Ανοίγουμε τον φάκελο της τριχόπτωσης με την ιατρική ομάδα της DHI

15/12/2021
τριχόπτωση

Τα μαλλιά αποτελούν βασικό στοιχείο της εικόνας και της ταυτότητας μας. Η απώλεια τους (τριχόπτωση) αλλοιώνει την εξωτερική εμφάνιση προσθέτοντας χρόνια στην πραγματική ηλικία και ταυτόχρονα, προσβάλλει την ψυχική υγεία οδηγώντας σε μείωση της αυτοπεποίθησης αλλά ακόμη και σε σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη.

Δυστυχώς, η τριχόπτωση είναι μια κοινή πάθηση που δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής μας. Ωστόσο, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα η αντιμετώπιση της είναι εφικτή καθώς υπάρχουν κατάλληλες και αποτελεσματικές θεραπείες για κάθε περίπτωση. 

Ποια είναι όμως τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε προκειμένου να αποκαταστήσουμε τα μαλλιά μας και να ανακτήσουμε τη χαμένη αυτοπεποίθηση μας;

Η ομάδα του Antivirus απευθύνθηκε στο DHI Global Medical Group και πήρε τις απαντήσεις από την μεγαλύτερη και πιο έμπειρη ιατρική ομάδα στον τομέα της αποκατάστασης μαλλιών.

Η μεταμόσχευση μαλλιών DHI είναι ανώδυνη και εκτελείται με χρήση τοπικής αναισθησίας.

Τα αίτια της τριχόπτωσης

Η αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής διακρίνεται σε βαθμίδες και ανάλογα με το μέγεθος της, ονομάζεται Αλωπεκία. Η βασικότερη αιτία της ανδρικής και γυναικείας τριχόπτωσης είναι η κληρονομικότητα ενώ μεταξύ των αιτιών που ευθύνονται για την απώλεια μαλλιών είναι η υπερβολική καταπόνηση τους με extreme χτενίσματα, οι ισχυρές φαρμακευτικές αγωγές, οι ορμονικές ανισορροπίες αλλά και το έντονο συναισθηματικό στρες. 

Διάγνωση: Το πρώτο βήμα 

Συχνά, όσοι βλέπουν τα μαλλιά τους να αραιώνουν, αποφασίζουν να προχωρήσουν σε θεραπεία χωρίς προηγουμένως να έχουν υποβληθεί στα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ. 

Ασφαλώς, πρόκειται για μια λανθασμένη επιλογή αφού κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρήζει ανάλογης προσέγγισης. Γι’ αυτό το λόγο, πριν από την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας είναι απαραίτητο να προηγηθεί σωστή και έγκαιρη Διάγνωση που ουσιαστικά, είναι η βάση για την αποτελεσματική και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Συγκεκριμένα, στην DHI η Διάγνωση της τριχόπτωσης περιλαμβάνει:

  • Δερματολογική εξέταση και ιατρική εξέταση που καθορίζει τον τύπο αλωπεκίας και διερευνά την ύπαρξη δερματοπάθειας ή άλλης ασθένειας
  • Τριχομέτρηση και καταγραφή της ποσότητας και ποιότητας των μαλλιών ώστε να αξιολογηθεί ο τύπος της τρίχας (κανονικά, ξηρά ή λιπαρά μαλλιά) και να προσδιοριστεί η βαθμίδα τριχόπτωσης 
  • Εξέταση για την ανίχνευση τυχόν ψυχοπαθολογικών εκδηλώσεων που ενδέχεται να επηρεάζουν την υγεία των μαλλιών

Τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ αποτελούν ένα ισχυρό «όπλο» για την κατάρτιση εξατομικευμένου πλάνου θεραπείας αφού δίνουν ξεκάθαρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη εικόνα τόσο τα ακριβή αίτια της πάθησης όσο και την πιθανή, μελλοντική εξέλιξη της. 

Κατά τη διάρκεια της DHI Direct Hair Implantation, οι ασθενείς μπορούν να δουν τηλεόραση, να ακούσουν μουσική ή ακόμη και να κοιμηθούν.

