Τι συμβαίνει με την ομοφοβία στη Θεσσαλονίκη;

14/01/2022

Ήταν το 2013 όταν ο Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, στα πλαίσια μίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης και με αφορμή μια συζήτηση για το Thessaloniki Pride, είχε ξεστομίσει τη φράση «οι γκέι είναι άνθρωποι με κουσούρι και πάθος». Σχεδόν μια δεκαετία μετά ο άνθρωπος αυτός αναλαμβάνει χρέη αντιδημάρχου. 

Όπως είναι φυσικό, η επιλογή του κ. Θεοτοκάτου από τον δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες ωστόσο δε φάνηκαν να προβληματίζουν τη δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης – αφού κανένα σχόλιο δεν έχουμε ακούσει μέχρι τώρα.

https://www.facebook.com/p.avramo/videos/525818294121166/?t=0

Γιατί, όμως η τοποθέτηση του συγκεκριμένου ατόμου είναι επικίνδυνη για την πόλη; 

Πέρα από το προφανές, ότι είναι απαράδεκτο να αναδεικνύεις έναν άνθρωπο με σκοταδιστικές και ρατσιστικές θέσεις (μια ματιά στο διαδίκτυο και θα βρείτε αρκετές απ΄αυτές), είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο. Γιατί περνά το μήνυμα ότι η ομοφοβία όχι μόνο δεν είναι κάτι κακό, αλλά σε κάνει και αντιδήμαρχο. Γιατί δύναται να ενισχύσει (μέχρι και να νομιμοποιήσει) τις κακοποιητικές συμπεριφορές εκεί έξω. Σ΄αυτό το σημείο ας θυμηθούμε πώς το 2021 ήταν μια χρονιά που είδαμε αρκετά ομο/τρανσφοβικά περιστατικά να συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη. Περιστατικά από άτομα που πιστεύουν ότι είναι εντάξει να τραμπουκίζουν, να παρενοχλούν και να επιτίθενται σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω αν αυτά πρόκειται να εξαλειφθούν με έναν αντιδήμαρχο που πιστεύει ότι η ομοφυλοφιλία είναι κουσούρι.

Στις 17 Δεκεμβρίου δύο μαθήτριες δέχτηκαν απειλές, καθώς και λεκτικές επιθέσεις από συμμαθητές τους, επειδή στο πλαίσιο ανταλλαγής δώρων ενόψει των εορτών εντός του σχολείου, εμφάνισαν pride σημαιάκια. Όλα ξεκίνησαν, μέσα στην σχολική αίθουσα, όπου και πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή δώρων, παρουσία καθηγητή. Όταν μία από τις δύο μαθήτριες έδωσε σε συμμαθήτριά της τα σημαιάκια του pride, κάποιοι από τους συμμαθητές τους αντέδρασαν. Οι αντιδράσεις δεν σταμάτησαν εκεί. Μεταφέρθηκαν την ώρα του διαλείμματος, οπότε μία ομάδα μαθητών φέρεται να έσκισε κάποιες από τις σημαίες, επιτέθηκε λεκτικά εναντίον τους, τις απείλησε, χρησιμοποίησε ανάρμοστες φράσεις, ενώ φώναζε: «Δε χωρά η ομοφυλοφιλία στην Ελλάδα». Τελικά, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το ομοφοβικό περιστατικό σε γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

Στις 20 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μνήμης στη Ναυαρίνου για τα τρανς θύματα. Στο τέλος της συγκέντρωσης ένας νεαρός άρπαξε ως λάφυρο μια σημαία της ομάδας Sylvia Rivera από την τσάντα διαδηλώτριας και έτρεξε με άλλους 5-6 νεαρούς άνδρες προς άγνωστη κατεύθυνση. Χαρακτηριστική ήταν και η ανακοίνωση της ομάδας, η οποία σημείωσε: «Πρόκειται για τυχαίες τρανσφοβικές/ομοφοβικές παρέες που εκτονώνουν στις κινητοποιήσεις του κινήματος την πλήξη της σαββατιάτικης βόλτας τους στο κέντρο;
Όποιοι και να είναι, ας γνωρίζουν πως οι επιθέσεις τους, όχι απλά δε μας φοβίζουν, αλλά μας πεισμώνουν να βγαίνουμε όσο συχνότερα μπορούμε με τα πρόσωπά μας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης».

Στις 25 Σεπτέμβρη κατά τη διάρκεια της πορείας του 9ου Thessaloniki Pride, το Κινηματικό Μπλοκ δέχτηκε επίθεση με πέτρες από ομάδα ομοφοβικών τραμπούκων. Πιο συγκεκριμένα, μια oμάδα δέκα περίπου ατόμων νεαρής ηλικίας, με μαύρες μπλούζες και κουκούλες, επιτέθηκαν στο Κινηματικό Μπλοκ στη Λεωφόρο Νίκης λίγο πριν φτάσει στον Λευκό Πύργο. Η επίθεση με πέτρες ήταν το τελευταίο σκαλί στην κλιμάκωση της βίας. Είχαν προηγηθεί χλευαστικές εκφράσεις, ομοφοβικοί χαρακτηρισμοί και ναζιστικοί χαιρετισμοί προς μέλη του μπλοκ.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!