Επιστολή του ΣΥΔ προς τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τον Κούγια

15/03/2022
από
«Σας καλούμε να εξετάσετε την καταγγελία μας, προκειμένου να ελεγχθεί πειθαρχικά το μέλος σας, κύριος Αλέξιος Κούγιας…»

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Βερβεσό, απέστειλε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) μετά τις «απαράδεκτες, αγοραίες, χυδαίες, προσβλητικές και ρατσιστικού περιεχομένου στη βάση της έκφρασης και της ταυτότητας φύλου δηλώσεις» του Αλέξη Κούγια.

Η επιστολή του Σωματείου

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με την παρούσα βρισκόμαστε στην ιδιαίτερα δυσάρεστη θέση να απευθυνθούμε προς εσάς με ανοικτή δημόσια επιστολή, μετά από απαράδεκτες, αγοραίες, χυδαίες, προσβλητικές και ρατσιστικού περιεχομένου στη βάση της έκφρασης και της ταυτότητας φύλου δηλώσεις του δικηγόρου, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κύριο Αλέξιο Κούγια, την οποία θέσαμε υπόψη σας την Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022 μέσω καταγγελίας.

Συγκεκριμένα, όπως σας καταθέσαμε στην καταγγελία με Αριθμό Πράξης Κατάθεσης ΒΔ 51/14.03.2022, την Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022:

Στις 18 Απριλίου 2021, στην τηλεοπτική εκπομπή «Special Report», του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, με τίτλο «Υπόθεση Λιγνάδη» όταν ο δημοσιογράφος της εκπομπής αναφέρθηκε σε τρανς πρόσωπο που είναι μάρτυρας υπέρ των καταγγελλόντων ατόμων στη δίκη κατά του Δημήτρη Λιγνάδη, λέγοντας συγκεκριμένα ότι: «η Τζεφ Μοντάνα πήγε και τον βρήκε (τον Λιγνάδη) σαν παιδί, παρακολούθησε μια θεατρική παράσταση», ο κύριος Κούγιας απάντησε με ιταμό ύφος τα εξής:

«Έχει κανένα στοιχείο ότι πράγματι αυτό έγινε στα 16 του χρόνια; Έχω δει φωτογραφίες του συγκεκριμένου προσώπου στο Διαδίκτυο. Μου το ‘χουν δώσει οι συνεργάτες μου. Εντάξει, με συγχωρείται πολύ, νομίζω ότι θα έρθει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση το σώμα των ενόρκων και οι τακτικοί δικαστές θα έρθουν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, στην υπόθεση αυτή για το πώς με αυτούς τους ανθρώπους με αυτές τις μαρτυρίες και με αυτή την προσωπικότητα κρατείται στην φυλακή ένας άνθρωπος». (01:02:38 του βίντεο).

Ακολούθως, στις 28 Φεβρουαρίου 2022, παραχωρώντας συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή «Το Πρωϊνό μου», του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, ο κύριος Κούγιας συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη, εξερχόμενος από τη δικαστική αίθουσα όπου εκδικάζονταν η υπόθεση του κυρίου Λιγνάδη, ερωτώμενος από το δημοσιογράφο σχετικά με τρανς πρόσωπο το οποίο είναι μάρτυρας υπεράσπισης των επιζώντων προσώπων, ανέφερε ανάμεσα σε όλα χαρακτηριστικά:

