Τρία χρόνια χωρίς δικαιοσύνη. Τρία χρόνια μνήμη. Τρία χρόνια Αγώνα. Τρία χρόνια χωρίς τον Ζακ. Τρία χρόνια μετά, όλοι οι δολοφόνοι – ιδιοκτήτες και αστυνομικοί – κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανενόχλητα σκορπούν το ρατσιστικό τους δηλητήριο.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στη συγκέντρωση και στη μεγάλη και με παλμό πορεία μνήμης για τον Ζακ Κωστόπουλο, που δολοφονήθηκε πριν τρία χρόνια, μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας ως απάντηση στο μίσος.

Εικόνες από τη συγκέντρωση στη Γλάδστωνος

Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία 

Εικόνες από την πορεία προς το Σύνταγμα

“Στην Ομόνοια δεν έγινε ληστεία μπάτσοι κ αφεντικά κάναν δολοφονία!”

“Η Zackie ζει τσακίστε τους ναζί!”

“Αυτό, αυτό, αυτό είναι σωστό, κλωτσιές με 12ποντα να βάλετε μυαλό!”

“Τρία χρόνια μνήμη καμιά δικαιοσύνη!”

«Οργή και θλίψη, η Ζάκι θα μας λείψει!»

«Μπάτσοι, τιβί, νεοναζί, όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί!»


Επόμενη στάση: Β΄ Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο

Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021, στη δίκη για την υπόθεση.

Θυμίζουμε ότι η δίκη την 6η Νοεμβρίου του 2020 αναβλήθηκε βάσει της ΚΥΑ για τα μέτρα περιορισμού της νόσου Covid-19. Ο αδελφός του Ζακ, Νίκος Κωστόπουλος, είχε δηλώσει τότε, στο Antivirus:

“Θέλαμε μια διακοπή για να υπάρχει καλύτερη κάλυψη της δίκης. Το προεδρείο δεν το δέχτηκε αυτό και δυστυχώς πήγαμε για αναβολή.”


Το σχετικό κάλεσμα της συγκέντρωσης και της πορεία αναφέρει τα εξής:

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙOΣΥΝΗ. ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΗ. ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΑ.

Στις 21 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που ο Ζακ, από τότε που η Zackie δολοφονήθηκε άγρια από ιδιοκτήτες και αστυνομικούς στην οδό Γλάδστωνος μπροστά σε δεκάδες συμπολίτες μας, που δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν την σφαγή και να αποτρέψουν τη βαρβαρότητα.

Πέρασαν τρία χρόνια με κατασκευασμένα ψέματα, παραπληροφόρηση και σκύλευση του σώματος του Ζακ. Την οργή για την απώλειά του διαδέχτηκε το πένθος, το κοινό μας μοιρασμένο πένθος για την αγάπη που μας στέρησαν. Η οργή μας για την ατιμωρησία, για το ρατσιστικό τους μίσος, για τις προσπάθειες συγκάλυψης, για την τρίχρονη, δυσανάλογη καθυστέρηση παραμένει και όσο περνάει ο καιρός θεριεύει.

Ο Ζακ, περήφανο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, οροθετικός, genderqueer, drag queen, αντιφασίστας και μαχητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δολοφονήθηκε από όλα αυτά που πολεμούσε όσο ζούσε. Από τον κοινωνικό εκφασισμό της διπλανής πόρτας, το ρατσισμό, την ομοφοβία, την θεσμική βία και την κοινωνική απάθεια. Ο πρώτος θάνατος ήρθε από τα χέρια των δολοφόνων, ο δεύτερος από την σιωπή του πλήθους και ο τρίτος από την τυμβωρυχία των μέσων με τις ψευδείς ειδήσεις. Ο Ζακ δολοφονήθηκε τρείς φορές. Και δολοφονείται τρία χρόνια τώρα, όσο η απονομή της δικαιοσύνη καθυστερεί βασανιστικά.

Από την πρώτη μέρα βγήκαμε μαζί στους δρόμους που αγάπησε για να φωνάξουμε το άδικο του και να υπερασπιστούμε στο όνομά του, στο όνομά της, τις δικές μας ζωές, την ασφάλειά μας, τα σώματά μας. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στην ύπαρξη χωρίς φόβο και ντροπή, το δικαίωμά μας στην αγάπη.

Όσο θα βρισκόμαστε στους δρόμους να υπερασπιζόμαστε τη μνήμη του, οι συγκαλύψεις, οι καθυστερήσεις και η λάσπη δεν μπορούν να θαμπώσουν την λάμψη του Ζακ. Όσο πορευόμαστε χιλιάδες μαζί, όσο οι φωνές μας θα υψώνονται μαζί, διεκδικώντας δικαιοσύνη, όσο θα αντλούμε δύναμη το ένα από το άλλο, η φρίκη θα υποχωρεί και η αστερόσκονη της Zackie θα μας δείχνει το δρόμο. Πέρσι τον Οκτώβριο αγκαλιαζόμασταν με ανακούφιση στους κατάμεστους δρόμους της Αθήνας, στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης για τους ναζί της εγκληματικής συμμορίας. Φέτος τον Σεπτέμβριο, παίρνουμε με ευγνωμοσύνη τη σκυτάλη από τον αγώνα αυτό και την πάμε στον επόμενο.

Τρία χρόνια μετά, όλοι οι δολοφόνοι – ιδιοκτήτες και αστυνομικοί – κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανενόχλητα σκορπούν το ρατσιστικό τους δηλητήριο.
Την απάντηση στο μίσος, θα τη δώσουμε μαζί στο δρόμο.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ ΤΡΙΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Προσυγκέντρωση στις 18:00 στη Γλάδστωνος. Θα ακολουθήσει στις 19.00 πορεία στο Σύνταγμα

Σεξιστικές, παραβιαστικές, εξουσιαστικές, ομοφοβικές, τρανσφοβικές, ιντερφοβικές συμπεριφορές δε θα γίνουν αποδεκτές. Θέλουμε όλα να νιώθουμε ασφαλή στην κινητοποίηση. Γι’ αυτό σας παροτρύνουμε να φοράτε μάσκες στις οποίες θα γράψετε ένα δικό σας μήνυμα για τον Ζακ. Κρατάμε αποστάσεις προστατεύοντας τα πιο ευάλωτα συντρόφια μας. Επίσης, αποφεύγουμε τα πλαστικά μιας χρήσης και συλλέγουμε τα αποτσίγαρά μας. Όσα φέρετε γκλίτερ, προτρέπουμε να είναι βιοδιασπώμενο ώστε να μη ρυπαίνουμε τον υδροφόρο ορίζοντα και το περιβάλλον με το καταστροφικό μικροπλαστικό.

Justice For Zak Zackie
ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας)
Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
Thessaloniki Pride
Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
Proud Seniors Greece (ομαδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ηλικίας 50 και άνω)
Πολύχρωμο Σχολείο
Υπερήφανοι Γονείς
ΛΟΑΤ ΑμεΑ
Intersex Greece – Ελληνική Κοινότητα Ίντερσεξ
Orlando LGBT+
Rainbow Seniors
Θετική Φωνή – Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος
Red Umbrella Athens
Athens Pride
Κιουρι-at
AMOQA
Femctωrìa
περιοδικό Feministiqa
Emantes-International Lgbtqia+ Solidarity
Lgbtqia+ Refugees Welcome
Συνέλευση 8 Μάρτη
Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής
Συμμαχία των Φύλων – Gender Alliance Initiative