Stealthing, μια έννοια που πολλοί δεν γνωρίζουν αλλά σε πολλούς συμβαίνει

01/06/2022
Η ίδια η λέξη stealth έχει από μόνη της αρνητική χροιά και αν την μεταφράσουμε από τα αγγλικά στα ελληνικά σημαίνει την ικανότητα κάποιου να μην γίνεται αντιληπτός, να περνά απαρατήρητος και αποτελεί στην ουσία, μια τακτική που ακολουθούν αρκετοί άντρες τα τελευταία χρόνια στο σεξ.

Κατά το stealthing ο σύντροφος που πρέπει να φορέσει προφυλακτικό, το κάνει στην αρχή της σεξουαλικής πράξης και κατά τη διάρκειά της το αφαιρεί χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου ατόμου.

Το stealthing δεν είναι ένα νέο ζήτημα στην κοινωνία, αλλά μόλις πρόσφατα ήρθε στην προσοχή των νομοθετών σε πολλές χώρες. Ο όρος έγινε ευρέως γνωστός το 2015, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Monica Tan περιέγραψε το stealthing ως μορφή βιασμού μιας και υπέστη θύμα stealthing από τον τότε σύντροφός της.

Στο προσκήνιο ήρθε ξανά το 2017 όταν η δικηγόρος στο Εθνικό Κέντρο Δικαιωμάτων των Γυναικών , Alexandra Brodsky δημοσίευσε στο Columbia Journal of Gender and Law, την έρευνα της για το stealthing περιγράφοντας την πράξη ως «συγγενή του βιασμού» Μέσα από τις συνεντεύξεις για την ερευνά της διαπίστωσε ότι πολλές γυναίκες είχαν βρεθεί αντιμέτωπες με το φαινόμενο, αλλά δεν ήξεραν ούτε πώς να το περιγράψουν, αλλά και ούτε πώς να το αντιμετωπίσουν. Ταυτόχρονα αυτές οι γυναίκες παρουσίαζαν τα ίδια συναισθήματα ντροπής και σύγχυσης με τα άτομα που έχουν πέσει θύματα άλλου είδους σεξουαλικής επίθεσης.

Επιπλέον μελέτη του 2018 από το Πανεπιστήμιο Monash και το Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας της Μελβούρνης ερεύνησε 2.000 άτομα και διαπίστωσε ότι μία στις τρεις γυναίκες και σχεδόν ένας στους πέντε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, είχαν βιώσει stealthing.
Οι δυο τελευταίες έρευνες ήρθαν για να ολοκληρώσουν το φαινόμενο αυτό, καθώς διαπιστώθηκε ότι το 12% των γυναικών ηλικίας 21 έως 30 ετών ανέφεραν εμπειρία με το stealthing ενώ το 10% των ανδρών της ιδίας ηλικιακής ομάδας παραδέχτηκε ότι είχε αφαιρέσει χωρίς συναίνεση το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ. Οι άνδρες αυτοί παραδέχτηκαν ότι το έκαναν, κατά μέσο όρο, τρεις έως τέσσερις φορές στη ζωή τους.

Εάν κάποιος συμφωνήσει να κάνει σεξ με προφυλακτικό, αλλά στη συνέχεια το αφαιρέσει, χωρίς να ενημερώσει, τότε το άλλο άτομο στην ουσία κάνει σεξ χωρίς τη συγκατάθεσή του. Αυτό σημαίνει ένα πράγμα: Ότι πλέον μιλάμε για βιασμό. Η Αυστραλία καταδικάζει την πράξη και την αναγνωρίζει ως βιασμό, το ίδιο και η πολιτεία της Καλιφόρνια. Η Νέα Ζηλανδία είναι στον ίδιο δρόμο ενώ το ποινικό δικαστήριο της Ελβετίας έχει αποφανθεί ήδη δυο φορές σε καταδίκη ατόμου που διέπραξε μια τέτοια πράξη.

Η έρευνα της Brodksy αποτελεί την ιδανική αρχή για μια συζήτηση γύρω από την κουλτούρα του βιασμού και την σεξουαλική παρενόχληση, όχι μόνο των γυναικών αλλά και των ανδρών προς άνδρες.

Μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουμε στο μέλλον να στοχοποιήσουμε και να εμποδίσουμε τις απαράδεκτες «τάσεις» που πολλές φορές απλώς θεωρούνται «ατυχήματα». Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε. Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός.

Panagiota Bouka

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1999 και σπουδάζω Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ανέκαθεν ενδιαφερόμουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά τα τελευταία 4 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με τον ακτιβισμό. Δεν μου αρέσει να μιλάω για την εαυτή μου, γι’ αυτό και εδώ θα χρησιμοποιήσω μια φράση που με περιγράφει απόλυτα. ‘’I'm sorry but homophobia and racism aren't opinions.’’




Δες και αυτό!