Το κοινοβούλιο της Γαλλίας ψήφισε την απαγόρευση των “θεραπειών” μεταστροφής

26/01/2022

Οι βουλευτές/τριες του γαλλικού κοινοβουλίου ενέκριναν ομόφωνα έναν νέο νόμο που απαγορεύει τις λεγόμενες “θεραπείες” μεταστροφής.

Ο νέος νόμος θα εισάγει ποινές φυλάκισης και πρόστιμα για κάθε άτομο που επιχειρεί να αλλάξει τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Το νομοσχέδιο υποστηρίχθηκε από τα μέλη του κοινοβουλίου την Τρίτη, με 142 ψήφους υπέρ και 0 κατά. Ο νόμος είχε ήδη υποστηριχθεί από τη Γαλλική Συνέλευση τον Οκτώβριο και ψηφίστηκε επίσης από τους γερουσιαστές τον Δεκέμβριο.

Όσοι κρίνονται ένοχοι θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης δύο ετών και πρόστιμο 30.000 ευρώ. Η ποινή μπορεί να ανέλθει σε τρία χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 45.000 ευρώ για απόπειρες που αφορούν παιδιά ή άλλα ευάλωτα άτομα.

«Στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα γιατί καταδικάζουμε επισήμως όλους εκείνους που θεωρούν την σεξουαλικότητα ή την ταυτότητα φύλου ως ασθένεια», δήλωσε η Laurence Vanceunebrock, βουλεύτρια του κυβερνώντος κόμματος.

Σχεδόν, κάθε μέλος του κοινοβουλίου που μίλησε την Τρίτη υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει τίποτα να θεραπευτεί».

Ο νέος νόμος έρχεται σαράντα χρόνια αφότου η Γαλλία αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία. Οι «θεραπείες μεταστροφής» θα μπορούσαν ήδη να τιμωρούνται βάσει νόμων για ηθική παρενόχληση, βία ή παράνομες ιατρικές πρακτικές.

Η Elisabeth Moreno, υπουργός Ισότητας της Γαλλίας είπε ότι η υιοθέτηση του νόμου στέλνει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα» στα θύματα που μπορούν πλέον να αναφέρουν τα περιστατικά πιο εύκολα.

Άλλες χώρες της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Μάλτας και ορισμένων ισπανικών περιφερειών — έχουν ήδη ψηφίσει νόμους που απαγορεύουν την πρακτική, ενώ το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο νομοθετούν επίσης για το θέμα.

Σε συνέντευξη του τον περασμένο Δεκέμβριο στη LIFO, o διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης, ανακοίνωσε πως πρόκειται να ψηφιστεί και στη χώρα μας η απαγόρευση των επικίνδυνων αυτών πρακτικών.

“Στο ίδιο μήκος κύματος θα ψηφιστεί και η απαγόρευση των «θεραπειών μεταστροφής», πρακτικών που επιδιώκουν να αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και διεμφυλικών ατόμων…”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!