Θύμα των ρωσικών βομβαρδισμών έπεσε η Ουκρανή κουήρ ακτιβίστρια Elya Schemur.

Σήμερα επιβεβαίωσαν ξένα ΜΜΕ την είδηση, καθώς οι πληροφορίες από το βομβαρδισμένο Χάρκοβο φτάνουν καθυστερημένα ή συγκεχυμένες.

Ο Maksym Eristavi, μέλος διοικητικού συμβουλίου του Kyiv Pride, την Πέμπτη στο twitter ανακοίνωσε τον θάνατο της 21χρονης Elya.


Ο Eristavi, που διέφυγε στην Πράγα, δήλωσε στην εφημερίδα Washington Blade ότι: Η Elya Schemur έμεινε με τη θέλησή της στο κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στο Χάρκοβο. Την 1η Μαρτίου ένας ρωσικός πύραυλος πέτυχε το κτίριο. Ο Eristavi τόνισε ότι η Schemur ήταν φοιτήτρια Νομικής και «γαμάτη εθελόντρια» για το Kyiv Pride και το Kharkiv Pride.

Το Kharkiv (Χάρκοβο) Pride την Παρασκευή θρήνησε, επίσης, τη Schemur.

«Η Elya ήταν ακτιβίστρια και πατριώτισσα», έγραψε στο Twitter το Kharkiv Pride. «Συμμετείχε σε όλες τις δράσεις και δημοκρατικές εκδηλώσεις του Χάρκοβο».

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στα αγαπημένα πρόσωπα της Elya. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε ό,τι βοήθεια μας ζητήσουν.»

Η Ρωσία συνεχίζει να πολιορκεί το Χάρκοβο, το Κίεβο, τη Μαριούπολη και άλλες ουκρανικές πόλεις από τις 24 Φεβρουαρίου.

Η Olena Shevchenko, πρόεδρος της Insight, μιας ομάδας LGBTQ, στις 10 Μαρτίου εγκατέλειψε το σπίτι της στο Κίεβο. Διέφυγε στο Lviv, στη δυτική Ουκρανία κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Η OutRight Action International και το EuroPride, μεταξύ άλλων, συνεχίζουν να συγκεντρώνουν χρήματα για το Kharkiv Pride και άλλες οργανώσεις.

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.