Όσα ειπώθηκαν χθες στο κοινοβούλιο για την απαγόρευση των «θεραπειών» μεταστροφής

12/05/2022
Κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, που αφορούσε τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε όσους επαγγελματίες διαφημίζουν ή εφαρμόζουν πρακτικές μεταστροφής του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου σε ανήλικα πρόσωπα. Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. «Παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, ενώ καταψήφισε η Ελληνική Λύση.

Χθες, με κοινό δελτίου τύπου, οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας εξέφρασαν έντονα την αντίδρασή τους, αφού σύμφωνα με τη διάταξη της τροπολογίας δεν διώκεται ποινικά ο επαγγελματίας που έχει εξασφαλίσει συναίνεση από ΛΟΑΤΚΙ ενήλικα άτομα για διενέργεια τέτοιου είδους «θεραπείας».

Σύμφωνα, επίσης με τις επισημάνσεις του Orlando LGBT+, η τροπολογία έχει πολλές ελλείψεις, όπως ότι προστατεύει μόνο ανηλίκους (με τα ποσοστά των νεαρών ενηλίκων-θύματα τέτοιων πρακτικών να είναι τα υψηλότερα), σε τουλάχιστον ένα σημείο του (αυτό της διαφήμισης και προώθησης πρακτικών μεταστροφής) εξαιρεί ευθέως τους εκπροσώπους της εκκλησίας, ενώ παραμένει ασαφές αν τους προστατεύει και συνολικά από την εφαρμογή του.

Αδιαμφισβήτητο θετικό του σημείο ότι προστατεύει τα ανήλικα άτομα και όσα τελούν σε δικαστική συμπαράσταση από τις πρακτικές μετατροφής. Το ερώτημα εδώ είναι πόση εφαρμογή μπορεί να έχει το εν λόγω σημείο, σε ένα άρθρο τόσο γενικόλογο, σύντομο και ασαφές, που δεν ορίζει καν τι εννοεί ως “πρακτική μεταστροφής”.

Ας δούμε τώρα και όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για τη σχετική τροπολογία (άρθρο 1302).

Ξεκινώντας από το τέλος, αξίζει να θυμηθούμε τον διάλογο ανάμεσα στον υπουργό Υγείας, Θανάση Πλεύση και στον βουλευτή, αγορητή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό (ο διάλογος αυτός έγινε λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης). 

Πλεύρης (προς Ξανθό): Στη δεύτερη τροπολογία δεν θα αναφερθώ στο άρθρο 1 γιατί το συζητήσαμε. Δεκτό, το δέχομαι ότι δεν θέλετε να ψηφίσετε. Έρχονται έτσι. Είναι και θέματα πώς έρχονται και από τη Γενική Γραμματέα της Κυβέρνησης ο τρόπος των τροπολογιών. Το ξέρετε όσοι ήσασταν στην κυβέρνηση.

Ανδρέας Ξανθός: Κύριε Υπουργέ, εκεί που λέει «με ρητή συναίνεση μπορούν να γίνουν»…
Πλεύρης: Πιστέψτε με, κύριε Ξανθέ, όλο αυτό έχει γίνει με μια συνολική συνεννόηση. Έχουν γίνει προτάσεις. Είδα κι εγώ τις παρατηρήσεις, αλλά ήταν μια συνολική συνεννόηση που ήρθε.
Ξανθός: Νομίζω ότι η «Θετική Φωνή» έχει τοποθετηθεί αρνητικά σ’ αυτό.
Πλεύρης: Εγώ σας λέω ότι αυτή τη στιγμή έχει γίνει μια συνολική. Τώρα σας λέω ότι αν υπάρχει ένα περιθώριο βελτίωσης, επειδή θα έρθει και η διάταξη για τα intersex, θα το δούμε. Επειδή, όμως, είναι μία διάταξη που έγινε με πολύ μεγάλη συζήτηση και διαβούλευση, δεν θα ήθελα να κάνω μια παρέμβαση που ενδεχομένως είναι διαφορετική γιατί είχε γίνει μία συζήτηση.