Μεταμόσχευση Μαλλιών: Η μόνιμη λύση

Τα τελευταία χρόνια, η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί τη νούμερο ένα επιλογή για όσους θέλουν να αντιμετωπίσουν την τριχόπτωση άμεσα και οριστικά. 

Με τη μεταμόσχευση μαλλιών, υγιή τριχοθυλάκια που βρίσκονται στο πίσω μέρος του κεφαλιού (δότρια περιοχή) εξάγονται και στην συνέχεια τοποθετούνται στα σημεία όπου υπάρχει αραίωση του τριχωτού (λήπτρια περιοχή). Όταν η μεταμόσχευση εκτελείται από έμπειρο ιατρικό προσωπικό και με την κατάλληλη τεχνική, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό αφού τα νέα μαλλιά δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα υπόλοιπα και δεν πέφτουν ποτέ. 

Σήμερα, όσοι θέλουν να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση μαλλιών, έχουν τρεις επιλογές. Τις τεχνικές FUT, FUE και την DHI Direct Hair Implantation. Ουσιαστικά, πρόκειται για τρεις διαφορετικές μεθόδους που έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, τόσο σε ότι αφορά τη διαδικασία όσο και τη φυσικότητα του αποτελέσματος. 

  • Τεχνική FUT

Η FUT (Follicular Unit Transplant) είναι γνωστή για τη μόνιμη, αντιαισθητική ουλή που αφήνει στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Η επέμβαση είναι επίπονη και πραγματοποιείται με εξαγωγή μιας λωρίδας δέρματος από τη δότρια περιοχή. Στη συνέχεια, η λωρίδα δέρματος τεμαχίζεται και τα τριχοθυλάκια διαχωρίζονται με τη χρήση μικροσκοπίου. Η εμφύτευση γίνεται με τη δημιουργία οπών και τη χρήση ειδικής λαβίδας γεγονός που τις περισσότερες περιπτώσεις οδηγεί σε μη φυσικά αποτελέσματα. Αν και η τεχνική FUT θεωρείται πλέον ξεπερασμένη, δεν είναι λίγες οι κλινικές που εξακολουθούν να την προσφέρουν ακόμη και σήμερα.

  • Τεχνική FUE

Στην τεχνική FUE (Follicular Unit Extraction) η εξαγωγή δεν περιλαμβάνει τομή και ράμματα στη δότρια περιοχή (όπως συμβαίνει στην FUT). Ωστόσο, η εμφύτευση των τριχοθυλακίων γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά την φυσικότητα του τελικού αποτελέσματος. Δυστυχώς, σε ορισμένα κέντρα η τεχνική FUT δεν εκτελείται από γιατρούς αλλά από τεχνικούς- βοηθούς ενώ το αποτέλεσμα δεν είναι 100% φυσικό αφού μπορεί να “εντοπιστεί” με την πρώτη ματιά.

  • Τεχνική DHI Direct Hair Implantation

Η τεχνική DHI Direct Hair Implantation παρουσιάστηκε επίσημα το 2010 και χαρακτηρίζεται από την ασφάλεια και τα εξαιρετικά φυσικά αποτελέσματα που προσφέρει. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τεχνικές, η DHI Direct Hair Implantation δεν περιλαμβάνει ουλές, ράμματα και επεξεργασία των μοσχευμάτων. 

Η εμφάνιση της τεχνικής DHI εγκαινίασε μια νέα εποχή στον τομέα της αποκατάστασης μαλλιών καθώς πρόκειται για μια μέθοδο που δεν απαιτεί κούρεμα ή ξύρισμα των μαλλιών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία και τις καθημερινές του δραστηριότητες μια μέρα μετά τη συνεδρία, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Πως γίνεται η μεταμόσχευση μαλλιών DHI

Η DHI Direct Hair Implantation είναι ανώδυνη και εκτελείται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας. Η μεταφορά και εμφύτευση των τριχοθυλακίων γίνεται άμεσα – τρίχα προς τρίχα – απευθείας από τη δότρια στη λήπτρια περιοχή, μέσα σε λίγες ώρες. Χάρη στο ειδικά πατενταρισμένο εργαλείο DHI Implanter κάθε τριχοθυλάκιο τοποθετείται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, βάθος και κλίση, επιτυγχάνοντας μέγιστη φύτρωση και 100% φυσικά αποτελέσματα. 