«Ούτε καν ήξερα την ύπαρξη… Δεν ξέρω ποιο είναι το πραγματικό όνομα του συγκεκριμένου, μου είπαν ότι είναι μάρτυρας στην υπόθεση, αλλά εγώ Τζεφ Μοντάνα μάρτυρα δεν είδα. Είδα μια καρικατούρα τις τελευταίες μέρες να εμφανίζεται σε κάποιες εκπομπές και πάλι δεν κατάλαβα τι ακριβώς συμβαίνει με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Δεν έχω άποψη, δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Ένα χρόνο τώρα ασχολούμεθα με λούγκρες και με αλλαξοκωλιές. Αλίμονο τώρα αν αρχίσουμε να ασχολούμαστε με αυτούς. Έμαθα ότι έστειλε ένα εξώδικο στο γραφείο μου, δεν το έχω διαβάσει καθόλου. Αλλά, να σας πω κάτι; Μεγάλη του τιμή του συγκεκριμένου προσώπου. Τον είχα δει μια μέρα στην Γλυφάδα και μου είπαν αυτός είναι ο Τζεφ Μοντάνα. Περπάταγε στον δρόμο και κράταγε κι ένα φτερό. Άμα δείτε πώς περπάταγε με το φτερό στα χέρια! Έβαλα τα γέλια! Ας τους αξιολογήσει το δικαστήριο.
Δεν θα μας επιβάλουν τις απόψεις τους ορισμένοι, οι οποίοι, προσωπικά, πιστεύω ότι δεν έχουν βρει τον δρόμο τους. Ας αρχίσουν να περπατάνε με ίσιο τρόπο στη ζωή τους και μετά να κάνουν και κριτική στους υπόλοιπους»

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών και γενικότερα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων καθώς και προσώπων που εργάζονται στο σεξ, στις 28 Φεβρουαρίου 2022, εξέδωσε Δελτίο Τύπου, με θέμα «Το ρατσιστικό – τρανσφοβικό παραλήρημα του Αλέξη Κούγια αποτελεί κακοποίηση και βία για λόγους ταυτότητας φύλου», με το οποίο κατήγγειλε δημόσια τον συνεχή κακοποιητικό και ακραίο ρατσιστικό τρανσφοβικό λόγο κατά των τρανς ανθρώπων, από τον δικηγόρο Αλέξη Κούγια. 

Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 2 Μαρτίου 2022, ο κύριος Κούγιας έκανε και πάλι δηλώσεις στην ανωτέρω τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1, όπου αναφερόμενος στο Δελτίο Τύπου του ΣΥΔ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει η λέξη διεμφυλικός; Δεν το γνωρίζω και δεν γνωρίζω αν υπάρχει και αυτό το σωματείο».

Όταν δε ο δημοσιογράφος ανέφερε τα στοιχεία της διεύθυνσης του Σωματείου, ότι εδρεύει επί της Λ. Συγγρού, ο κύριος Αλέξης Κούγιας δήλωσε: «Αυτό το σωματείο πού αλλού θα μπορούσε να εδρεύει; Στη Συγγρού θα μπορούσε να εδρεύει. Μου είναι αδιάφορη η γνώμη κάποιων που δεν είναι στο περιβάλλον μου και δεν ασκούν επιρροή στον τρόπο που εγώ κάνω τη δουλειά μου σχεδόν 50 χρόνια».

Επιπλέον, όταν ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 τον ενημέρωσε σχετικά με την καταγγελία που πρόκειται να κάνει το Σωματείο προς το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο κύριος Κούγιας σχολίασε: «Κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα».

Στις 4 Μαρτίου 2022, ο κ. Κούγιας μιλώντας πάλι στην εκπομπή «Το Πρωινό μου» δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής για την Τζεφ Μοντάνα: «Βλέπω κι αυτόν τον μαντράχαλο εδώ πέρα, δύο μέτρα που είναι, το Τζεφ, να κάνει δηλώσεις και να λέει ότι είναι μάρτυρας σε αυτή την υπόθεση κι εγώ δεν γνώριζα το πραγματικό του όνομα, ούτε γνώριζα ποιος είναι. Βλέπω έναν δίμετρο εδώ πέρα, ο οποίος δεν ντρέπεται και να λέει ο Λιγνάδης, ο οποίος είναι και 50 ετών, τον βίασε, ξέρω γω, πριν από χρόνια, λέει. Να λέει ότι είναι και μάρτυρας στην υπόθεση. Καμία σχέση δεν έχει με αυτή την υπόθεση. Έμαθα ότι το επώνυμό του είναι Ασημακόπουλος. Δεν είναι στον κατάλογο των μαρτύρων και δεν έχει εξεταστεί και ποτέ. Κι έρχεται εδώ. Κανάλια τον φιλοξενούν. Είδα και σε σημαντικό κανάλι να δίνει συνέντευξη, να αναφέρεται και στο όνομά μου. Μου έκανε κι ένα εξώδικο εμένα που πραγματικά γελάω. Δεν ξέρω τι να πω κι εγώ πραγματικά».

