Μια φορά και έναν καιρό ήταν… μία ντραγκ κουήν που διάβαζε παραμύθια

22/06/2022
Η ιδέα του να βάζεις μία ντραγκ κουήν να διαβάζει παραμύθια σε παιδιά δεν είναι κάτι καινούριο. Συμβαίνει εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες του κόσμου, έχει συμβεί και στη δική μας. 

Βέβαια, κάθε φορά που μια τέτοια προσπάθεια επαναλαμβάνεται στην Ελλάδα, θα βρεθούν πάντα αυτοί (και δυστυχώς είναι πολλοί) που θα αντιδράσουν κάνοντας αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ σχόλια, με πρόσχημα φυσικά το “καλό των παιδιών”.

Πρόσφατο παράδειγμα, η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 10ου Thessaloniki Pride, κατά την οποία θα γίνει ανάγνωση παραμυθιών για παιδιά έως 13 ετών από Drag Queens.

Κάποιες από τις ομοφοβικές/τρανσφοβικές αντιδράσεις, με αφορμή αυτό το event, κατέγραψε και ο λογαριασμός LGBTQIA+ Activism στο Instagram.

https://www.instagram.com/p/CfGKWFIIQ-t/

https://www.instagram.com/p/CfFMD0JrZpn/

Ας το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν. Δράσεις σαν κι αυτή που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη έχουν ως στόχο τη συμφιλίωση των παιδιών με το διαφορετικό, την ανάδειξη της drag ταυτότητας και την αμφισβήτηση των στερεοτύπων. Αρκετοί είναι, άλλωστε, οι πολιτιστικοί φορείς στο εξωτερικό που διοργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις. Φορείς που εδώ και χρόνια δέχονται επισκέψεις από εκατομμύρια οικογένειες και έχουν καταγράψει τα θετικά αποτελέσματα τους. Να θυμίσουμε, μόνο, ότι το 2019 το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου είχε πραγματοποιήσει το Drag Queen Story Hour.

Το drag, όπως κάθε μορφή τέχνης, μπορεί να γίνει διδακτικό, πολιτικό ή άκρως εκπαιδευτικό για τις νεαρές ηλικίες. Οτιδήποτε λέγεται – γράφεται πέρα από αυτό είναι ανόητο.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!