Η Εισαγγελέας Ρατσιστικής Βίας σχημάτισε αυτεπάγγελτα δικογραφία κατά του Αλέξη Κούγια με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Η οργάνωση επισήμανε, στις 28 Φεβρουαρίου, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την καταγγελία του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) για «κατ’ εξακολούθηση θελημένο ρατσιστικό τρανσφοβικό λόγο του Αλέξη Κούγια».

«Οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε, προσβάλλουν κατάφωρα τόσο την προσωπικότητα του τρανς προσώπου που απευθύνθηκαν, όσο και γενικότερα την κοινότητα των τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων στο σύνολό της,” επισυνάπτεται για τις ενέργειές σας» σημείωσε το Παρατηρητήριο στην ανακοίνωσή του προς την Εισαγγελία.

Σημειώνεται ότι χθες το ΣΥΔ ζήτησε με ανοιχτή επιστολή του στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών τον πειθαρχικό έλεγχο του γνωστού ποινικολόγου για τις «απαράδεκτες, αγοραίες, χυδαίες, προσβλητικές και ρατσιστικού περιεχομένου στη βάση της έκφρασης και της ταυτότητας φύλου δηλώσεις» στο πλαίσιο της δίκης του Δημήτρη Λιγνάδη, που κατηγορείται για βιασμούς ανήλικων και νεαρών ανδρών.

Το Σωματείο παρέθεσε αναλυτικά δηλώσεις του δικηγόρου με τρανσφοβικό και ομοφοβικό περιεχόμενο και κακοποιητικό λόγο με στόχο διεμφυλική μάρτυρα κατηγορίας, την οποία αποκάλεσε μεταξύ άλλων «μαντράχαλο» και «καρικατούρα» σε τηλεοπτικές του δηλώσεις.

Το Παρατηρητήριο θυμίζει πως για ανάλογες προηγούμενες δηλώσεις του κ. Κούγια μετά από μηνυτήρια αναφορά για ομοερωτοφοβική ρητορική μίσους είχε σχηματιστεί άλλη δικογραφία από την Εισαγγελέα Ρατσιστικής Βίας στις 27 Μαΐου 2021, που μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, βρίσκεται στα χέρια εισαγγελέα για μελέτη και επεξεργασία, από τις 28 Δεκεμβρίου της περασμένης χρονιάς.

Ποιος θα σταματήσει τη ρητορική μίσους του Αλέξη Κούγια;

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.