Επιμένει δηλαδή, παρά την εξώδικη δήλωση, να αποκαλεί κακοποιητικά ένα διεμφυλικό άτομο που είναι τρανς γυναίκα, στο αρσενικό γένος (“μαντράχαλος”) και να διαδίδει κακοποιητικά και το όνομα με το οποίο είναι καταχωρισμένο, χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος.

Όλα τα παραπάνω τα θέσαμε υπόψη σας στην καταγγελία μας με Αριθμό Πράξης Κατάθεσης ΒΔ 51/14.03.2022, την Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Απευθύνουμε προς εσάς αυτήν την ανοικτή επιστολή, καθώς ο κύριος Κούγιας ψεύδεται ασύστολα λέγοντας στις 28 Φεβρουαρίου 2022, ότι […]Ούτε καν ήξερα την ύπαρξη… Δεν ξέρω ποιο είναι το πραγματικό όνομα του συγκεκριμένου, μου είπαν ότι είναι μάρτυρας στην υπόθεση..[…]. Γνώριζε το συγκεκριμένο τρανς πρόσωπο, μιας και αυτό προκύπτει από την εκπομπή «Special Report» της 18ης Απριλίου 2021, όπου είχε δηλώσει […] Έχω δει φωτογραφίες του συγκεκριμένου προσώπου στο Διαδίκτυο. Μου το ‘χουν δώσει οι συνεργάτες μου[…]. Ήξερε το συγκεκριμένο πρόσωπο και σαφέστατα γνώριζε ότι το πρόσωπο αυτό αυτοπροσδιορίζεται ως τρανς/διεμφυλικό.

Συνεπώς,

Η ηθελημένη και εν γνώσει αναφορά του δικηγόρου προς τρανς πρόσωπα στο λάθος γένος (missgendering) […]Δεν ξέρω ποιο είναι το πραγματικό όνομα του συγκεκριμένου […], τα στιγματίζει, τα κακοποιεί και αποτελεί απεχθή βία για λόγους ταυτότητας φύλου, διότι αμφισβητεί την ταυτοτική υπόστασή τους, θέτει σε διακινδύνευση την προστασία της προσωπικότητάς τους καθώς αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητας των τρανς ανθρώπων αποτελεί η ταυτότητα φύλου τους, αποτελεί πολιτισμική και δομική βία που οδηγεί στη φυσική βία κατά των τρανς ανθρώπων, ενώ στρέφεται εναντίον μίας ομάδας ανθρώπων που υποφέρουν στο μέγιστο από τις διακρίσεις, τους αποκλεισμούς και τη βία.

Πράγματι, τούτο επιβεβαιώνεται και μέσα από την έκθεση «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ταυτότητα Φύλου», του π. Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αναφέρει ανάμεσα στα υπόλοιπα:

«Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων σε μεγάλο βαθμό περιφρονείται, δεν δεικνύεται το ενδιαφέρον, παρ’ όλο που τα προβλήματά τους είναι πολύ σοβαρά και συναντώνται μόνο σ’ αυτή την ομάδα. Τα διεμφυλικά άτομα αντιμετωπίζουν στο μέγιστο διακρίσεις, μισαλλοδοξία και απερίφραστη βία. Τα βασικά τους ανθρώπινα δικαιώματα καταστρατηγούνται, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή, του δικαιώματος στην φυσική τους ακεραιότητα και αξιοπρέπεια, του δικαιώματος στην υγεία».

