Ένας στενός φίλος του πρώτου ατόμου που πέθανε από AIDS στο Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτήρισε τη στιγμή που η πριγκίπισσα Νταϊάνα έσφιξε το χέρι ενός ασθενή που είχε προσβληθεί από τον HIV ως «κορυφαία».

Ο John Eaddie αναγνωρίστηκε ως το πρώτο θύμα του AIDS στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από μια πρόσφατη έρευνα από το ITV’s Tonight. Ο φίλος του, Ken Dee, εμφανίστηκε στο Good Morning Britain τον Νοέμβριο για να μιλήσει για τη ζωή και τον θάνατο του αείμνηστου φίλου του και το στίγμα που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλοι άνδρες αλλά και τα άτομα που ζουν με τον HIV.

Όταν ρωτήθηκε από την παρουσιάστρια, Susanna Reid. πώς άλλαξε τα πράγματα η απόφαση της πριγκίπισσας Νταϊάνα να φωτογραφηθεί σφίγγοντας τα χέρια και αγκαλιάζοντας ασθενείς με AIDS, είπε: «Νομίζω ότι ήταν μια κορυφαία στιγμή όταν συνέβη αυτό γιατί νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι τότε συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσε να μεταδοθεί μόνο με το άγγιγμα».

«Θυμάμαι ότι όταν είδα εκείνη τη στιγμή έκλαψα. Ήταν κάτι εκπληκτικό».

Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας παρευρέθηκε στα εγκαίνια της πρώτης μονάδας HIV/AIDS του Ηνωμένου Βασιλείου στο νοσοκομείο Middlesex το 1987 και ήταν πρέσβειρα του National AIDS Trust, μέχρι τη στιγμή του θανάτου της το 1997.

Μιλώντας για τον θάνατο του φίλου του το 1981, ο Dee δήλωσε: «Ακούσαμε ότι ήταν άρρωστος… του κόβονταν η ανάσα… αλλά υποθέσαμε ότι ήταν κρυολόγημα. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα».