«Θα τα πούμε όταν έρθει η σειρά του»: Εκφοβισμός και προσβλητικές αναφορές στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ

0
292
Φωτογραφία: Χριστίνα Βούλγαρη

Η χθεσινή (8η) εκδίκαση της υπόθεσης για τη δολοφονία του Ζακ ολοκληρώθηκε με εντάσεις. Χαρακτηριστική ήταν δε η στάση του συνηγόρου υπεράσπισης των του κατηγορουμένου μεσίτη Αθανάσιου Χορταριά, ο οποίος αρκετές φορές προειδοποίησε με απειλητικό ύφος μάρτυρα, «να προσέχει τι λέει» και «ότι θα έρθει η σειρά του.

Η ένταση ξεκίνησε κατά την διάρκεια κατάθεσης αναλυτή ψηφιακών πειστηρίων και διδάσκοντα στην Εθνική Σχολή Δικαστών, που αναφέρθηκε σε στοιχεία που έχει εντοπίσει κατά την εξέταση του οπτικοακουστικού υλικού που καταγράφηκε λίγο πριν ξεψυχήσει αιμόφυρτος ο 33χρονος στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος.

ακολουθεί διαφήμιση...

Κορυφώθηκε δε, με την κατάθεση δημοσιογράφου του οποίου την «παραπομπή επί ψευδούς καταθέσεως» ζήτησε συνήγορος ενός εκ των πολιτών κατηγορουμένων, με το δικαστήριο να απορρίπτει το αίτημα του.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του δημοσιογράφου του OMNIA TV, Λουκά Σταμέλου, ο Ορφέας Φίλος, συνήγορος του μεσίτη, κατηγόρησε τον μάρτυρα ότι ψεύδεται ή ότι παραδέχεται παράνομες ενέργειες και τον προειδοποιούσε «να προσέχει τι λέει», ενώ σχολίαζε ότι «θα τα πούμε με τον κύριο μάρτυρα όταν έρθει η σειρά του.

– Υπεράσπιση: Με απρεπή τρόπο επιχειρείται να συνδεθεί ο εντολέας μου με τον λογαριασμό. Χωρίς ο μάρτυρας να έχει απευθυνθεί στις αρχές, τον έχει ταυτοποιήσει μόνος του. Έχει κατασυκοφαντήσει τον εντολέα μου και προχωρά, τρία χρόνια σε μία προπαγανδιστική επίθεση σε βάρος του. Να ανακαλέσει, αλλιώς…

-Πρόεδρος: Απειλείτε τον μάρτυρα; Δεν έχει ακόμη μιλήσει να εξηγήσει πώς ταυτοποίησε τον λογαριασμό…

-Πολιτική Αγωγή: Να σταματήσει η προπαγάνδα από την πλευρά σας! Και να αναλάβει την ευθύνη αυτών που λέει ο κατηγορούμενος, αφού είναι τέτοιος άνδρας!

-Υπεράσπιση: Να καταγραφεί στα πρακτικά αυτά που λέει η συνάδελφος!

-Πολιτική Αγωγή: Να μου κάνει μήνυση. Όχι με θρασυδειλία, να έρθει να το πει… Υπάρχει ένα όριο και προσβάλει τη νοημοσύνη μας..

-Υπεράσπιση: Η κυρία προχωρά σε ποινικά αδικήματα. Θα κάνω αναφορά στον Δικηγορικό Σύλλογο!

-Πολιτική Αγωγή: Να κάνετε ό,τι θέλετε. Πρέπει να προστατεύουμε τους ανθρώπους όταν έρχονται να καταθέσουν!

-Πρόεδρος: Παρακαλώ! Έχουμε νομικό πολιτισμό. Ας συνεχίσουμε τη διαδικασία.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος διατηρούσε λογαριασμό στο twitter με την επωνυμία Snake, τον οποίο ενεργοποίησε λίγο καιρό μετά το λιντσάρισμα, μέσω του οποίου επιδιδόταν εμμονικά σε ύβρεις, ειρωνείες και μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τον νεκρό ακτιβιστή και την οικογένειά του, όπως και σε ευρύτερα ομοφοβικά σχόλια και σχόλια ακροδεξιάς κοπής, αποκαλύπτοντας μια ιδεολογική συγκρότηση με έντονα ομοφοβικά στοιχεία που φαίνεται να αποτελεί κίνητρο για την επίθεση. «Ο Θεός με έβαλε απέναντι σε Εθνομηδενιστές… είναι ύψιστη αποστολή που θα την πάω μέχρι τέρμα» έγραφε χαρακτηριστικά σε μια ανάρτηση, ενώ σε άλλες αναφέρεται σε «τραβέλια» και χαρακτηρίζει «νόμιμη» και «ιστορική αναγκαιότητα» την αυτοδικία.

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια εξέτασης παιδικής φίλης του Ζακ Κωστόπουλου από την υπεράσπιση, η μητέρα του θύματος ξέσπασε και φώναξε δυνατά προς τον συνήγορο που ρωτούσε την μάρτυρα, καλώντας τον να σταματήσει να κατηγορεί τον γιο της.

Η κα Κωστοπούλου αντέδρασε σε ερώτηση συνηγόρου υπεράσπισης σχετικά με συνέντευξη του 33χρονου ακτιβιστή κατά την οποία το θύμα είχε αναφέρει πως στο παρελθόν είχε περάσει περίοδο κλεπτομανίας. Όταν ο συνήγορος επιχείρησε να απευθυνθεί στην οικογένεια του 33χρονου που βρισκόταν στη δικαστική αίθουσα, η μητέρα του 33χρονου άρχισε να φωνάζει: «Εδώ δικάζεται ο φόνος του, όχι ο ίδιος. Μην τον κατηγορείτε! Σταματήστε! Σταματήστε και σεβαστείτε! Δεν είχε μητρώο, δεν είχε συλληφθεί για τίποτα».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 28 Ιανουαρίου.

 Η δίκη καλύπτεται διαδικτυακά με ανταποκρίσεις σε πραγματικό χρόνο από το Παρατηρητήριο Justice for Zak / Zackie Oh.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!