Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα – How to train an antihero

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στην Αμερική για το Ντοκιμαντέρ του Γιάννη Μπλέτα «Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα»

Το ντοκιµαντέρ µικρού µήκους “Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα” σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπλέτα και παραγωγή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεµόνων Ατόµων µε αυτισµό Ρεθύµνου, απέσπασε το ειδικό βραβείο επιτροπής στο φεστιβάλ Los Angeles Greek Film Festival που έλαβε χώρα 9-15 Μάη στην Αμερική.

Σύμφωνα με την επιτροπή, «το ανεπιτήδευτο, σύντομο ντοκιμαντέρ μας δείχνει πώς η η υπερδύναμη και η αλήθεια βρίσκονται συχνά σε μικρές γωνιές, όπου δημιουργούνται ασφαλείς χώροι, χωρίς αποκλεισμούς που επιτρέπουν τη φαντασία του άλλου να ανθίσει».

Αντιήρωας στην ταινία, εξάλλου, ορίζεται ο πρωταγωνιστής που δε διαθέτει συμβατικές ηρωικές ικανότητες και εξαρτάται παθολογικά από κάποιον άλλο. Μια ομάδα νέων αντιηρώων με δυσκολίες αποφασίζουν να παρακολουθήσουν μαθήματα θεάτρου, αγαπούν το θέατρο και αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια αυτοσχεδιαστική παράσταση με θεματική τους σούπερ-ήρωες. Παράλληλα, οι αντιήρωες ζουν την καθημερινότητα και τις ζωές τους. Τελικά, για να είσαι σούπερ-ήρωας πρέπει να περνάς μέσα από τοίχους;

Επόμενη προγραμματισμένη προβολή γίνεται, με αφορμή το διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Αιγίου “Θοδωρής Αγγελόπουλος”, που θα πραγματοποιηθεί 14-19 Ιούνη. Μέσα από την ιδέα της θεατρικής συνύπαρξης του ντοκιμαντέρ, δημιουργήθηκε η ανάγκη για σταθερή παρουσία της θεατρική ομάδας. Η θεατρική ομάδα , λοιπόν, «Αντιήρωες», η οποία αποτελείται κυρίως από άτομα με αναπηρία, αλλά και από άτομα τυπικής ανάπτυξης, στο Ρέθυμνο, ετοιμάζει την πρώτη της ολοκληρωμένη θεατρική παράσταση για τις 17 και 18 Ιουνίου, στο Θέατρο Ερωφίλη, στη Φορτέτζα.

Το ντοκιµαντέρ έκανε την παγκόσµια πρεµιέρα του στο 44ο Φεστιβάλ ταινιών µικρού µήκους

Δράµας, ενώ ακολούθησε το 24ο Φεστιβάλ για παιδιά νέους στην Ολυµπία και το 15ο Φεστιβάλ ελληνικού ντοκιµαντέρ στη Χαλκίδα. Έκτοτε, έχει ταξιδέψει και εκτός Ελλάδας και συνεχίζει. Την µουσική της ταινίας υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουµεντάκης.

Σηµείωµα σκηνοθέτη:

“Το θέατρο, πολλές φορές λειτουργεί θεραπευτικά. Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα ασχολούνται και ερασιτεχνικά µε το θέατρο, µε σκοπό να γνωρίσουν το θυµικό τους. Λίγοι άνθρωποι στην Ελλάδα µε δυσκολίες και αναπηρία επιλέγουν να κάνουν θέατρο, κυρίως λόγω κοινωνικού αποκλεισµού. Η ένταξη και η κοινωνική ενσωµάτωση είναι υπόθεση όλων µας. Υπάρχει θέατρο για τους διαφορετικούς: τους αντιήρωες, που φτάνει µια στιγµή µόνο, για να σε πείσει ότι ακόµη κι αν δεν βγάζουν λέιζερ από τα µάτια, είναι πραγµατικοί σούπερ-ήρωες.” Γιάννης Μπλέτας

Συντελεστές:

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπλέτας

DOP: Γιάννης Μπλέτας 

Μουσική: Γιώργος Κουµεντάκης 

Ήχος: Ble Productions 

Μοντάζ: Γιάννης Μπλέτας

Κοστούµια: Δέσποινα Ανυφαντάκη

Σχεδιασµός ήχου-µίξη: Ιωάννης Γιαννακόπουλος

Θεατρική καθοδήγηση: Φλώρα Ασουµανάκη

Εθελοντές: Ειρήνη Κλάδου, Παύλος Μελισσινός, Ελένη Στάµαργα

Υποτιτλισµός: Aurthorwave

Συµµετέχουν: Στέλιος Βουρβαχάκης, Παναγιώτης Λύκος, Ραφαέλα Φραγκιαδάκη ,Μιχάλης Δρυγιαννάκης, Δέσποινα Πετσαγγουράκη, Στέλλα Λαγουδάκη, Μαρία Δραµιτινού, Κωστής Μίσα, Στελιάννα Παπαδάκη,Μανόλης Σταυρουλάκης 

Παραγωγή: Σύλλογος Γονέων & Κηδεµόνων Ατόµων µε αυτισµό Ρεθύµνου, µε την επίβλεψη του προγράµµατος “Αγγίζοντας τον κόσµο των συναισθηµάτων µε τα δικά µου χέρια” του Υπουργείου Πολιτισµού & Αθλητισµού.

.

 

Γιώργος Βιτωράτος

Είμαι Air Host & Travel Editor και όπως καταλαβαίνετε το μεγαλύτερό μου πάθος είναι τα ταξίδια. Μέσα από τα ταξιδιωτικά μου άρθρα έχω σκοπό να σας ταξιδέψω σε κάθε γωνιά του πλανήτη αλλά και να προτείνω άπειρες, κουήρ και μη, επιλογές για το επόμενο σας ταξίδι. Θα με βρείτε πίσω από το FollowGeorge.gr όπου μοιράζομαι εμπειρίες από τα ταξίδια μου είτε πίσω από την επικοινωνία καλλιτεχνών και εκδηλώσεων. Για απορίες και περαιτέρω σχόλια σας περιμένω στο [email protected] Μέχρι τότε... see you in the sky!




Δες και αυτό!