Διαθέσιμη η επιλογή για φύλο Χ στα αμερικανικά διαβατήρια από τις 11 Απριλίου

Μπάιντεν τρανς ορατότητα

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα, Ημέρα Τρανς Ορατότητας, ότι από τις 11 Απριλίου, οι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν το φύλο Χ στην αίτησή τους για διαβατήριο, ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου τους. Επίσης, η επιλογή αυτή θα υπάρχει και για άλλες μορφές εγγράφων το επόμενο έτος.

Σε σημερινό διάγγελμά του προς την τρανς κοινότητα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε:

Σε όσα γιορτάζουν την Ημέρα Τρανς Ορατότητας, θέλω να ξέρετε ότι ο Πρόεδρος σας σας βλέπει. Ολόκληρη η κυβέρνηση βλέπει ποια είστε, φτιαγμένα καθ’ εικόνα του Θεού και άξια σεβασμού και υποστήριξης.

Αλλά ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, όταν υπάρχουν κάποιοι που δεν σας βλέπουν και δεν σας σέβονται.

Για παράδειγμα, η επέλαση των αντί-τρανς πολιτειακών νόμων, που επιτίθενται σε σας και στις οικογένειές σας, είναι απλά λάθος.

Αυτή η κυβέρνηση στέκεται στο πλάι σας ενάντια σε όλα αυτά τα μισαλλόδοξα νομοσχέδια.

Και θα προωθήσουμε την ισότητα των τρανς μέσα στις σχολικές τάξεις  , στο γήπεδο, στη δουλειά, στον στρατό, στο στεγαστικό και υγειονομικό σύστημα – παντού.

Σήμερα ανακοινώνουμε κάποια βήματα. Αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλα για να αντιμετωπίσουμε τη βία κατά των μη λευκών τρανς γυναικών και κοριτσιών. Για να διασφαλίσουμε ότι τα ηλικιωμένα τρανς άτομα θα ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Στους γονείς τρανς παιδιών θέλω να πω ότι η επιβεβαίωση της ταυτότητας του παιδιού σας είναι ένα από τα πιο δυνατά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τη ζωή και την υγεία τους.

Σε κάθε τρανς Αμερικανό που αγωνίζεται, σας παρακαλώ να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνα.

Είστε τόσο γενναία. Ανήκετε εδώ. Σας στηρίζουμε.

Ο Θεός να σας ευλογεί, να είστε γενναία.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντον Μπλίνκεν, είπε σε επίσημη ανακοίνωση:

Τον Ιούνιο, ανακοίνωσα ότι οι αιτούντες διαβατήριο των ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιλέγουν οι ίδιοι το φύλο τους και δεν θα ήταν πλέον υποχρεωμένοι να υποβάλλουν ιατρικά έγγραφα, ακόμη και αν το φύλο που επέλεξαν διέφερε από τα άλλα έγγραφα ιθαγένειας ή ταυτότητας. 

Το Υπουργείο δημιουργεί προηγούμενο ως η πρώτη ομοσπονδιακή κυβερνητική υπηρεσία που προσφέρει τον δείκτη φύλου Χ σε έγγραφο ταυτότητας. Όταν ανακοινώσαμε τον Ιούνιο ότι είχαμε ξεκινήσει αυτό το έργο, αναφερθήκαμε στην προσθήκη ενός τρίτου δείκτη φύλου για τα μη δυαδικά, τα ίντερσεξ και τα άτομα που δεν συμμορφώνονται με το δίπολο Α/Θ.

Έκτοτε, ζητήσαμε τα σχόλια του κοινού μέσω της δημόσιας διαβούλευσης με τους πολίτες. Συνεχίσαμε επίσης τις διαβουλεύσεις με τις χώρες εταίρους που έχουν ήδη κάνει αυτό το σημαντικό βήμα για την αναγνώριση της ποικιλομορφίας των φύλων στα διαβατήριά τους. Τέλος, συνεργαστήκαμε με το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών για τη διεξαγωγή ποιοτικής έρευνας σχετικά με τον τρόπο ορισμού του δείκτη φύλου Χ, παίρνοντας συνεντεύξεις από μια δημογραφικά ποικιλόμορφη ομάδα ατόμων, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών της κοινότητας LGBTQI+.

Έπειτα από προσεκτική εξέταση της έρευνας που διεξήχθη και της ανατροφοδότησης από τα μέλη της κοινότητας, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο ορισμός του δείκτη φύλου Χ στα δημόσια έντυπα του Υπουργείου Εξωτερικών θα είναι «Απροσδιόριστη ή άλλη ταυτότητα φύλου». Αυτός ο ορισμός σέβεται την ιδιωτική ζωή των ατόμων, ενώ παράλληλα προωθεί τη συμπερίληψη.

Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους ομοσπονδιακούς κυβερνητικούς εταίρους μας για να διασφαλίσουμε μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή ταξιδιωτική εμπειρία για όλους τους κατόχους διαβατηρίων, ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου τους.

Ενημερώσαμε τις συμβουλές μας προς τους ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες εδώ.

Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την προώθηση και την προστασία της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της ισότητας όλων των ατόμων – συμπεριλαμβανομένων των τρανς, μη δυαδικών και μη συμβατών με το δίπολο Α/Θ ατόμων σε όλο τον κόσμο.

Πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο υποβολής αίτησης για διαβατήριο με αυτή τη νέα επιλογή μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!