Οrfeas2021: Οι «αγώνες του πρώτου γκέι πρωθυπουργού της Ελλάδας» κάνουν πρεμιέρα στo Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

25/10/2021
από
Please go to your Post editor » Post Settings » Post Formats tab below your editor to enter video URL.

Οι αγώνες του Ορφέα, του πρώτου γκέι πρωθυπουργού της Ελλάδας, ενάντια στην πατροπαράδοτη Ιστορία καταπίεσης “Live Your Myth in Greece”, θα κάνει πρεμιέρα στο 62o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα στο FilmForward.

Πρόκειται για την πρώτη ελληνόφωνη queer όπερα, ένα µεταµοντέρνο πειραµατικό έργο, µε στοιχεία µπαρόκ µελοδράµατος, DIY κολάζ, ποστ-ίντερνετ αισθητικής, εικονικής πραγµατικότητας.

Ο πρώτος (ανοιχτά) οµοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Ελλάδας αγωνίζεται να διατηρήσει την κληρονοµιά της ιστορίας των ΛΟΑΤΚΙ κινηµάτων στην εποχή της µετα-αλήθειας και της alt- right δυστοπίας. Ο παράλογος αλγόριθµος του συλλογικού ασυνείδητου και η αβάσταχτη παρακαταθήκη του “Live Your Myth in Greece” αποδεικνύονται ακλόνητα εµπόδια. Θα παράσχει άραγε µια εναλλακτική λύση η φιλελεύθερη Ευρώπη µε την λεγόµενη «ελευθερία του λόγου» της ή θα αντιπροτείνει απλά ένα νεοσυντηρητικό αφήγηµα περί «σύγκρουσης πολιτισµών»;

https://avmag.gr/119244/i-opera-ex-orismoy-einai-ena-kaliarnto-pragma/

Ταλαντευόµενη ανάµεσα στο οπερατικό µελόδραµα, το queer DIY κολάζ, τα φαντάσµατα των 80s και την αισθητική της εικονικής πραγµατικότητας, η ταινία επιχειρεί την καλειδοσκοπική αποτύπωση ενός αναστοχασµού πάνω στην πολιτική καθαρότητα, τις εναλλακτικές ιστορικές αφηγήσεις και τη θεσµική κριτική. Το αναπόφευκτο της τεχνο-ουτοπίας φαίνεται ότι έχει µετατραπεί από µετα-ανθρώπινη αντι-ουσιοκρατική ελπίδα σε deepfake αποκάλυψη. Στο τέλος, η µελαγχολία, το τραύµα και η απελπισία είναι τα µόνα υπολείµµατα (και ίσως όπλα) στο µελανιασµένο σώµα των πολιτικών κινηµάτων.

Η όπερα είναι επηρεασµένη από και αφιερωµένη στη µνήµη τ@ Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh, περφόρµερ και ακτιβιστή, που δολοφονήθηκε το 2018 στο κέντρο της Αθήνας.

Βιογραφικά καλλιτεχνών

Τα ΦΥΤΑ είναι ένα ντουέτο εννοιολογικής τέχνης, αποτελούµενο από τον Φιλ Ιερόπουλο (Buckinghamshire New University) και τον Φοίβο Δούσο. Από το 2012, που ξεκίνησαν την δράση τους, έχουν συµµετάσχει σε µια σειρά εκδηλώσεων και εκθέσεων τόσο ως καλλιτέχνες, αλλά και ως επιµελητές. Ήταν ιδρυτικά µέλη του queer µουσικού label ΦΥΤΙΝΗ (µε πάνω από 30 κυκλοφορίες), της πλατφόρµα performance, Sound Acts (που παρουσίασε το έργο 80+ καλλιτεχνών στα τρία χρόνια που έλαβε χώρα) και του ακτιβιστικού χώρου AMOQA µε διάφορ@ συνεργάτ@ από τη τοπική queer σκηνή. Το 2021 παρουσιάζουν την βίντεο-όπερα “ORFEAS2021” που αποτελεί µιa queer διασκευή του έργου “L’Orfeo” του Claudio Monteverdi.

Η Αντριάνα Μίνου είναι µουσικός και συγγραφέας και ζει στο Λονδίνο από το 2004. Από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες κυκλοφορούν 5 βιβλία της ενώ δουλειά της έχει δηµοσιευθεί και σε πολλά συλλογικά έργα και περιοδικά σε Ελλάδα, Αγγλία, Η.Π.Α., Γερµανία, Ισπανία. Το βιβλίο της “The Fabulous Dead” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Kernpunkt στην Αµερική ενώ θα κυκλοφορήσει το 2021 και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Στιγµός. Γράφει συχνά κείµενα και µουσική για παραστάσεις διαφόρων ειδών που έχουν παρουσιαστεί σε πολλά µέρη του κόσµου.

