Διανομείς της e-food καταγγέλλουν απειλές απόλυσης σε όσους αρνηθούν να είναι αυτοαπασχολούμενοι

17/09/2021
από

Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της εταιρίας e-food να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων της στις διανομές.

Oπως έγινε γνωστό, η εταιρία κάλεσε με μήνυμα διανομείς της, των οποίων οι τρίμηνες συμβάσεις είχαν λήξει, να συνεχίσουν υπό το καθεστώς του free lancer. Μάλιστα, δεν έδινε εναλλακτική, ειδοποιούσε δηλαδή τους εργαζόμενους ότι είτε θα συνεχίσουν ως “ελεύθεροι συνεργάτες” είτε δεν θα συνέχιζαν καθόλου και επικαλούνταν για την απόφαση ενός τύπου αξιολόγηση.

“Αγαπητέ Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing.

Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου (το οποίο προκύπτει από διάφορες αιτίες), εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer… Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης…”

Το μήνυμα αυτό έλαβαν, αργά το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στο κινητό τους, μέσω της εφαρμογής Road runner -πρόκειται για μια εφαρμογή μέσω της οποίας διασυνδέονται οι διανομείς με την efood και τις παραγγελίες που πέφτουν στο σύστημά της- διανομείς της efood.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα μηνύματα αυτά αφού γίνεται μνεία στην αύξηση της παραγωγικότητας η εταιρεία «προτείνει» στους εργαζομένους να μετατραπούν σε Freelancers, δηλαδή σε αυτοαπασχολούμενους, κάτι που συμβαίνει ήδη με άλλες εταιρείες του κλάδου όπως η Wolt.

Για το θέμα, το οποίο έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις και είναι ένα από τα πρώτα trend στο ελληνικό twitter, εξέδωσε ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής.

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί συνέλευση εργαζομένων της εταιρείας μαζί με την επιτροπή αγώνα διανομέων την ερχόμενη Δευτέρα στις 10.30 στο Εργατικό Κέντρο.

Πολλοί χρήστες της πλατφόρμας τέλος γνωστοποίησαν μέσω το social media ότι θα αποχωρήσουν από αυτή θέλοντας να την μποϋκοτάρουν λόγω της απόφασής της.

με πληροφορίες από Capital.gr και Alterthess και news247.gr




Δες και αυτό!