Θεωρούμε ότι είναι σίγουρα ένα πρώτο βήμα. Διαφωνώ με αυτό που λέγεται. Στους επαγγελματίες πρέπει να μείνουμε. Αυτή είναι η φιλοσοφία. Η φιλοσοφία όλη αυτή είναι ότι στους επαγγελματίες μένουμε, εκεί βάζουμε τις κυρώσεις. Ούτε μπαίνουμε σε αντιλήψεις που μπορεί να υπάρχουν είτε από τη θρησκευτική προσέγγιση είτε από άλλες προσεγγίσεις. Εμάς μας ενδιαφέρουν οι επαγγελματίες να μην λειτουργούν σε τέτοιες μεταστροφές.

Όλες τις τοποθετήσεις

Θάνος Πλεύρης, υπουργός Υγείας 

Στη μία τροπολογία το βασικό που υπάρχει είναι η απαγόρευση πρακτικών μεταστροφής. Ήταν κάτι το οποίο είναι πολύ σωστό, ερχόμαστε και ποινικοποιούμε, αλλά επιβάλλουμε και διοικητικές κυρώσεις σε επαγγελματίες, οι οποίοι είτε διαφημίζουν και κάνουν πρακτικές μεταστροφής σε ευάλωτα άτομα -χαρακτηρίζοντας ως ευάλωτα άτομα τους ανήλικους και όσους βρίσκονται στη δικαιοπρακτική υποστήριξη, γιατί ο ενήλικος έχει ελεύθερη επιλογή.

Γι’ αυτό το κενό που υπήρχε κάτι πρέπει να γίνει και έρχεται να νομοθετηθεί. Πραγματικά εμένα μου έκανε εντύπωση, καθώς υπάρχουν ενενήντα περιπτώσεις που έχουν γίνει από την έρευνα και της κοινότητας, όπου ανήλικοι έχουν υποχρεωθεί σε πρακτικές μεταστροφής και υπάρχουν γύρω στις επτακόσιες καταγγελίες.

Και χθες, επειδή υπήρξε μια αντιδικία με Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μας υπεδείκνυε τι επιπλέον πρέπει να κάνουμε, ναι, με συγχωρείτε, αλλά εκεί πέρα υπήρχε μια ένσταση από την πλευρά μου. Κι αυτό διότι τα δικαιώματα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν θεσμοθετούνται με τα άρθρα, με τις πορείες και με τις δηλώσεις, αλλά θεσμοθετούνται με τους νόμους.

Και ως Υπουργός Υγείας έρχομαι και σας λέω το εξής. Ναι, ένας Υπουργός Υγείας που είμαι δεξιός και που πολλοί από εσάς που με βλέπετε με χαρακτηρίζετε ακροδεξιό. Ένας Υπουργός Υγείας, λοιπόν, της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο οποίος είναι δεξιός, έχει φέρει την κατάργηση του εντύπου να δίνουν αίμα όσοι είχαν ομοφυλοφιλικές σχέσεις -τεσσεράμισι χρόνια θα μπορούσατε να το είχατε κάνει, δεν σας επηρέασε η διαπραγμάτευση με την τρόικα- και έρχεται και φέρνει μια διάταξη, η οποία απαγορεύει τις πρακτικές μεταστροφής. Γιατί τελικά ωραία είναι η θεωρία των δικαιωμάτων, αλλά αν μένουμε στη θεωρία και στις κουβέντες στα στέκια των πανεπιστημίων ή πηγαίνουμε και λέμε ωραία λόγια στις κοινότητες, αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα το έχουν οι νόμοι.

