Δίκη Ζακ: Η δεύτερη ιατροδικαστής επιβεβαιώνει ότι τα χτυπήματα προκάλεσαν ισχαιμικό επεισόδιο

1820
δίκη, Ζακ, αστυνομικοί

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δίκη για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, με τη Σουλτάνα Μαριανού, τη δεύτερη ιατροδικαστή που τον εξέτασε, να καταθέτει σήμερα.

Οπως είπε η ίδια, η αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου προέκυψε μετά από εξονυχιστικό έλεγχο ειδικών επιστημόνων που έκανε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία.

Η κυρία Μαριανού κατέθεσε ότι σειρά επιστημόνων εξέτασαν κάθε πιθανή αιτία θανάτου με ενδελεχείς, ιστολογικές, τοξικολογικές και άλλες εξετάσεις, επιβεβαιώνοντας όσα αναφέρονται στην έκθεση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, την οποία συνυπέγραψε με τον συνάδελφό της Νίκο Καλογριά.

Η μάρτυρας ήταν απόλυτη πως ο θάνατος του 33χρονου ακτιβιστή προήλθε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου (κοινώς έμφραγμα) τονίζοντας: «Ψάξαμε όλα τα πράγματα ένα προς ένα. Η αιτία θανάτου δεν ήταν σαφής και προχωρήσαμε σε περαιτέρω έρευνα, λήψη βιολογικών υλικών για να διαπιστώσουμε αιτία θανάτου. Τα τραύματα ήταν πολλά, αλλά από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο. Για επιβεβαίωση στείλαμε υλικό στα εργαστήρια της Θεσσαλονίκης. Εφόσον δεν είχαμε καμία άλλη αιτία, δεν υπήρχε κάτι, καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα, ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου συνεπεία οργανικού στρες», κατέθεσε αναφέροντας πως μέλημα τους ήταν «να μη μας διαφύγει κάτι».

Σύμφωνα με την ιατροδικαστή, δεν διαπιστώθηκε κάποια προγενέστερη ασθένεια που να συνέβαλε στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου: «Υπήρχε μια βαριά ηπατική βλάβη που την βλέπουμε σε αρκετούς ανθρώπους. Δεν αποτελεί καν αιτία θανάτου. Δεν είχε προηγηθεί κάποια νοσηλεία που να δικαιολογεί αιφνίδιο θάνατο λόγω ρήξης ήπατος. Μπορεί να προκληθεί από χρόνια χρήση φαρμάκων ή κάποια ασθένεια που έχει περάσει».

Σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής που ζήτησε να διευκρινίσει αν υπήρξε εύρημα για νόσημα υπεύθυνο για τον θάνατο του 33χρονου, η κυρία Μαριανού ήταν κάθετη: «Οχι. Αυτό τουλάχιστον απέδειξαν οι εξετάσεις. Δεν μπορούμε να μιλούμε θεωρητικά. Απαντάμε με βάση τα ευρήματα. Ούτε αποκρύψαμε κάτι ούτε τίποτα. Ολα είναι υπογεγραμμένα και μπορεί να ερωτηθεί ξεχωριστά ο κάθε επιστήμονας που υπογράφει».

Η υπεράσπιση υπέβαλε δεκάδες ερωτήσεις που προσπαθώντας να επιβάλλουν στην εκδοχή της ενδεχόμενης προϋπάρχουσας ασθένειας που συνέβαλε στον θάνατο του θύματος.