Το φαινόμενο της ομοφοβίας στην Κύπρο συζητείται στη Βουλή

23/10/2012
από
antivirus magazine διαφήμιση


Ανησυχητικά περιστατικά ομοφοβίας στην Κύπρο και επιτακτική ανάγκη νομικών ρυθμίσεων για αντιμετώπιση των διακρίσεων απέναντι σε Λεσβίες, Ομοφυλόφιλους, Αμφισεξουαλικούς και Τρανς (ΛΟΑΤ) στην Κύπρο καταδεικνύει έρευνα του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού και της accept – ΛΟΑΤ Κύπρου.
Τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών απασχόλησαν τα αποτελέσματα έρευνας με τίτλο: “Σεξουαλικός προσανατολισμός στην Κύπρο: Χαρτογράφηση του Κοινωνικοπολιτικού κλίματος, Εμπειριών και Αναγκών”. Την έρευνα διενήργησε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ) σε συνεργασία με την accept – ΛΟΑΤ Κύπρου το 2010-2011. Στην Επιτροπή συζητήθηκαν συστάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου με νομοθετικές ρυθμίσεις, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρμοδίων.
Σύμφωνα με τη Μαργαρίτα Καψού, Πρόεδρο του ΔΣ του ΚΣΟΠ και επιστημονική υπεύθυνη του έργου, η έρευνα κατέγραψε τις ανάγκες, εμπειρίες, αντιλήψεις αποδοχής ή απόρριψης του σεξουαλικού προσανατολισμού. Καταγράφηκαν περιστατικά ομοφοβίας και διακρίσεις που διέπουν πολλά κοινωνικά επίπεδα: εκπαίδευση, υγεία, αγαθά και υπηρεσίες, στρατός, οικογένεια, εργασία, μέσα από ανώνυμα ερωτηματολόγια.
Η μελέτη κατέγραψε υψηλά ποσοστά ψυχολογικής βίας και κακοποίησης, που συχνότερα παίρνει τη μορφή κακόβουλου κουτσομπολιού και προσβλητικών σχολίων από άγνωστους (π.χ. στο δρόμο, σε καφετέριες ή σε μπαρ), καθώς επίσης και από γνωστούς και φίλους (π.χ. σε κοινωνικές ομάδες ή στο χώρο εργασίας). Εντοπίστηκαν επίσης πολύ σοβαρά περιστατικά σωματικής βίας, κυρίως προς γκέι άνδρες, όπως ξυλοδαρμοί, φτύσιμο, ακόμα και βιασμοί. Παρόλα όμως τα υψηλά περιστατικά βίας που έχουν καταγραφεί σε καμία περίπτωση δεν έγινε αναφορά των περιστατικών στην αστυνομία ή στις αρχές, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στις αρχές, ή λόγω απροθυμίας των εμπλεκομένων να αποκαλύψουν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή το λόγο της επίθεσης.
Ανησυχητική επίσης είναι η διαπίστωση ότι 83% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι έχουν έστω μία φορά βιώσει σε βάρος τους διάκριση στη διάρκεια λήψης υπηρεσιών, λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.
Η κα. Καψού τόνισε τις ανάγκες για ενημέρωση και εκπαίδευση σε ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, στήριξη των αναγκών των ΛΟΑΤ προσώπων καθώς και των οικογενειών και του περίγυρού τους, ενσωμάτωση της έμφυλης διάστασης στις πολιτικές κατά των διακρίσεων για τα ΛΟΑΤ πρόσωπα. Μίλησε επίσης για την ανάγκη για νομικές ρυθμίσεις για προστασία από δυσμενείς διακρίσεις λόγω Σεξουαλικού Προσανατολισμού/Ταυτότητας του Φύλου.
Η Δέσποινα Μιχαηλίδου, Αντιπρόεδρος της accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, ζήτησε τις ακόλουθες νομοθετικές ρυθμίσεις και δράσεις: (1) Πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου του εκφοβισμού που παρουσιάζεται στην κυπριακή κοινωνία και ιδιαίτερα στους χώρους της εκπαίδευσης, της εργασίας, του στρατού, ανάμεσα σε άλλα, καθώς και θεσμοθέτηση προγραμμάτων στο εκπαιδευτικό σύστημα, (2) Νομοθετική ρύθμιση που να καταδικάζει την ομοφοβική και τρανσφοβική ρητορική και τα εγκλημάτα μίσους μιας και δεν υπάρχει νομοθεσία που να ποινικοποιεί την ομοφοβία, τον ομοφοβικό λόγο ή το ομοφοβικό κίνητρο ενός εγκλήματος. (3) Τη νομική κατοχύρωση των σχέσεων ομόφυλων ζευγαριών και τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου που να κατοχυρώνει την συμβίωση όλων των ζευγαριών – ανεξαρτήτως φύλου, έκφρασης φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού αφού είναι ένα σημαντικό μέτρο και για την πάταξη της ομοφοβίας. Η νομοθετική κατοχύρωση θα πρέπει να κατοχυρώνει τα ζευγάρια σε ζητήματα φορολογίας, περιουσίας, ασφάλισης, σύνταξης και υγείας στη βάση της αρχής της μη διάκρισης, της ίσης μεταχείρισης και στα πλαίσια των υποχρεώσεων της Πολιτείας για προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της.