Μαρία Απατζίδη, ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα τοποθετηθώ για τις τροπολογίες που καταθέσατε, για να καταδείξω την απαράδεκτη πρακτική της παρούσας Κυβέρνησης που ακολουθείτε. Πάντα βάζει μέσα σε μια τροπολογία κάτι θετικό και κάτι εντελώς αρνητικό, με σκοπό πάντοτε να παγιδεύσετε εμάς στην αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία που καταθέσατε -για το Υπουργείο Υγείας μιλάω- βάζετε ένα άρθρο το οποίο είναι γενικά στη θετική κατεύθυνση, καθώς απαγορεύει τη διενέργεια πρακτικών μεταστροφής του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας ή της έκφρασης φύλου σε ευάλωτα πρόσωπα, όπως σε ανήλικους ή ενήλικες που τελούν σε δικαστική συμπαράσταση. Στην ίδια τροπολογία, όμως, βάζετε εντελώς απαράδεκτα άρθρα, όπως τα άρθρα 2 και 3…

… Η τροπολογία αναφέρει ρητά ότι οποιοσδήποτε εφαρμόζει πρακτικές μεταστροφής, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τη ρητή συναίνεσή τους. Όπως, όμως, σωστά τονίζεται από επιστημονικούς φορείς ψυχικής υγείας, η κακοποιητική συμπεριφορά από άτομα σε θέση ισχύος με τον μανδύα παροχής πνευματικής καθοδήγησης χωρίς επιστημονική επάρκεια είναι η πεμπτουσία της κακοποίησης. Η έννοια της συναίνεσης είναι πλήρως ασύμβατη με αυτή.

Υπάρχει μήπως περίπτωση κάποιο ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπο να συναινέσει ελεύθερα και αβίαστα στο να κακοποιηθεί; Όλοι γνωρίζουμε ότι οι απάνθρωπες πρακτικές βασανιστηρίων εφαρμόζονται σε ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα κάτω από ένα καθεστώς πίεσης και απειλής, οπότε με τη λογική αυτή ένα ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπο θα μπορούσε κάλλιστα να «συναινέσει» υπό το καθεστώς απειλής, πίεσης, ακόμη και βίας.

Δεν μπορούμε, λοιπόν, να μιλάμε για ρητή συναίνεση, οι πρακτικές μεταστροφής πρέπει να απαγορευτούν ρητά από οποιαδήποτε μορφή. Επομένως, στηρίζουμε την ποινικοποίηση της μεταστροφής, όμως, θεωρούμε ότι χρειάζεται μια πλήρης και συμπεριληπτική ποινικοποίηση των θεραπειών μεταστροφής, η οποία να μην σχετικοποιεί την κακοποίηση και τα βασανιστήρια.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, καταγγέλλουμε την επαίσχυντη πρακτική, δηλαδή το να εργαλειοποιείτε ένα τόσο σημαντικό θέμα που χρειάζεται αίσθηση ευθύνης, για να περάσετε στην ίδια τροπολογία εντελώς άσχετες διατάξεις με δωράκια σε ιδιωτικά συμφέροντα και άλλες εξυπηρετήσεις, όπως άλλωστε μας έχετε συνηθίσει.

Παρόμοια πρακτική, βεβαίως, ακολουθείτε και στην τροπολογία, η οποία περιέχει από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι ολοκλήρωση εργασιών σε υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού.

Γεώργιος Λαμπρούλης, ειδικός αγορητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος

Και ερχόμαστε στη 1302. Δείτε τώρα, είναι η επανάληψη της γνωστής ιστορίας. Το επαναλαμβάνουμε κάθε μέρα και θα το πούμε για μία ακόμα φορά. Είναι απαράδεκτη αυτή η τακτική, η πρακτική από την Κυβέρνηση να φέρνει τροπολογίες με διαφορετικά άρθρα. Δηλαδή, άλλο το αντικείμενο του πρώτου άρθρου της τροπολογίας 1302, άλλο του δεύτερου, του τρίτου –μαζί είναι το δεύτερο και το τρίτο-, μια σειρά από διαφορετικές διατάξεις. Σε αυτές τις διατάξεις φυσικά, θα τοποθετηθούμε εν τάχει. Δεν μας δίνετε, όμως, το δικαίωμα εκεί που συμφωνούμε, που θεωρούμε ότι θα ήμασταν θετικοί, να ψηφίσουμε, όπως για παράδειγμα στο άρθρο 1, για το οποίο δύο μέρες τώρα εγκαλείτε τα κόμματα, ρωτώντας μας «να δούμε τι θα κάνετε».