Οι πιο πάνω αναγραφόμενες ρατσιστικές δηλώσεις στη βάση της έκφρασης και της ταυτότητας φύλου του δικηγόρου κ. Κούγια, αποτελούν την επιτομή του ρατσιστικού – τρανσφοβικού λόγου, καθώς όπως ο ίδιος θεωρεί, οι τρανς άνθρωποι δεν αξίζουν κανένα σεβασμό […]Ένα χρόνο τώρα ασχολούμεθα με λούγκρες και με αλλαξοκωλιές. Αλίμονο τώρα αν αρχίσουμε να ασχολούμαστε με αυτούς….Έβαλα τα γέλια![…], είναι περιθώριο και ως εκ τούτου είναι δικαιολογημένο να στερούνται των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, απλά και μόνο λόγω της ταυτότητας ή έκφρασης φύλου τους.

Πέραν όμως όλων των παραπάνω, οι συγκεκριμένες αγοραίες εκφράσεις (λούγκρες, αλλαξοκωλιές) αποτελούν προσβολή προσωπικότητας που στοχεύουν τόσο στον πυρήνα της προσωπικότητας του τρανς πρόσωπου που απευθύνονται, όσο και γενικότερα εναντίον όλων των τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων.

Επιπλέον, ο εν λόγω δικηγόρος προσβάλει την προσωπικότητα του συγκεκριμένου τρανς προσώπου, μέλους του ΣΥΔ, ενώ όπως ο ίδιος αναφέρει το θεωρεί αναξιόπιστο με μόνο λόγο την ταυτότητα φύλου του προσώπου, επειδή είναι τρανς/διεμφυλικό.

Επίσης, ο κύριος Κούγιας συνήγορος του κ. Λιγνάδη, εξερχόμενος από τη δικαστική αίθουσα, δίνοντας συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 στις 28.02.2022, δίνει στη δημοσιότητα προσωπικά στοιχεία ενός τρανς προσώπου που είναι μάρτυρας υπεράσπισης των επιζώντων καταγγελλόντων λέγοντας […] μου είπαν ότι είναι μάρτυρας στην υπόθεση, αλλά εγώ Τζεφ Μοντάνα μάρτυρα δεν είδα[…], πράγμα που είναι καταδικαστέο, διότι πέραν του ότι αμφισβητεί την ταυτοτική υπόσταση του προσώπου, παραβιάζει και την αρχή της μυστικότητας της διαδικασίας.

Τέλος, ο κύριος Κούγιας θέλοντας εσκεμμένα να υποβιβάσει, να στιγματίσει και να θίξει το έργο μίας συλλογικότητας όπως είναι το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αλλά κυρίως τα ίδια τα τρανς πρόσωπα, όταν ο δημοσιογράφος του ανέφερε ότι το Σωματείο εδρεύει επί της Λ. Συγγρού, απάντησε […]Αυτό το σωματείο πού αλλού θα μπορούσε να εδρεύει; Στη Συγγρού θα μπορούσε να εδρεύει[…], συγχέοντας τους τρανς ανθρώπους με τα τρανς πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειώσουμε πως αποτελεί μία πραγματικότητα ότι λόγω των πολλαπλών διακρίσεων και των αποκλεισμών από την εργασία αρκετές τρανς γυναίκες καταφεύγουν στην εργασία στο σεξ. Είναι όμως μέγα λάθος να ταυτίζονται τα πρόσωπα με την εργασία στο σεξ, αφενός γιατί αυτό δε συμβαίνει με όλους τους τρανς ανθρώπους και υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα τρανς προσώπων που αγωνίζονται και έχουν μία δουλειά στο «φως της ημέρας», καθώς και οι τρανς άντρες και τα μη δυαδικά πρόσωπα που δεν σχετίζονται καθόλου με την εργασία στο σεξ αφετέρου και κυρίως γιατί η ταύτιση με την εργασία στο σεξ γίνεται για να χρωματιστεί και να στιγματιστεί αρνητικά και ηθικολογικά η τρανς υπόσταση. Τούτο, δεν αποτελεί απλά ένα ακόμη στερεότυπο που μπορεί να έχει ο συγκεκριμένος δικηγόρος, αλλά έχει σαφή ρατσιστικά/τρανσφοβικά χαρακτηριστικά.

