«Η αυτοοργάνωση θα έπρεπε να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Pride»

20/05/2022
Σε λίγες ώρες τα κουήρ άτομα της Θεσσαλονίκης θα βρεθούν στους δρόμους της πόλης για την πολύχρωμη πορεία έκφρασης του 6ου Αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride (συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, 18:00). Ανάμεσα σ΄αυτά και το Θανάσης ΜcMorait που, όπως μας λέει χαρακτηριστικά “είναι μια από τις μέρες του χρόνου που τις περιμένουμε καρτερικά”. Ζητάμε να μάθουμε περισσότερα. 

«Το αυτοοργανωμένο Pride είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, και για την πόλη και για εμένα προσωπικά. Είναι πραγματική μια από τις μέρες του χρόνου που τις περιμένουμε καρτερικά. Είναι μια μέρα που οι μικροδιαφορές στις πολιτικές μας αντιλήψεις κάνουν ένα βήμα πίσω και όλα μαζί γιορτάζουμε, φωνάζουμε, διαμαρτυρόμαστε, διεκδικούμε. Είναι ένα Pride που οργανώνεται ανοιχτά, από εμάς για εμάς, ένα Pride που μιλάει για τις αυθεντικές μας διεκδικήσεις και ανάγκες. Μια ημέρα που βλέπω δεκάδες αγαπημένα μου άτομα να φορούν τον πιο αυθεντικό εαυτό τους και να έρχονται να γεμίσουμε μαζί με χρώμα την πόλη. Πώς να μην είναι μια σημαντική μέρα;»

Μέσα σε μια δύσκολη πραγματικότητα για τα κουήρ άτομα στη χώρα μας αναρωτιόμαστε για τα μηνύματα που ενσωματώνει η φετινή διοργάνωση.

«Φέτος και οι δυο συντονισμοί που αποτελούν το αυτοοργανωμένο (Reclaim Pride και Queerιόλες) φαίνεται να στράφηκαν σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα αλλά και η υπόλοιπη κοινωνία. Ο πόλεμος, η ακρίβεια, η ανεργία ταλαιπωρούν και εμάς, ίσως μάλιστα και χειρότερα, αν συναρτήσεις τις καταπιέσεις που δεχόμαστε λόγω των ταυτοτήτων μας. Δηλαδή, ανεργία υπάρχει γενικά, για τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα όμως και ειδικά για όσα ανήκουμε στην Trans ομπρέλα, είναι ακόμα πιο δύσκολο να βρούμε εργασία. Θέματα που επίσης απασχόλησαν φέτος φαίνεται να είναι η συζήτηση γύρω από την ισότητα στον γάμο και πως αυτός θα μπορέσει να γίνει συμπεριληπτικός σε όλες τις ταυτότητες του φάσματος, αλλά και η απόφαση του δικαστηρίου για τους δολοφόνους του Ζακ.»

Αφίσα του 6ου Αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride
Αφίσα του 6ου Αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride

 

Η κουβέντα πηγαίνει στην αυτοοργάνωση και στη σχέση της με το pride κίνημα. Ρωτάμε αν στόχος της είναι να προφυλάξει την ιστορία και τη δυναμική του κουήρ κινήματος.

«Θεωρώ πως η αυτοοργάνωση θα έπρεπε να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Pride. Ιστορικά, το pride ήταν εξέγερση, όχι απλώς μια ευκαιρία για μαγαζιά να διαφημιστούν, για πρεσβείες κρατών που εγκληματούν να ξεπλένονται, για πολιτικούς να βγάζουν κενούς λόγους και για cis-het καλλιτέχνες να πλουτίζουν. Για εμένα, και για όσα στηρίζουμε τα αυτοοργανωμένα Pride, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, ούτε μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο, η αυτοοργάνωση εξασφαλίζει πως θα ακουστούν οι δικές μας φωνές και ανάγκες, μακριά από συμφέροντα και πλυντήρια.»


Παρασκευή 20 Μαΐου
Συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου 18:00
και Πολύχρωμη Πορεία Ελεύθερης Έκφρασης 19:00

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!