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, όταν είμαστε θετικοί σε αυτό που προβλέπει το άρθρο 1 της συγκεκριμένης τροπολογίας για τις πρακτικές μεταστροφής και τις προβλέψεις, αλλά έχουμε αντίρρηση στα επόμενα άρθρα, ειδικά στο 2, στο 3 και στο 4, δεν μας δίνετε το δικαίωμα να πάμε στο «υπέρ»…

… Επαναλαμβάνω για το πρώτο άρθρο θα ήμασταν «υπέρ» αν το είχατε ξεχωριστά. Γιατί δεν το βάζετε ξεχωριστά; Βάλτε το ξεχωριστά. Από ό,τι καταλαβαίνω όλα τα κόμματα στη Βουλή θα το ψήφιζαν. Γιατί δεν το βάζετε ξεχωριστά; Δύο μέρες τώρα –δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι- από το Βήμα εδώ, από την Ολομέλεια, μας εγκαλείτε «για να δω τι θα κάνετε», «για να δω τι θα κάνετε», «για να δω τι θα κάνετε». Δεν μας δίνετε όμως και το δικαίωμα και αυτό είναι πολύ εκβιαστικό. Εκβιασμός της ψήφου. Δεν το δεχόμαστε, δεν το ανεχόμαστε. Εσείς, όμως, συνεχίζετε την ίδια πρακτική.

Άρα λοιπόν, άρθρο 1 στην τροπολογία 1302 αν ήταν χώρια θα ψηφίζαμε «ναι». Άρθρο 2, 3 και 4, «κατά». Άρθρο 5, «παρών». Στο σύνολο, «παρών».

Γεώργιος Φραγγίδης, ειδικός αγορητής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Όσον αφορά την τροπολογία «Πρακτικές μεταστροφής» θα ήθελα να πω πως η διάταξη αυτή θα πρέπει να θεσπίζει ολική απαγόρευση. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εθνική στρατηγική χωρίς εξαιρέσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος «νομιμοποίησης» ακραίων πράξεων βίας ενάντια σε κάθε αρχή του νομικού και ηθικού μας πολιτισμού. Έτσι, θα πρέπει να αφαιρεθούν, κατά την άποψή μας, οι διατάξεις του ορισμού των ευάλωτων -εξάλλου παρέλκει αυτό- και η περίπτωση Β΄ της παραγράφου 2 όπου προβλέπεται η άρση του αδίκου, εφόσον υπάρχει ρητή συναίνεση. Εν πάση περιπτώσει, όμως, επειδή δεν θέλουμε να δούμε το ποτήρι μισοάδειο, αλλά θέλουμε να το δούμε μισογεμάτο υπερψηφίζουμε και αυτήν την τροπολογία.

Ανδρέας Ξανθός, ειδικός αγορητής ΣΥΡΙΖΑ

Για την τροπολογία που αφορά τις πρακτικές μεταστροφής, με καλύπτει απολύτως η τοποθέτηση του εισηγητή του ΚΚΕ, του Γιώργου Λαμπρούλη. Στο άρθρο 1, παρότι υπάρχει αυτή η σοβαρή ένσταση από τους φορείς της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για την υποπαράγραφο β΄ -που ενώ σωστά λέτε και εσείς δημόσια αυτές δεν είναι θεραπείες, αλλά είναι πρακτικές αντιεπιστημονικές, τις οποίες μάλιστα ο ΟΗΕ το 2020 σε ψήφισμά του τις θεωρεί βασανιστήρια- παρότι υπάρχει αυτή η αναγνώριση, υπάρχει παράγραφος που λέει «οποιοσδήποτε εφαρμόζει σε άλλους πρακτικές μεταστροφής, πρέπει να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως τη ρητή συναίνεσή τους».

