Πακιστάν: Μεγάλες διαδηλώσεις για τα φεμινιστικά και τρανς δικαιώματα

19/03/2024
από
@imranpuppetry / Instagram
Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων αλλά και των γυναικών σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Πακιστάν, όπως το Ισλαμαμπάντ, η Λαχόρη, το Καράτσι και το Μουλτάν.

Στις 8 Μαρτίου, άτομα συγκεντρώθηκαν μαζικά για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για να προωθήσουν την ισότητα των φύλων, την ασφάλεια κατά της έμφυλης βίας και να καταγγείλουν τα σεξιστικά πρότυπα στη χώρα.

Η Aurat March, μια ανεξάρτητη συλλογικότητα, διοργάνωσε τις συγκεντρώσεις και μίλησε ενάντια στις διακρίσεις και την ανισότητα που αντιμετωπίζουν τόσο οι γυναίκες όσο και η τρανς κοινότητα, καθώς το να είσαι μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη συγκεκριμένη χώρα εξακολουθεί να επισύρει τη θανατική ποινή.

Όσα συμμετείχαν στη φετινή πορεία τόνισαν τη συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα, όπου πάνω από 30.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Υποστήριξαν επίσης το δικαίωμα των γυναικών να περπατούν στο σπίτι τους με ασφάλεια και να καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους χωρίς το φόβο της παρενόχλησης.

@imranpuppetry / Instagram

Στη Λαχόρη, φοιτητές, τρανς άτομα, εργάτριες εργοστασίων, ηλικιωμένες ακτιβίστριες που πρωτοστάτησαν στην προώθηση των φεμινιστικών δικαιωμάτων στο Πακιστάν – όπου ψηφίστηκαν νόμοι κατά των βιασμών το 2021 – συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί στην πορεία.

Υπήρχαν επίσης τοπικές καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις που εγκαινιάστηκαν την ημέρα αυτή, συμπεριλαμβανομένου ενός «τούνελ» παρενόχλησης στο δρόμο, το οποίο περιλάμβανε catcalling φράσεις που υφίστανται συχνά οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Οι διοργανωτές παρότρυναν τους ντόπιους να «ρωτήσουν οποιαδήποτε γυναίκα ή κάποιο khawja sira (τρανς, non-binary και gender non-conforming άτομα) τι αισθάνονται όταν είναι έξω και το κάθε ένα θα έχει μια ιστορία».

«Κάντε μια βόλτα στα παπούτσια μας», προτρέπει η καλλιτεχνική εγκατάσταση. «Φύγετε από το τούνελ με ερωτήσεις και δυσφορία. Δείτε πού θα σας οδηγήσει αυτό».

Φέτος, η οργάνωση πραγματοποίησε επίσης μια φεμινιστική συνέντευξη Τύπου πριν από την πορεία. Διασφάλισαν ότι η εκδήλωση θα ήταν ένας συμπεριληπτικός και ασφαλής χώρος για τις γυναίκες και όσα άτομα ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα να συζητήσουν για την πορεία, απαγορεύοντας στους cis άνδρες δημοσιογράφους να συμμετάσχουν.

Αναφορές έδειξαν ότι τα προηγούμενα χρόνια η πορεία της Aurat καταδιώχθηκε από cis άνδρες δημοσιογράφους που δεν ήθελαν να μοιραστούν το δημόσιο βήμα με τις γυναίκες και τα τρανς άτομα του χώρου.




Δες και αυτό!