O Αλέξανδρος Δρόσος είναι µουσικός και συνθέτης και ζει στο Βερολίνο από το 2012. Το 2014 έκανε την πρώτη του εµφάνιση ως σολίστας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου παρουσίασε έργα του για πιάνο και την πρώτη πανελλήνια εκτέλεση του Canto Ostinato του Simeon Ten Holt, το οποίο διασκεύασε και ενορχήστρωσε το 2016 για 72 παιδικά παιχνίδια µε το όνοµα Baby Ostinato για το µουσικό label ΦΥΤΙΝΗ, µε το οποίο έχει συνεργαστεί συστηµατικά, καθώς και µε το performance duo ΦΥΤΑ. Το 2018 επιµελήθηκε τη µουσική της παράστασης Queer Αναγνώσεις της Λένας Πλάτωνος που παρουσιάστηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μαζί µε την Αντριάνα Μίνου και τον Φιλ Ιερόπουλο συνέθεσε τη µουσική για το έργο ORFEAS2021.

Βιογραφικό παραγωγού

Η/Το Άλεξ Δηµητρίου, aka Μεταθεοδοσία είναι επιµελήτρια, παραγωγός και περφόρµερ που κινείται µεταξύ Βερολίνου, Αθήνας και Ρόδου. Έχει µακροχρόνια συνεργασία µε τον παραγωγό Jürgen Brüning (παραγωγές µε Bruce LaBruce, Shu lea Cheang, Cheryl Dunye) και έχει εργαστεί για πάνω από 10 χρόνια στην οµάδα παραγωγής του Porn Film Festival Berlin. Το 2016/2017 συνεπιµελήθηκε και συνδιοργάνωσε το Athens Outview Film Festival και το Gender Fest µαζί µε τη Maria Cyber. Το 2019 ήταν διευθύντρια παραγωγής στο έργο 3x3x6 της Shu Lea Cheang, το οποίο εκπροσώπησε την Ταϊβάν στη Biennale της Βενετίας. Από το 2012 συνεργάζεται και κάνει περφόρµανς µαζί µε τα ΦΥΤΑ και το 2021 διηύθηνε την παραγωγή του κινηµατογραφικού έργου ORFEAS2021.

CAST & CREW

ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ
Αλέξανδρος Δρόσος, Ιάσων Μαρµαράς

ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
Αντριάνα Μίνου, Αλέξανδρος Δρόσος, Φιλ Ιερόπουλος

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Μιχάλης Γκατζόγιας

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Άλεξ Δηµητρίου

ART DIRECTION & DESIGN XΩΡΩΝ
Πέτρος Τουλούδης

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΡΙΑ
Ανθή Κουγιά

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Daglara

MAKE-UP & PROSTHETICS
Ελίζαµπεθ Πέτρου

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Χρήστος Τζιόγκας, Μιχάλης Γκατζόγιας

ANIMATIONS
Μαργαρίτα Αθανασίου

MAIN CAST

Λογική Έλενα Ακρίτα

Ορφέας Γεώργιος Ιατρού

Σίλβιο / Το Όχι Διαµάντη Κριτσωτάκη

Υπουργός Ουτοπίας / Ελλάδα Λητώ Μεσσήνη

Υπουργός Άµυνας & Ασφάλειας Νίκος Ζιάζιαρης

Υπουργός Επικοινωνίας & Πληροφορίας Σταµάτης Πακάκης

Ποιητής Λάµπρος Τσάγκας

Φωνή Ποιητή Φίλιππος Βαζάκας

Γιούρι Αντώνης Σταµόπουλος

Κουήρ Κυβερνοπειρατά: Λία Σµαράγδα, Mochi Γεωργίου, Μαρίζα Τσάρη

Χορός των Φαντασµάτων: Λία Σµαράγδα, Mochi Γεωργίου, Μαρίζα Τσάρη, Νίκος Ζιάζιαρης, Σταµάτης Πακάκης

Περφόρµερς Ποστλουδίου: ActiVista, Αλέξανδρος Δρόσος, Ανθή Κουγιά, Γιώτα Πέντε, ER Libido, Λία Σµαράγδα, Μαρίζα Τσάρη, Μεταθεοδοσία, Mochi Γεωργίου, Veronique Tromokratisch, ΦΥΤΑ

Φωνές Πλήθους: Μαριάννα Ρουµελιώτη, Γεωργία Καρύδη. Πρόκνη, Μαρία Παπαδοµανωλάκη, Τζόνι, Clitus Clitoris, Σπύρος Πατσούρας (Sphoenix), Μαρίζα Τσάρη, Βασιλική Λαζαρίδου, Christopher Bruckman, Alexis Endelman, Μυρτώ, Σταµάτης Πακάκης, Marachi, Αντριάνα Μίνου, GingerΈλα, Γιώργος Τσιτιρίδης, Tina Le Tina, Anonymous, Σπυριδούλα Τζουµάκη, Marisha Triantafyllidou, Αγάπη Χαρμανή, Sofia Stasta, ActiVista, Άλφα Καρτσάκη, Σταλιτσα Ροµ, Antigoni Bunny, Λολίτα Burnt, Ζιρλάρ Μορντ Ω’, Φω Μασνού, April Sparks, Αλέξανδρος Κάτσης, Οδυσσέας Γραµµατικάκης, Νίκος Βούρδουλας, Λυκούργος Πορφύρης, Λουίζα Δολόξα, Χάρης Ζόφος, Σπυριδούλα Τζουµάκη, Εύα Ιεροπούλου, Αντώνης Συνάχης, Γεύη Δηµητ, Σ.Π., YOTA5 (Petros Touloudis), Άλεξ Τσόλι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΠΑΡΟΚ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗΣ
Αλέξανδρος Δρόσος

ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Φιλ Ιερόπουλος, Αντριάνα Μίνου

ΜΠΑΡΟΚ ΒΙΟΛΙ
Νάταλι Καρντούτσι, Γιούλια Σβοµπ

ΒΙΟΛΑ ΝΤΑ ΓΚΑΜΠΑ
Αθανασία Τέλιου, Ανδρέας Λινός

ΤΣΕΛΟ
Άγγελος Λιακάκης

ΧΟΡΩΔΙΑ
Λητώ Μεσσήνη, Διαµάντη Κριτσωτάκη, Σταµάτης Πακάκης, Νίκος Ζιάζιαρης, Χρήστος Χριστοδούλου

ΤΣΕΜΠΑΛΟ & ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Ιάσων Μαρµαράς, Πάνος Ηλιόπουλος

ΣΥΝΘΕΣΑΪΖΕΡ
Κώστας Τσιώλης

ΒΟΗΘΟΣ PROGRAMMING
Tsev

ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ
Γιώργος Νεόφυτος ΚΛΑΡΙΝΟ
Γιώργος Δούσος

ΗΧΟΛΗΨΙΑ
Θάνος Ζαµπούκας, Μίνωας Κουτεντάκης, Νεκτάριος Λουλούδης

SOUND EDITING
Αλέξανδρος Δρόσος

ΜΙΞΗ ΗΧΟΥ
Αλέξανδρος Δρόσος, Φιλ Ιερόπουλος

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ
Mochi Γεωργίου

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ
Adam Donen

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΣΚΗΝΙΚΑ ORFEAS2020
Μυρτώ Λάµπρου

COMPOSITING
Φιλ Ιερόπουλος

CAMERA EQUIPMENT FRENEL RENTAL

COLOR
Δηµήτρης Μανουσιάκης

COLOR GRADING LAB FRENEL POST

ΣΤΥΛΙΣΤ
Εριφύλη Βλαχοπούλου, Άλεξ Δηµητρίου

ΒΟΗΘΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Σπύρος Πατσούρας (Sphoenix)

ΒΟΗΘΟΣ MAKE-UP
Μαίρη Χιώτη

ARTWORKS ΚΟΥΗΡ ΣΚΗΝΙΚΟΥ
Kangela Tromokratisch, Veronique Tromokratisch και εικόνες κουήρ αρχείου

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ &
ΜΑΚΙΓΙΑΖ
Αλεξάνδρα Κωνσταντινίδου

ΡΑΨΙΜΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ 2020
Αναστασία Καραντζά, Μαργαρίτα Δοσούλα, Μελίνα Τερζόγλου

ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ 2021
Σία Πασχαλη, Ελένη Λάσκαρη, Μαργαρίτα Ντούντεκ, Δοµινίκη Χαρνίδου

ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ, HEAD-PIECES,
ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ
Νίκος Παπαδόπουλος, Βίκυ Ρούµπεκα

ΠΕΡΟΥΚΕΣ & ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΑ ΜΑΛΛΙΩΝ
Παύλος Κατσιµίχας, Σοφία Βασιλοπούλου

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
Βαγγέλης Μούντριχας

YΠEYΘYNOΣ ΦΩTIΣTΩN
Ελευθέριος Μπάνος

HΛEKTPOΛOΓOI-ΦΩTIΣTEΣ
Ιωάννης Παντελιάς, Αλέξανδρος Κουτρουλάκης, Δηµήτρης Ρίζος, Μιχάλης Κάρλος, Λάµπρος Παπούλιας, Δηµήτρης Σαρρής, Αλέξανδρος Παπαδάτος, Λάµπρος Γιώτης

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΜΕΝΙΔΙ
Ευάγγελος Ταπραντζής

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΜΕΝΙΔΙ
Αντώνης Καπάνος, Ηλίας Κουιτζίου, Κωνσταντίνος Καραβίτης,
Ηλίας Δήµου

CATERING
Άλεξ Δηµητρίου, Mochi Γεωργίου, Veronique Tromokratisch, Φοίβος Δούσος

ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ
Αντριάνα Μίνου, Φιλ Ιερόπουλος, Φοίβος Δούσος, Άλεξ Δηµητρίου

ΥΠΟΤΙΤΛΙΣΜΟΣ
Άλεξ Δηµητρίου

ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ




Δες και αυτό!