Εν προκειμένω, όσον αφορά το περιστατικό που σας καταγγείλαμε:

Α. Σύμφωνα με Άρθρο 5 του Συντάγματος:
«1. Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.
2. Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο».

Β. Σύμφωνα με το νόμο 4491/2017 για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου:
«Άρθρο 1: Το πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του ως στοιχείου της προσωπικότητάς του».

*Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο αυτό άρθρο αφορά κάθε πρόσωπο, ανεξαρτήτως εάν έχει μεταβάλλει τα στοιχεία ταυτότητάς του.

Γ. Σύμφωνα με τον Οδηγό Διαφορετικότητας για Δημόσιους Υπαλλήλους του Συνηγόρου του Πολίτη:
«Πρέπει να γίνει κατανοητή η έννοια της ταυτότητας κοινωνικού φύλου και να γίνει σεβαστή η αυτοαντίληψη του καθενός για το φύλο του, ασχέτως των στοιχείων της αστυνομικής του ταυτότητας ή των λοιπών εγγράφων ταυτοποίησης. Όταν γίνεται αντιληπτή μια τέτοια περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι ίδιες διαδικασίες με όλους τους υπόλοιπους πολίτες.»

Δ. Σύμφωνα με τον Κώδικα των δικηγόρων:
Άρθρο 5. Θεμελιώδεις αρχές και αξίες στην άσκηση της δικηγορίας
Ο δικηγόρος κατά την άσκηση των καθηκόντων του:
“α) Υπερασπίζεται το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τα Πρόσθετα Πρωτόκολλα αυτής, το Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το σύνολο των διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.”
Κατά το άρθρο 140 (“Πειθαρχικά παραπτώματα”) το πειθαρχικό παράπτωμα συντελείται με υπαίτια και καταλογιστή πράξη, ενέργεια ή παράλειψη του δικηγόρου στο πλαίσιο του λειτουργήματός του ή και έξω από αυτό, εφόσον αυτή: α) αντίκειται προς τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το Σύνταγμα και τους νόμους που συνδέονται άρρηκτα με την άσκηση του λειτουργήματός του και την απονομή της Δικαιοσύνης, β) αντίκειται προς τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από διατάξεις του εσωτερικού και διεθνούς δικαίου που αφορούν την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, γ) αντίκειται προς τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τις διατάξεις κωδίκων δεοντολογίας, εσωτερικών κανονισμών του οικείου δικηγορικού συλλόγου, (…). Κατά την παρ. 2, πειθαρχικά παραπτώματα του δικηγόρου αποτελούν: (…) γ) η εν γένει αναξιοπρεπής ή απρεπής συμπεριφορά του.

