Είναι (και) η Αθήνα μια «ελεύθερη ζώνη» για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

20/05/2022

Το Μιλάνο ανήκει πλέον στο κατάλογο με τις ευρωπαϊκές πόλεις που αναγνωρίζονται ως «ελεύθερες ζώνες» για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. 

Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στην αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική που έχουν υιοθετήσει αρκετές πόλεις στην Πολωνία και στην Ουγγαρία που δηλώνουν «απαλλαγμένες από ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα».

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο με ψήφισμά του ανακήρυξε την Ευρώπη ως ελεύθερη ζώνη για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, όλο και περισσότερες πόλεις δηλώνουν ανοιχτά τον πολύχρωμο χαρακτήρα τους στέλνοντας το δικό τους μήνυμα κατά της ΛΟΑΤΚΙφοβίας.

Ανάμεσα σ΄αυτές το Παρίσι, η Λισαβόνα, η Βιέννη και πλέον και το Μιλάνο. Φυσικά η κίνηση αυτή έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, χωρίς βέβαια αυτό να μειώνει και την αξίας της.

Πριν λίγες μέρες και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας, Τρανσφοβίας και Ιντερφοβίας, ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε στον 9,84 ότι επιθυμεί να παντρέψει το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι ενώ μίλησε και για τις πρωτοβουλίες που προσφέρουν μια ανακούφιση στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

 «Για να είμαστε δίκαιοι, τους τελευταίους μήνες, έχουν γίνει πάρα πολλά. Έχουμε δει μία σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες να ξεδιπλώνονται, μία σειρά από κινήσεις οι οποίες είναι ουσιαστικές. Μπορεί να μην είναι από αυτές που θα παίξουν πρώτο θέμα στα site ή στα ραδιόφωνα, ή στις τηλεοράσεις, αλλά είναι από αυτές που μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα λιγότερο ανυπόφορη. Είναι από αυτές που μπορούν να προσφέρουν μία ανακούφιση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Αθήνα, απ΄όσο γνωρίζω, δεν ανήκει στις πόλεις που έχουν (αυτό)ανακηρυχθεί «ελεύθερες ζώνες» για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα… έστω και συμβολικά. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, όταν ένα περήφανο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι στο κέντρο της (και με κάποιους από τους δολοφόνους του να κυκλοφορούν ελεύθερα);

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!