Φον ντερ Λάιεν: Δε θα επιτρέψουμε να τεθούν σε κίνδυνο οι αξίες της Ε.Ε.

19/10/2021
από
Φον ντερ Λάιεν
Φον ντερ Λάιεν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις επιλογές της -από νομική σκοπιά, που φτάνουν μέχρι και την παρακράτηση κεφαλαίων- ως απάντηση σε απόφαση του πολωνικού δικαστηρίου που αμφισβητούσε την υπεροχή του δικαίου της Ε.Ε., τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των κοινών αξιών της Ένωσης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή τη στιγμή, αξιολογεί προσεκτικά αυτήν την κρίση», δήλωσε σήμερα, Τρίτη 19/10/21 η εκτελεστική πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αλλά μπορώ ήδη να σας το πω: ανησυχώ βαθιά», είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο παρουσία του πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Αυτή η απόφαση θέτει υπό αμφισβήτηση τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί άμεση αμφισβήτηση της ενότητας της ευρωπαϊκής έννομης τάξης.» 

Μία πρώτη επιλογή τόνισε ότι είναι οι λεγόμενες παραβάσεις, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί νομικά την απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Μια άλλη επιλογή είναι ο μηχανισμός υπό όρους, και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, σύμφωνα με τα οποία τα κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και το ταμείο ανάκαμψης μετά την πανδημία θα παρακρατούνται από την Πολωνία.

«Αυτά είναι χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Και αν η Ένωση επενδύει περισσότερο από ποτέ για να προωθήσει τη συλλογική μας ανάκαμψη, πρέπει να προστατεύσουμε τον προϋπολογισμό της Ένωσης από παραβιάσεις του κράτους δικαίου», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Υπογράμμισε ακόμη ότι μια τρίτη επιλογή είναι η εφαρμογή του άρθρου 7 των συνθηκών της Ε.Ε. βάσει των οποίων τα δικαιώματα των κρατών μελών -συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου για αποφάσεις της Ε.Ε.- μπορούν να ανασταλούν επειδή έχουν παραβιάσει τις βασικές αξίες της Ένωσης.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας που έχει σήμερα αμφιβάλλει για την εγκυρότητα της Συνθήκης μας είναι το ίδιο δικαστήριο που σύμφωνα με το άρθρο 7 θεωρούμε ότι δεν είναι ανεξάρτητο και νόμιμο», είπε. «Αυτό έρχεται με πολλούς τρόπους κυκλικά.»




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!