Μια απίστευτη δήλωση έκανε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ του Κατάρ, Νασέρ Αλ Κατέρ, με αφορμή τις ανησυχίες για την παρουσία των ΛΟΑΤ+ ατόμων στη διοργάνωση.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως η «ομοφυλοφιλία δεν επιτρέπεται» στα εμιράτα, αλλά υποσχέθηκε πως τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας θα έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν στη χώρα και να παρακολουθήσουν τους αγώνες από κοντά. Υπάρχει όμως ο εξής κανόνας: «Οι δημόσιες εκδηλώσεις αισθημάτων αποδοκιμάζονται και αυτό ισχύει απαρέγκλιτα για όλους».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο Καταριανός αξιωματούχος τόνισε: «Το Κατάρ και οι γειτονικές χώρες είναι πού πιο συντηρητικές και ζητάμε από τους οπαδούς να το σεβαστούν. Είμαστε σίγουροι πως θα το πράξουν. Όπως αντίστοιχα εμείς σεβόμαστε διαφορετικές κουλτούρες, έτσι περιμένουμε να γίνει σεβαστή και η δική μας» ανέφερε χαρακτηριστικά για να συνεχίσει: «Θα έρθουν στο Κατάρ ως φίλαθλοι σε ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά. Είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θα έκανε και ο οποιοσδήποτε άλλος» υποστήριξε προτού υπενθυμίσει και πάλι τον κανόνα περί… δημόσιας εκδήλωσης.

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο Νασέρ Αλ Κατέρ είχε ήδη κάνει παρόμοια σχόλια, δηλώνοντας ότι η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα θα ήταν «καλοδεχούμενη». Ωστόσο, ο Αυστραλός ποδοσφαιριστής, Τζος Καβάλο, που αποκάλυψε πως είναι ομοφυλόφιλος παραδέχτηκε ότι «φοβόταν πολύ» να πάει στο Κατάρ. «Αντίθετα, τον καλωσορίζουμε εδώ στο Κατάρ, τον καλούμε μάλιστα να έρθει να επισκεφτεί τη χώρα πριν το Μουντιάλ», απάντησε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής.

Επιπλέον, στάθηκε και στους επικριτές που μιλούν για τους εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα εργοτάξια του Μουντιάλ. Μια πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) διαπίστωσε τουλάχιστον 50 θανάτους και δεκάδες τραυματίες, με τον Αλ Κατέρ να μη δίνεις τις απαντήσεις που ήθελε ο κόσμος. «Οι άνθρωποι πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν τις ευθύνες που έχει αναλάβει το Κατάρ για την πρόοδο, τη δημοσίευση νόμων, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ευημερία τους».

με πληροφορίες από gazzeta.gr