Φινλανδία: Εξελίξεις στην απαγόρευση της «θεραπείας» μεταστροφής

01/09/2021
από
Φινλανδίας, απαγόρευση "θεραπείας" μεταστροφής

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας θα εξετάσει την πλήρη απαγόρευση της «θεραπείας» μεταστροφής, μετά από τον συντριπτικό αριθμό των Φινλανδών, που υπέγραψαν την σχετική πρωτοβουλία πολιτών.

Η πρωτοβουλία, η οποία θα απαγόρευε τις προσπάθειες για αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου, τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών, συγκέντρωσε τις απαραίτητες 50.000 υπογραφές σε μόλις έναν μήνα και τώρα παραπέμπεται στο κοινοβούλιο.

Ο Perttu Jussila, ο οποίος ξεκίνησε την πρωτοβουλία, δήλωσε στο YLE: «Είναι παράλογο που οι «θεραπείες» μεταστροφής δεν έχουν ακόμη απαγορευτεί.»

«Εξάλλου, η ρύθμιση των εναλλακτικών θεραπειών συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα της κυβέρνησης [της πρωθυπουργού Sanna Marin]. Πέρασαν μερικά χρόνια από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση και τίποτα δεν έχει ρυθμιστεί πραγματικά. Η Ε.Ε. καταδίκασε τις «θεραπείες» μεταστροφής στην πολιτική της και η Μάλτα απαγόρευσε ήδη τις «θεραπείες» το 2016. Απλώς κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα δε θα αντιμετωπιζόταν, χωρίς την πρωτοβουλία των πολιτών.»

Ο Jussila είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας να απαγορευτεί η ψευτο-θεραπεία μεταστροφής για ενήλικα, καθώς και για ανήλικα άτομα, ακόμη κι αν είναι νομικά δύσκολο, δεδομένου ότι τα ενήλικα άτομα μπορούν να συναινέσουν σε μία ψευτο-θεραπεία.

«Δεν είναι το πιο εύκολο νομικό ζήτημα στον κόσμο, αλλά ούτε είναι και αδύνατο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πραγματικά ένα ασπρόμαυρο πράγμα. Δεν μπορούμε να αποφεύγουμε κάτι, επειδή είναι δύσκολο. Επιπλέον, έχουμε παραδείγματα από όλον τον κόσμο… Είναι αδιανόητο ότι δεν μπορούμε να το καταφέρουμε [στη Φινλανδία].»

Η ψευδοεπιστημονική πρακτική της «θεραπείας» μεταστροφής έχει καταδικαστεί από όλες τις μεγάλες ιατρικές και ψυχολογικές ενώσεις, αλλά προς το παρόν, παραμένει νόμιμη στη Φινλανδία.

Νωρίτερα φέτος, η Φινλανδική Ψυχολογική Ένωση δημοσίευσε μια δήλωση θέσης σχετικά με τη «θεραπεία» μεταστροφής:

«Οι βασικές αξίες που καθοδηγούν την ψυχολογία και το έργο των ψυχολόγων περιλαμβάνουν τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των αξιών του ατόμου, καθώς και την ευθύνη, η οποία σημαίνει ισχυρό σεβασμό και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου, η Φινλανδική Ψυχολογική Ένωση θέλει σαφώς να εκφράσει τη θέση της σχετικά με την ψευτο-θεραπεία μεταστροφής ως ανεύθυνη και παραβιάζει σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη σύγχρονη ψυχολογία. Κανένας ψυχολόγος δεν πρέπει να συμμετέχει στην εφαρμογή ή τη διεύθυνση «θεραπείας» μεταστροφής, τόσο στην υγειονομική περίθαλψη όσο και εκτός αυτής.» 




Δες και αυτό!