Σε μια απόφαση-ορόσημο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι ένα παιδί και οι ομόφυλοι γονείς του πρέπει να αναγνωρίζονται ως οικογένεια, με ελεύθερη κυκλοφορία σε όλα τα μέλη κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ότι εάν ένα κράτος μέλος της ΕΕ αναγνωρίσει μια γονική σχέση μεταξύ ενός παιδιού και των γονέων του, τότε όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει, προκειμένου να δώσουν στο παιδί το δικαίωμα στην ελευθερία μετακίνησης.

Η υπόθεση «Stolichna obshtina, rayon Pancharevo» προέκυψε όταν ένα ζευγάρι του ίδιου φύλου δεν έλαβε πιστοποιητικό γέννησης στη Βουλγαρία για την κόρη τους, η οποία γεννήθηκε στην Ισπανία. Οι βουλγαρικές αρχές υποστήριξαν ότι το ζευγάρι δεν μπορούσε να εγγραφεί ως γονέας στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού, αφήνοντας την οικογένεια σε ένα νομικό κενό.

Η Kalina Ivanova* γεννημένη στη Βουλγαρία και η Jane Jones γεννημένη στο Γιβραλτάρ * είναι οι μητέρες της Sara, η οποία γεννήθηκε στην Ισπανία το 2019. Σύμφωνα με την ισχύουσα ισπανική νομοθεσία, το παιδί δεν μπορούσε να αποκτήσει ισπανική υπηκοότητα επειδή ούτε η Kalina ούτε η Jane είναι Ισπανίδα πολίτης. Το παιδί δεν μπορούσε επίσης να λάβει βρετανική υπηκοότητα επειδή η Jane γεννήθηκε στο Γιβραλτάρκαι βάσει του νόμου βρετανικής εθνικότητας (1981), δεν μπορεί να μεταβιβάσει την υπηκοότητα στην κόρη της.

Ως εκ τούτου, η Καλίνα ζήτησε βουλγαρική υπηκοότητα για την κόρη τους. Οι βουλγαρικές αρχές απέρριψαν αίτημα για ιθαγένεια του παιδιού με το επιχείρημα ότι ένα παιδί δεν μπορεί να έχει δύο μητέρες και αρνήθηκαν να εκδώσουν πιστοποιητικό γέννησης στο οποίο οι γονείς είναι δύο άτομα του ίδιου φύλου.

Η Sara στερήθηκε τη βουλγαρική, άρα και την ευρωπαϊκή υπηκοότητα, και κινδύνευε με ανιθαγένεια. Επί του παρόντος, το παιδί δεν έχει προσωπικά έγγραφα και δεν μπορεί να φύγει από την Ισπανία. Η έλλειψη εγγράφων περιορίζει την πρόσβαση της Sara στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλιση στην Ισπανία.

Στη Βουλγαρία, οι γκέι γάμοι και τα σύμφωνα συμβίωσης δεν αναγνωρίζονται.

Σήμερα το Δικαστήριο αποφάσισε ότι αυτό αντίκειται στα θεμελιώδη δικαιώματα που εγγυώνται την ελεύθερη κυκλοφορία. Η απόφαση υποστηρίζει ότι οι βουλγαρικές αρχές είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο στη Sara, το οποίο όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να αναγνωρίσουν.

* Τα ονόματα έχουν αλλάξει για την ασφάλεια των εμπλεκόμενων προσώπων

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!