Η διαδικασία είναι τόσο απλή που κατά τη διάρκεια της ο ασθενής μπορεί να δει τηλεόραση, να ακούσει μουσική, να απολαύσει ένα ελαφρύ γεύμα ή ακόμα και να κοιμηθεί. Τα νέα μαλλιά μακραίνουν φυσιολογικά και δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα υπόλοιπα αφού κουρεύονται, χτενίζονται και δέχονται οποιοδήποτε προϊόν για styling. 

Η τεχνική Direct Hair Implantation προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο από τα επίσημα κέντρα του DHI Global Medical Group ενώ το κόστος της εξαρτάται από το μέγεθος της τριχόπτωσης και τις προσδοκίες του ασθενή και καθορίζεται μετά τη Διάγνωση.

DHI

Ψυχολογία και τριχόπτωση

Πως επηρεάζει τη ζωή μας η τριχόπτωση και τι επιδράσεις έχει στην ψυχολογία μας; Μπορεί η απώλεια μαλλιών να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις αγχώδους διαταραχής ή ακόμη και σε κατάθλιψη; 

Το υπερβολικό και κακής ποιότητας στρες (γνωστό και ως distress) είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία καθώς επιβαρύνει συνολικά τον ανθρώπινο οργανισμό και ως εκ τούτου, την δομή και λειτουργία των μαλλιών. Άλλωστε, είναι ευρέως αποδεκτό πως η άσχημη ψυχολογία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών ενώ αντίστροφα, η τριχόπτωση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ψυχολογία του ασθενή.

Σύμφωνα με τον καθηγητή της Α Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπο Παπαγεωργίου, που συνεργάζεται στενά με το DHI Global Medical Group στη μελέτη των ψυχολογικών διαστάσεων της τριχόπτωσης, η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια θεραπεία που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ψυχολογίας του παθόντα.

«Η κλινική πείρα δείχνει ότι η Μεταμόσχευση Μαλλιών μπορεί να δράσει ευεργετικά σε ανθρώπους που πάσχουν από αγχώδεις εκδηλώσεις, δηλαδή από ήπιες μορφές ψυχολογικής επιβάρυνσης» αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου και εξηγεί: «Συγκεκριμένα, η αγχώδης συμπτωματολογία ευεργετείται σε ικανό βαθμό από τη μεταμόσχευση μαλλιών, η καταθλιπτική συμπτωματολογία ευεργετείτε σε μέτριο βαθμό ενώ η δυσμφορφοφοβία καθόλου. Εν τέλει, όλες οι μορφές ψυχοπαθολογίας χρειάζονται μια ουσιαστική και ειδική μεταχείριση για να προστατευτεί ο φορέας από αυτά τα ενοχλήματα».

Αξίζει να σημειωθεί πως το DHI Global Medical Group είναι ο μοναδικός Ιατρικός Οργανισμός που έχει εντάξει την διερεύνηση του ψυχολογικού άξονα των ασθενών με τριχόπτωση στο βασικό κομμάτι της διαγνωστικής διαδικασίας, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη και προτείνοντας εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, όπου και όταν κρίνεται απαραίτητο. 

DHI
Αποτέλεσμα μεταμόσχευσης μαλλιών με την τεχνική DHI Direct Hair Implantation.

Μη επεμβατικές θεραπείες για την τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι μια συστημική νόσος και η αντιμετώπιση της απαιτεί συστημική και ολιστική προσέγγιση. Πλέον, εκτός από τη μεταμόσχευση μαλλιών, υπάρχουν μη επεμβατικές θεραπείες που είναι αποτελεσματικές και στοχεύουν στην ενδυνάμωση των τριχών ή στην κάλυψη των περιοχών που πάσχουν από αραίωση. 

