Δύο εξαιρετικές ταινίες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

10/12/2021

Aπό το 1948, η 10η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε ανάμνηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Τιμώντας την συγκεκριμένη μέρα, σας προτείνουμε δύο ταινίες με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα, που μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσα από την πλατφόρμα του Cinobo.

The net / Το δίχτυ

Ένας φτωχός ψαράς από τη Βόρεια Κορέα ξεκινά όπως κάθε πρωί για ψάρεμα. Το δίχτυ του πιάνεται στη μηχανή και η βάρκα του παρασύρεται στα ύδατα της Νότιας Κορέας. Το πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό το ατυχές γεγονός στην κορεατική χερσόνησο θα φανεί αμέσως μετά, όταν στην ελεύθερη πλευρά, στη Νότια Κορέα, καλοθελητές αξιωματικοί κάνουν τα πάντα για να τον χρίσουν κατάσκοπο του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας.

 Καμία χώρα δεν αποτελεί μεγαλύτερο γρίφο από τη Βόρεια Κορέα, μια κοινωνία σχεδόν κρυμμένη μπροστά στα μάτια του πλανήτη. Τι θα συμβεί όταν ένας ψαράς βρεθεί κατά λάθος από τη Βόρεια στη Νότια Κορέα; Η εκπληκτική απάντηση από τον πολυβραβευμένο Κιμ Κι-ντουκ.

Pride

Μια ομάδα Λονδρέζων ακτιβιστών που απαρτίζεται από ομοφυλόφιλους άντρες και γυναίκες φτάνει σε μια μικρή πόλη της Ουαλίας για να συμπαρασταθεί σε μια χούφτα απεργών ανθρακωρύχων και στις οικογένειές τους, που πεισματικά αντιστέκονται στη νεοφιλελεύθερη Θατσερική πολιτική της εποχής εκείνης.

 Εξαιρετική περίπτωση απενοχοποιημένα ψυχαγωγικού σινεμά που παράλληλα είναι και πολιτικό αναδεικνύοντας ζητήματα αλληλεγγύης και ακτιβισμού, στα χνάρια του «Άντρες Έτοιμοι για Όλα», περήφανο παράδειγμα της παροιμιώδους ικανότητας των Βρετανών στη διαχείριση γλυκόπικρων ιστοριών.




Δες και αυτό!