Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι «σέβεται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που συμμετέχουν στους αγώνες»

14/02/2022
από

«Οι διοργανωτές του Πεκίνου 2022 καλωσορίζουν, προστατεύουν και ενθαρρύνουν τη διαφορετικότητα μεταξύ των αθλητών, συμπεριλαμβανομένων των ομοφυλόφιλων συμμετεχόντων», δήλωσε ο Yang Yang, ο πρώτος χρυσός ολυμπιονίκης στην Κίνα, για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στην Κίνα. Ωστόσο, μέχρι το 2001 συγκαταλεγόταν στις ψυχικές ασθένειες, τροφοδοτώντας τον έντονο στιγματισμό που εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και σήμερα στην κινεζική κοινωνία.

«Βάσει της κινεζικής νομοθεσίας, προστατεύουμε τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων», είπε ο Yang, ο οποίος είναι επικεφαλής της Επιτροπής Αθλητών του Πεκίνου 2022, μιας ομάδας που αποτελείται από σχεδόν 20 πρώην και νυν Κινέζους αθλητές.

«Καλωσορίζουμε την εκπροσώπηση διαφορετικών ομάδων», ανέφερε, σε ένα σπάνιο σχόλιο για τη διαφορετικότητα στους Αγώνες, όταν ρωτήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης εάν η Κίνα θα καλωσόριζε έναν ανοιχτά γκέι αθλητή στην ομάδα της.

Περισσότεροι από 30 ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα διεκδίκησαν το χρυσό στο Πεκίνο, σύμφωνα με μια λίστα που συνέταξε ο αθλητικός ιστότοπος Outsports.com.

Κανένας από τους 176 αθλητές που έστειλε η Κίνα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες δεν ήταν στη λίστα.

Αν και δεν είναι παράνομο να είσαι ομοφυλόφιλος στην Κίνα, οι ακτιβιστές λένε ότι οι συντηρητικές συμπεριφορές απέναντι στην ομοφυλοφιλία σε ορισμένα τμήματα της κοινωνίας έχουν οδηγήσει σε περιστασιακές κυβερνητικές καταστολές.

Η λογοκρισία στη χώρα έχει αρκετές φορές μπλοκάρει ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο στο internet.

«Προστατεύουμε και ενθαρρύνουμε πολύ τη διαφορετικότητα», είπε ο Yang.




Δες και αυτό!