Ε. Σύμφωνα Κώδικα Περί Δικηγόρων και τον Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Επαγγέλματος, όπως, αυθεντικά έχει ερμηνεύσει τις διατάξεις αυτές ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (Δ.Σ.Α.) μέσα από τις 11 Φεβρουαρίου 2022 Ανακοίνωσης του:
«Με αφορμή την πρόσφατη παρουσία συναδέλφων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το ΔΣ του ΔΣΑ επισημαίνει τα εξής:
1. Είναι απερίφραστα καταδικαστέα και πειθαρχικά ελεγκτέα κάθε συμπεριφορά δικηγόρου, που μέσω των ΜΜΕ, επιδιώκει αθέμιτη διαφήμιση και άγρα πελατείας. Οι συμπεριφορές αυτές απάδουν στο κύρος και την αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος και αμαυρώνουν την εικόνα του σώματος. Είναι εξίσου καταδικαστέα κάθε προσβλητική λόγω και έργω συμπεριφορά δικηγόρου απέναντι σε διαδίκους, συναδέλφους, ή το ευρύ κοινό. Ανάλογες συμπεριφορές, οι οποίες προκαλούν την κοινωνία και τραυματίζουν τη δημόσια εικόνα και το κύρος του δικηγορικού σώματος, θα βρουν σθεναρά απέναντί τους το παρόν Δ.Σ. και την συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων. Ο Κώδικας Δικηγόρων και ο Κώδικας Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα από όλους.
2. Το διαρκώς εντεινόμενο φαινόμενο διεξαγωγής τηλε-δικών από συναδέλφους οι οποίοι κατά παράβαση της αρχής της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία δικογραφιών είναι καταδικαστέο. Η μυστικότητα της ποινικής προδικασίας και ο σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας συνιστούν θεσμικές εγγυήσεις και κάθε παραβίασή τους από δικηγόρους συνιστά ποινικά και πειθαρχικά ελεγκτέα συμπεριφορά. Είναι αυτονόητο ότι οι δίκες πρέπει να διεξάγονται μόνον στα δικαστήρια, ενώπιον του φυσικού δικαστή τηρουμένων των δικονομικών εγγυήσεων που προβλέπει η έννομη τάξη. Η πραγματοποίηση τηλε-δικών, στο μέτρο που εκφεύγει των θεμιτών ορίων πληροφόρησης του κοινού, και εκτρέπεται σε διαδικασία δημόσιας διαπόμπευσης και καταδίκης, καθ’ υπονόμευση του τεκμηρίου αθωότητας, βρίσκεται εκτός του νομικού μας πολιτισμού. Έτσι τόσο ΜΜΕ, όσο και δικηγόροι που αναπαράγουν το φαινόμενο, οφείλουν να απέχουν από τέτοιου χαρακτήρα στάσεις και συμπεριφορές. Η ευθύνη βαρύνει όλους και πρέπει άμεσα αυτό να σταματήσει. Επίσης τα ΜΜΕ οφείλουν να σέβονται τον ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου και την ενάσκηση των καθηκόντων του ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την εκπροσώπηση του εντολέα του».

ΣΤ. Σύμφωνα με τον Ν. 4285/2014 (ΦΕΚ 191/Α/10-9-2014) Τροποποίηση του ν. 927/1979 (Α’ 139) και προσαρμογή του στην απόφαση πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ της 28ης Νοεμβρίου 2008, για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου (L 328) και άλλες διατάξεις:
«Άρθρο 1 Δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους
1.Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 -20.000) ευρώ».

Όλες οι παραπάνω αναφερόμενες δηλώσεις του αναφερόμενου δικηγόρου δείχνουν περιφρόνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα των διεμφυλικών πολιτών, ενώ η χρήση όρων όπως «λούγκρες» και «αλλαξοκωλιές» που συμπεριελήφθησαν σε δήλωσή του σε τηλεοπτικό σταθμό είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις αναξιοπρεπούς και απρεπούς συμπεριφοράς.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Μετά όλων των ανωτέρω, με ιδιαίτερο σεβασμό στην αποστολή σας, και στη διαφύλαξη των ατομικών δικαιωμάτων όλων των συμπολιτών μας, σας καλούμε να εξετάσετε την καταγγελία μας με Αριθμό Πράξης Κατάθεσης ΒΔ 51/14.03.2022, προκειμένου να ελεγχθεί πειθαρχικά το μέλος σας, κύριος Αλέξιος Κούγιας, καθώς και να εγγυηθείτε με κάθε πρόσφορο τρόπο ότι περιστατικά όπως τα παραπάνω θα αποτελέσουν παρελθόν.

Περαιτέρω και με αφορμή τα παραπάνω, αλλά και την ανάγκη της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών προσώπων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου, έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, σας ζητούμε την πραγματοποίηση συνάντησης ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν όσα σας εκθέσαμε, καθώς και γενικότερα την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας.

Με ειλικρινή εκτίμηση,

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ




Δες και αυτό!