Ταϊβάν: Αντισυνταγματική η απαίτηση για επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου

27/09/2021
από
Ταϊβάν
Ταϊβάν

Δικαστήριο της Ταϊβάν απορρίπτει έναν νόμο, που απαιτεί από τα τρανς άτομα να πρέπει υποχρεωτικά να προχωρήσουν σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, για να αναγνωριστεί νομικά η ταυτότητα του φύλο τους.

Σύμφωνα με τον ισχύον κυβερνητικό νόμο, τα τρανς άτομα στην Ταϊβάν αναγκάζονται να αφαιρέσουν τα αναπαραγωγικά τους όργανα χειρουργικά, για να μπορέσει να αναγνωριστεί νομικά το φύλο τους.

Ένα άτομο, λοιπόν, γνωστό μόνο με το όνομα Xiao E έκανε αγωγή απευθυνόμενο στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Ταϊπέι υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αυτή είναι αντισυνταγματική. Την Πέμπτη (23 Σεπτεμβρίου), το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ του.

Στην απόφασή του, το δικαστήριο είπε ότι το άτομο που έκανε την αγωγή πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για να αναγνωριστεί νομικά το φύλο του. Διαπίστωσε ότι η απαίτηση επέμβασης επαναπροσδιορισμού φύλου από την κυβέρνηση παραβίαζε τις αρχές της νομικής επιφύλαξης, της ισότητας και της αναλογικότητας.

Η απόφαση χαιρετίστηκε ως μια σημαντική νίκη για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από την E-Ling Chiu, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας της Ταϊβάν.

«Η απόφαση του δικαστηρίου να παραιτηθεί από υποχρεωτικές χειρουργικές απαιτήσεις για άτομα που επιδιώκουν την επιβεβαίωση του φύλου τους είναι μια σημαντική στιγμή για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων στην Ταϊβάν», δήλωσε η Chiu.

«Τα τρανς άτομα στην Ταϊβάν αντιμετωπίζουν διακρίσεις και ανισότητες στο νομικό σύστημα, στην καθημερινή τους ζωή, ειδικά στον χώρο εργασίας και στο σχολείο. Το αυτοπροσδιοριζόμενο φύλο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ταυτότητας ενός ατόμου και αυτή η απόφαση αναδεικνύει την πρόοδο της ισότητας των φύλων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ταϊβάν.»

Οι ακτιβιστικές ομάδες για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων προέτρεψαν την κυβέρνηση της Ταϊβάν να καταργήσει τον νόμο

Η Chiu πρόσθεσε: «Καλούμε τώρα το Υπουργείο Εσωτερικών να δώσει συνέχεια σε αυτήν την απόφαση καταργώντας την απαίτηση χειρουργικής επέμβασης αφαίρεσης αναπαραγωγικών οργάνων, ως απόδειξη για όσα άτομα επιθυμούν να διορθώσουν το φύλο τους νομικά, όπως καταγράφηκε κατά τη γέννηση από την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση της Ταϊβάν πρέπει να προσφέρει επιλογές που προστατεύουν την ισότητα των φύλων για τους τρανς και τους non-binary ανθρώπους που επιθυμούν να επιβεβαιώσουν το φύλο τους, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι σύμφωνη με την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του 2015. Η έκθεση συνέστησε ότι η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου πρέπει να βασίζεται στον αυτοπροσδιορισμό και ότι πρέπει να είναι μια απλή διοικητική διαδικασία.

Επίσης, αναφέρεται ότι η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου πρέπει να είναι προσβάσιμη, χωρίς κόστος και να μην απαιτεί από τα τρανς άτομα να υποβάλλονται σε καταχρηστικές ιατρικές και νομικές απαιτήσεις.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!