Το non-binary άτομο Zanele Muholi, από τη Νότιο Αφρική, είναι ευρέως αναγνωρισμένο και καταξιωμένο στον χώρο της φωτογραφίας και του εικαστικού ακτιβισμού.

Το ίδιο επιλέγει να αυτοπροσδιορίζεται περισσότερο ως “visual activist”, επικεντρώνοντας τη δουλειά του γύρω από το ζήτημα των διακρίσεων κατά της LGBTQI+ κοινότητας της Νότιας Αφρικής, που εκτείνονται από το φάσμα της μη-συμπερίληψης, μέχρι και τα περιστατικά βίας κατά των μελών της.

Φωτογραφίζοντας θέματα που αφορούν κατεξοχήν την κοινότητα, δημιουργεί έργα προς την άρση των στερεοτύπων και την προώθηση της ορατότητας, αναπτύσσοντας παράλληλα την ακτιβιστική με την καλλιτεχνική του δράση και διαμορφώνοντας ένα οπτικό αρχείο για τη Μαύρη queer κοινότητα της Νοτίου Αφρικής.

Φωτογραφικό αφιέρωμα στην LGBTQI+ κοινότητα της Νότιας Αφρικής μέσα από τον φακό του Zanele Muholi
Zanele Muholi, Επιλογή έργων από τη σειρά Faces and Phases, 2007-2016. Σύνθεση 27 ψηφιακών φωτογραφιών. Εκτυπωμένη ταπετσαρία σε αυτοκόλλητο βινυλίου, 533,9 x 240 εκ. Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της Stevenson Gallery. Παραγωγή της Μπιενάλε της Αθήνας. Άποψη εγκατάστασης από την 7η Μπιενάλε της Αθήνας 2021 ECLIPSE. Φωτογραφία: Νύσος Βασιλόπουλος.

Η αποστολή του, κατά το ίδιο, είναι «να ξαναγράψει μια μαύρη κουήρ και τρανς ιστορία της Νότιας Αφρικής, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει την αντίσταση και την ύπαρξή μας στο απόγειο των εγκλημάτων μίσους». Συνίδρυσε το Forum for Empowerment of Women (FEW), ενώ ίδρυσε το Inkanyiso, ένα φόρουμ για queer και εικαστικά (ακτιβιστικά) μέσα.

Στην 7η Μπιενάλε της Αθήνας ECLIPSE παρουσιάζει μια σειρά 27 φωτογραφιών από το Faces and Phases, 2007-2016, ενός μακροχρόνιου πρότζεκτ, που αφορά στην φωτογράφιση προσώπων (Faces) σε διαφορετικές φάσεις ανάπτυξης της ταυτότητας και διαφορετικές φάσεις της ζωής τους (Phases). Σε αυτήν τη σειρά με πορτρέτα από την κοινότητα, τα βλέμματα απευθύνονται ευθέως στον θεατή και όχι μόνο σχολιάζουν, αλλά και “διεκδικούν” την ορατότητα.