Την επιτακτική ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν την προστασία από διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας του φύλου, όπως αναφέρεται και στις εισηγήσεις του ΚΣΟΠ και της accept-ΛΟΑΤ Κύπρου υποστήριξαν επίσης στις τοποθετήσεις τους η Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κα. Λήδα Κουρσουμπά, και ο Προϊστάμενος της Αρχής κατά του Ρατσισμού και Διακρίσεων του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως κ. Άριστος Τσιάρτας. Ο κ. Τσιάρτας επεσήμανε ότι, ενώ η νομοθεσία παρέχει ορισμένη προστασία από διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού στον τομέα της εργασίας, λόγω της σχετικής υποχρεωτικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας, δεν παρέχεται οποιαδήποτε νομική προστασία για διακρίσεις στη βάση της ταυτότητας του φύλου, αφήνοντας τα τρανς άτομα εντελώς εκτεθειμένα. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Παυλίνα Χατζηθεοδούλου-Λοϊζίδου, ανέφερε ότι το Υπουργείο αντιμετωπίζει το θέμα σε δύο άξονες: με το μάθημα της αγωγής υγείας στα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα και με την προώθηση της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι θα υποβάλει συγκεκριμένη ερώτηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης αν το Υπουργείο θα προχωρήσει στον καταρτισμό ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την ομοφοβία στην Κύπρο. Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη-Δημητρίου είπε ότι ενώ το μάθημα Αγωγή Υγείας που εισάγεται στην εκπαίδευση με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποτελεί μια βάση για την αλλαγή της κυπριακής νοοτροπίας, χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις από το χώρο του σχολείου. Σύμφωνα με τη βουλευτή της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα «υπάρχει όντως μια ρατσιστική νοοτροπία που αγγίζει ακόμα και παιδιά που υφίστανται ψυχολογική και σωματική βία ακόμα και στο σχολείο». Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου επεσήμανε την ανάγκη για άμεσους παρεμβατικούς μηχανισμούς από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για προστασία των παιδιών.
Οι οργανώσεις accept – ΛΟΑΤ Κύπρου και ΚΣΟΠ χαιρετίζουν την πρωτοβουλία για την σημερινή παρουσίαση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών. Θεωρούν τη συνεδρία αυτή ως την απαρχή ενός διαλόγου με την Κυπριακή Βουλή που αναμένεται να συνεχίσει με επόμενο βήμα τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν θέσει οι βουλευτές προς όλους τους φορείς, και με περαιτέρω συνεδρίες και δράσεις για το θέμα. Ταυτόχρονα προσβλέπουν στη λήψη πρωτοβουλιών για νομοθετική ρύθμιση με στόχο την αντιμετώπιση της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας που ολοένα και αυξάνεται στην κυπριακή κοινωνία και θα συνεχίσουν να εργάζονται ως προς τον στόχο αυτό.

Για περισσότερες πληροφορίες:
accept – ΛΟΑΤ Κύπρου:
[email protected]
www.acceptcy.org
99812343
Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού:
[email protected]
www.cfpa.org.cy
22751093

gp

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.




Δες και αυτό!