  • Ενδυνάμωση και αναγέννηση των τριχών

Η θεραπεία DHI Anagen είναι ανώδυνη, διαρκεί λίγα μόλις λεπτά και εφαρμόζεται για τη διατήρηση της υπάρχουσας τριχοφυΐας που επιτυγχάνεται μέσω της ενδυνάμωσης των μαλλιών. Παράλληλα, συντελεί στην ανάπτυξη νέων τριχών από θυλάκια που έχουν σταματήσει να παράγουν τρίχες (επαναδιέγερση ανενεργών τριχοθυλακίων) ή από θυλάκια που παράγουν τρίχες μικρής διαμέτρου (χνούδι). H θεραπεία εκμεταλλεύεται τα θρεπτικά συστατικά και τους αυξητικούς παράγοντες που βρίσκονται στο πλάσμα του αίματος του ίδιου του ασθενή και προσφέρει ενδυνάμωση των μαλλιών αλλά και τόνωση της τριχοφυΐας. 

  • Scalp Micropigmentation 

To Scalp Micropigmentation είναι μια εξαιρετική μέθοδος αποκατάστασης των μαλλιών, ακόμα και σε περιπτώσεις υπερβολικά προχωρημένης τριχόπτωσης. Η τεχνική που εφαρμόζεται, παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με αυτή του κοινού τατουάζ. Ωστόσο, τo Scalp Micropigmentation δεν είναι τατουάζ και δεν χρησιμοποιεί τα υλικά των μόνιμων μακιγιάζ. Τα εργαλεία και τα μελάνια που χρησιμοποιούνται, είναι ειδικά κατασκευασμένα για ασφαλή χρήση στο τριχωτό της κεφαλής ενώ η διαδικασία είναι ανώδυνη και εκτελείται με τέτοιο τρόπο ώστε το τελικό αποτέλεσμα να εξασφαλίζει ακριβή προσομοίωση των κοντών τριχών. 

  • Προϊόντα κατά της τριχόπτωσης

Η DHI έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων καθημερινής φροντίδας που συμβάλλουν στην τόνωση της τριχοφυΐας και στην ενδυνάμωση των μαλλιών. Η σειρά είναι κατάλληλη για κάθε τύπο μαλλιών και περιλαμβάνει σαμπουάν, conditioner και λοσιόν κατά της τριχόπτωσης. 

  • Πρόσθετα μαλλιών 

Τα νέα πρόσθετα συστήματα δεν θυμίζουν σε τίποτα τις αντιαισθητικές και μη πρακτικές περούκες περασμένων δεκαετιών αφού εξασφαλίζουν απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα που δεν διαφέρει σε τίποτα από το τριχωτό της κεφαλής. Στα κέντρα της DHI μπορείτε να βρείτε σύγχρονα κα απόλυτα φυσικά πρόσθετα που χτενίζονται, λούζονται, βάφονται, είναι κατάλληλα για χρήση προϊόντων styling και συμπεριφέρονται ακριβώς όπως τα κανονικά μαλλιά.

 DHI: Οι ειδικοί στην τριχόπτωση

Ο ιδρυτής του DHI Global Medical Group, Κωνσταντίνος Π. Γιώτης.

Το DHI Global Medical Group ιδρύθηκε το 1970 στο Palo Alto της California από τον Κωνσταντίνο Γιώτη. Ο ιδρυτής της DHI συγκαταλέγεται μεταξύ των επτά πρωτοπόρων στην ιστορία του Hair Restoration, έχει βραβευθεί για την προσφορά του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ έχει χαρακτηρισθεί ως “Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο της αποκατάστασης μαλλιών.”

Η τεχνική Direct Hair Implantation είναι η μοναδική που διδάσκεται σε ακαδημαϊκό επίπεδο από δημόσια Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ενώ στα κέντρα της DHI, όλες οι συνεδρίες εκτελούνται αποκλειστικά και μόνο από έμπειρους γιατρούς που έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί στην Ακαδημία Αποκατάστασης Μαλλιών του Λονδίνου (London Hair Restoration Training Academy).

Σήμερα, με 75 κέντρα σε όλο τον κόσμο και περισσότερους από 250.000 ασθενείς, η DHI διαθέτει τη μεγαλύτερη και πιο έμπειρη ιατρική ομάδα στη μεταμόσχευση μαλλιών και αποτελεί τον παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της Διάγνωσης, Πρόληψης και Θεραπείας της τριχόπτωσης.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!