Μια βόλτα στο “Drag Queen Story Hour” της Αθήνας

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, οι δημοφιλείς στο ευρύ κοινό και αγαπημένες μας drag queens Holly Grace και Socrates, διηγήθηκαν σε μικρά παιδιά ιστορίες για τη διαφορετικότητα και συντόνισαν ένα πρωτότυπο και ιδιαίτερα σημαντικό εργαστήρι στα πλαίσια της δράσης Drag Queen Story Hour του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου.

Μια στρατιά ανυποψίαστων μικρών παιδιών κάθισε στο χρωματιστό σαλόνι της Holly και της Socrates και περίμενε την εμφάνισή τους. Και λέω ανυποψίαστων, γιατί δεν ήξεραν τι σημαίνει drag queen και δεν περίμεναν να εκπλαγούν με τον πιο ευχάριστο τρόπο! Με την είσοδο τους στο χώρο, τα πρόσωπά τους γέμισαν ενθουσιασμό και ησύχασαν για να ακούσουν όλα όσα είχαν να τους πουν οι drag queens.

Αφού λοιπόν συστήθηκαν, οι drag queens ξεκίνησαν να αφηγούνται τρυφερές αλληγορικές ιστορίες για τη σημασία του να είσαι διαφορετικός, αλλά και την ακόμα μεγαλύτερη σημασία του να δέχεσαι τη διαφορετικότητα. Η ζωντάνια στην αφήγηση της Holly και της Socrates και η αλληλεπίδρασή τους με το κοινό συνέδεσαν τα παραμύθια με τον πραγματικό κόσμο και τα μετέτρεψαν σε πολύτιμα διδάγματα, τα οποία έγιναν κατανοητά από όλα τα παιδιά.

Ύστερα, ήρθε η ώρα του βιωματικού εργαστηρίου υπό την καθοδήγηση των δύο drag queens, στη διάρκεια του οποίου τα παιδιά ζωγράφισαν τη δική τους ιδεατή drag περσόνα, ανακάλυψαν το δικό τους drag όνομα και εν τέλει δημιούργησαν έναν πολύχρωμο κόσμο απαλλαγμένο από τα στενά όρια φύλων και ταυτοτήτων, στερεοτύπων και τετριμμένων αντιλήψεων για το τι θα πρέπει να θεωρείται φυσιολογικό.

Οι γονείς παρακολούθησαν τη δράση με ενδιαφέρον και συνεργάστηκαν τόσο με τα παιδιά όσο και με τις drag queens σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Ίσως και οι ίδιοι μέσα από την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή τους να είχαν την ευκαιρία να ξεπεράσουν τους όποιους δισταγμούς τους και να συμφιλιώθηκαν περεταίρω με την έννοια του drag και της drag ταυτότητας, πέρα από τα πλαίσια του drag performance.

Αυτό που γνώριζα θεωρητικά, αλλά το διαπίστωσα και έμπρακτα, παρακολουθώντας την εκδήλωση είναι ότι οι αξίες και οι αντιλήψεις των ανθρώπων καλλιεργούνται από πολύ μικρή ηλικία. Τα παιδιά, ερχόμενα σε επαφή με το διαφορετικό μαθαίνουν να το δέχονται, να το ενστερνίζονται και όχι να το φοβούνται. Ακόμα και τα πιο διστακτικά παιδιά, τα οποία στην πλειονότητά τους ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, πράγμα που δείχνει ότι είχαν προλάβει να επηρεαστούν ως ένα βαθμό από τις στενόμυαλες αντιλήψεις της κοινωνίας, αφού άκουσαν προσεκτικά τη Holly και τη Socrates και συνομίλησαν μαζί τους, ένιωσαν άνετα και κατανόησαν πως τίποτα το τρομερό δεν ενυπάρχει στη drag ταυτότητα.

Το highlight της πρώτης μέρας, δε, ήταν δύο μικρά παιδιά, τα οποία αφού έκαναν το κουίζ όπου βρίσκεις το drag όνομά σου, γύρισαν το ένα στο άλλο και συστήθηκαν με τα νέα τους ψευδώνυμα! Όχι δεν κλαίω, απλά κάτι μπήκε στο μάτι μου, αλήθεια!

Φωτογραφίες της Εύης Φυλακτού.

Ραφαέλα Συκοβάρη

Γεννήθηκα μερικές μέρες πριν τελειώσει ο προηγούμενος αιώνας και από τότε προσπαθώ διακαώς να μετατραπώ σε homo universalis, πλέον λίγο πιο πρακτικά μέσω του ΙΦΕ. Τείνω να αστειεύομαι πολύ, επομένως όταν δε συμβαίνει αυτό είναι σοβαρά τα πράγματα. Βρείτε με στα λινκς παρακάτω!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!