Νομίζω ότι αυτό πρέπει να απαλειφθεί, διότι δίνει την αίσθηση ότι υπό προϋποθέσεις συναίνεσης του ατόμου αυτές οι πρακτικές, οι αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες, μπορεί να είναι ανεκτές. Επειδή είναι ζήτημα ευαισθησίας και πρέπει να υπάρξει καθολική πολιτική στήριξη σε αυτό, στηρίζουμε εννοείται το άρθρο. Με τα υπόλοιπα, τα άρθρα για τον ΟΔΙΠΥ κ.λπ.. διαφωνούμε. Σας παρακαλώ, έστω και τώρα, να αφαιρέσετε αυτό για να λήξει και αυτό το πεδίο κριτικής.

Άννα Ευθυμίου, εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία με αριθμό 1302 και τις πρακτικές μεταστροφής, σε ό,τι αφορά την έκφραση και την ταυτότητα του φύλου, έχει τεθεί για πρώτη φορά ένα νομικό πλαίσιο, ένα απαγορευτικό νομικό πλαίσιο, ήταν μια πραγματικότητα, είναι μια πραγματικότητα. Έρχεται η πολιτεία να προστατεύσει αυτά τα ευάλωτα άτομα, έρχεται η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εμείς δείχνουμε αυτή τη βούληση εμείς το κάνουμε πράξη. Προσωπικά ως Βουλευτής συντάσσομαι απόλυτα με την προσπάθεια τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών να προστατευθούν.

Στην τροπολογία αναφέρθηκε και ο Βασίλειος Βασιλειάδης – Βουλευτής ΝΔ:

Πριν κλείσω την τοποθέτησή μου, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να αναφερθώ στην τροπολογία με γενικό αριθμό 1302 και ειδικό 201 και να συγχαρώ τον Υπουργό κ. Πλεύρη για τη διάταξη που προστατεύει τα ευάλωτα άτομα, τους ανήλικους και τους ενήλικους που τελούν σε δικαστική συμπαράσταση από αμφιλεγόμενες πρακτικές μεταστροφής. Αποδεικνύεται, κύριε Υπουργέ, πως η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται πραγματικά δίπλα στον πολίτη και τα προβλήματά του την ίδια στιγμή που άλλες πολιτικές δυνάμεις αν και καπηλεύονται κοινωνικούς αγώνες συνανθρώπων μας για δεκαετίες, όταν ήρθε η ώρα δεν έκαναν απολύτως τίποτα.

Σχόλιο συντάκτη

Δε σας κρύβω ότι από τα όσα ακούστηκαν χθες στη βουλή, μου έμειναν πολλά. Ένα απ΄αυτά και τα παρακάτω λόγια του υπουργού Υγείας: “Η φιλοσοφία όλη αυτή είναι ότι στους επαγγελματίες μένουμε, εκεί βάζουμε τις κυρώσεις. Ούτε μπαίνουμε σε αντιλήψεις που μπορεί να υπάρχουν είτε από τη θρησκευτική προσέγγιση είτε από άλλες προσεγγίσεις”. 

Ίσως γιατί σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν οι μαρτυρίες της έρευνας/εκστρατείας του Orlando LGBT+, οι ιερείς είναι αυτοί που, μετά τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οφείλονται για τις περισσότερες “θεραπείες” μεταστροφής στη χώρα μας.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ο προεδρεύων Απόστολος Αβδελάς αποχαιρέτησε το κοινοβουλευτικό σώμα λέγοντας: “Χριστός Ανέστη, η Παναγιά μαζί σας!”

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!