξει το σπέρμα της πριν από τη φυλομετάβαση, όμως το δικαστήριο δεν της επιτρέπει να είναι νόμιμη γονέας του δεύτερου βιολογικού της παιδιού. 

Σύμφωνα με τους Japan Times, η ανώνυμη τρανς γυναίκα είχε καταψύξει το σπέρμα της πριν ξεκινήσει την ιατρική φυλομετάβαση και το χρησιμοποίησε για να αποκτήσει μαζί με τη σύντροφό της το δεύτερο βιολογικό τους παιδί. 

Αλλά την Παρασκευή (19 Αυγούστου), το Ανώτατο Δικαστήριο στο Τόκιο της Ιαπωνίας, αποφάσισε ότι ενώ η κόρη της που γεννήθηκε πριν από τη μετάβασή της ήταν νομικά δική της, δεν μπορούσε να είναι νόμιμη γονέας της δεύτερης κόρης της. 

Η σύντροφός της, που γέννησε και τα δύο μωρά, είναι ο νόμιμη γονέας και των δύο παιδιών τους. 

Η οικογένεια είχε ήδη πάει την υπόθεση σε κατώτερο δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2022: «Δεν υπάρχει προς το παρόν τίποτα στην ιαπωνική νομοθεσία που να αναγνωρίζει τα γονικά της δικαιώματα.» 

Η τρανς γυναίκα άσκησε έφεση, αλλά η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αυτής της εβδομάδας επιβεβαίωσε την καταστροφική απόφαση. 

Αν και η νομική διόρθωση φύλου επιτρέπεται από το 2004, η Ιαπωνία εξακολουθεί να απαιτεί από τα τρανς άτομα να υποβληθούν σε ψυχιατρική αξιολόγηση, στείρωση, και χειρουργική επέμβαση πριν αναγνωριστεί νομικά το φύλο τους. 

Το 2019, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας επικύρωσε ομόφωνα μια απόφαση κατώτερου δικαστηρίου ότι η απαίτηση για στείρωση δεν παραβιάζει το Σύνταγμα της Ιαπωνίας. 

Στην απόφασή τους, οι τέσσερις δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου είπαν ότι ο νόμος προστατεύει από «προβλήματα» στις σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «σύγχυση» και «απότομες αλλαγές» σε όλη την ιαπωνική κοινωνία. 

Η Ιαπωνία είναι επίσης η μόνη χώρα των G7 που δεν έχει ακόμη νομιμοποιήσει τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. 

Αν και η χώρα έχει επανειλημμένα ψηφίσει υπέρ των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών που ζητούν τον τερματισμό της βίας και των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, εξακολουθεί να μην έχει νόμο που να απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου. 

https://avmag.gr/316251/ekloges-stin-iaponia-eykairia-gia-ta-dikaiomata-ton-loatki-atomon/




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!