“Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ!”: Μια επική αφήγηση του αμερικανικού Νότου

10/09/2021
από

Κατά πολλούς, το καλύτερο μυθιστόρημα που γράφτηκε στην Αμερική τον 20ό αιώνα!

Το “Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ!” είναι το ένατο μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Φώκνερ και πρωτοεκδόθηκε το 1936. Κεντρικός του χώρος είναι η φανταστική περιοχή Γιοναπατόφα που ο συγγραφέας τη χαρτογραφεί και την τοποθετεί στην πολιτεία του Μισισιπή, κοντά στο Όξφορντ. Η ιστορία αυτού του τόπου αρχίζει τον περασμένο αιώνα. Τα πρόσωπα και τα γεγονότα, παρότι είναι φανταστικά, αντανακλούν έντονα καταστάσεις της αμερικανικής ζωής.

Η ιστορία του μυστηριώδους και φιλόδοξου νεαρού Τόμας Σάτπεν που εμφανίζεται ξαφνικά σε μια φανταστική επαρχία του Μισισιπή με σκοπό να φτιάξει μια φυτεία και ένα πολυτελέστατο σπίτι και να δημιουργήσει μια οικογένεια με απογόνους φυλετικά καθαρούς. Οι προσδοκίες του όχι απλώς δεν εκπληρώνονται αλλά και ένας από τους γιους του, τον οποίο δεν έχει αναγνωρίσει επειδή έχει νέγρικο αίμα, κινδυνεύει να παντρευτεί την ετεροθαλή αδελφή του.

Το «Αβεσσαλώμ Αβεσσαλώμ!» δεν αφηγείται απλώς την ιστορία του Σάτπεν αλλά και τον τρόπο με τον οποίο δύο νέοι προσπαθούν, μετά από χρόνια, να την ανασυστήσουν, γοητευμένοι από τα ελάχιστα που ξέρουν. Κάθε αφηγητής παρουσιάζει τα γεγονότα έτσι όπως τα έχει καταλάβει, κρύβοντας ή ανασκευάζοντας διάφορα στοιχεία και πολλές φορές προσθέτοντας και μερικά από τη φαντασία του, με βάση τις δικές του εμμονές. Έτσι, την ίδια στιγμή που αφηγείται μια σπαρακτική ιστορία, το μυθιστόρημα του Φόκνερ αποτελεί και έναν διαυγή στοχασμό: Πώς μπορούμε να μάθουμε μια ιστορία; Πότε μια ιστορία είναι πλήρης; Τι είναι η Αλήθεια και τι η αλήθεια του καθενός μας;

Ο Γουίλιαμ Φόκνερ έχει βραβευτεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1949, δύο βραβεία Πούλιτζερ και με το Βραβείο Εθνικού βιβλίου (ΗΠΑ) το 1955. Το 1939 εκλέχθηκε μέλος του Εθνικού Ινστιτούτου Τεχνών και Γραμμάτων των ΗΠΑ και το 1948 έγινε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας. Στην Ελλάδα τιμήθηκε το 1957 με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών.

Πληροφορίες

εκδόσεις: GUTENBERG
Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!