Ο Μπόρις Τζόνσον δεν έκανε τίποτα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα

07/07/2022
Ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να παραιτηθεί από πρωθυπουργός εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με το BBC News, ο Μπόρις Τζόνσον ελπίζει να παραμείνει ως υπηρεσιακός ηγέτης μέχρι το φθινόπωρο, ενώ οι Συντηρητικοί θα εκλέξουν νέο ηγέτη.

Ο Τζόνσον φέρεται να έλαβε την απόφαση το πρωί της Πέμπτης (6 Ιουλίου) μετά και από τις τελευταίες παραιτήσεις υπουργών του. Έχει επιβιώσει από το Partygate και πολλά άλλα σκάνδαλα, αλλά η υποστήριξή του στον Κρις Πίντσερ ήταν το τελευταίο καρφί στο πολιτικό του φέρετρο.

Ο Πίντσερ παραιτήθηκε από αναπληρωτής αρχηγός του κόμματος, αφού κατηγορήθηκε ότι παρενόχλησε δύο άνδρες. Έκτοτε κι άλλες κατηγορίες παρενόχλησης είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η Ντάουνινγκ Στριτ αρχικά αρνήθηκε ότι ο Τζόνσον είχε οποιαδήποτε γνώση για τις προηγούμενες κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον του Πίντσερ – μέχρι που το γραφείο του Τζόνσον παραδέχτηκε ότι γνώριζε.

Για πολλούς, συμπεριλαμβανομένου του καγκελάριου Rishi Sunak και του υπουργού Υγείας Sajid Javid, αυτό ήταν το τελευταίο ποτήρι. Οι παραιτήσεις τους, μέσα σε λίγα λεπτά η μία από την άλλη, έθεσαν τη βάση για έναν τελικό απολογισμό.

Ο Τζόνσον γνωρίζει καλά πώς τέτοιες παραιτήσεις υψηλού επιπέδου μπορούν να αποτελέσουν καταλύτες για την αρχή του τέλους. Ήταν ο ίδιος που παραιτήθηκε από το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών το 2018, με αποτέλεσμα η τότε πρωθυπουργός Τερέζα Μέι να αντιμετωπίσει ψήφο δυσπιστίας.

Το κόμμα του Τζόνσον υποσχέθηκε πολλά στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Έναν νέο νόμο για την ταυτότητα φύλου, ένα νομοσχέδιο για τις θεραπείες μεταστροφής που δεν περιλαμβάνει αποκλεισμούς και ένα συνέδριο για τον εορτασμό της παγκόσμιας ΛOATKΙ+ κοινότητας.

Τίποτα από αυτά, όμως, δεν συνέβη. Η κυβέρνηση ακύρωσε τις μεταρρυθμίσεις, αρνήθηκε να προστατεύσει τα τρανς άτομα από τις θεραπείες μεταστροφής και ακύρωσε το συνέδριο Safe to Be Me μετά την αποχώρηση περισσότερων από 100 ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδων.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!