Αβέβαιη φέτος η μοίρα του Σερβικού Pride

29/09/2012
από
antivirus magazine διαφήμιση

Αν και οι διοργανωτές  του Gay Pride του Βελιγραδίου έχουν ανακοινώσει το πρόγραμμα τους, παραμένει ακόμα ασαφές το αν θα πραγματοποιηθεί η φετινή παρέλαση, λόγω ύπαρξης συνηθισμένων πλέον ζητημάτων ασφαλείας

Λίγες σχετικά ημέρες μας χωρίζουν από το Pride του Βελιγραδίου,  και παρόλα αυτά, κρίνοντας από πρόσφατες δηλώσεις των αρχών, παραμένει αβέβαιο το αν θα πραγματοποιηθεί.

Η Tanja Fajon, μια Ευρωβουλευτής που συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας Ivica Dacic, την Πέμπτη, έγραψε στο Twitter ότι ο Dacic εξετάζει ακόμα το αν πρέπει ή όχι να επιτρέψει την διεξαγωγή του Pride, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Η περσινή παρέλαση ακυρώθηκε από τις αρχές λόγω ύπαρξης διαφόρων ακροδεξιών απειλών για πρόκληση χάους στους δρόμους.

Το 2010 το Pride πραγματοποιήθηκε, αλλά αρκετές χιλιάδες νεαροί, συμπεριλαμβανομένων φιλάθλων και μελών ακροδεξιών οργανώσεων, πέταξαν πέτρες και εκρηκτικά στην αστυνομία, τραυματίζοντας αστυνομικούς και καίγοντας κτίρια και οχήματα.

Εν τω μεταξύ, οι διοργανωτές εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η παρέλαση θα γίνει  φέτος όπως έχει προγραμματιστεί και έχουν προχωρήσει στην ανακοίνωση του προγράμματος.

Η εβδομάδα του Pride θα περιλαμβάνει εκθέσεις, παραστάσεις, προβολές ταινιών, δημόσιες συζητήσεις κτλ υπό το σύνθημα» Αγάπη, Πίστη, Ελπίδα», από τις 30 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου.

Ο Boban Stojanovic, ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης, δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος για συζήτηση ανάμεσα  στη ΛΟΑΤ κοινότητα και άλλους παράγοντες της δημόσια ζωή της Σερβίας.

“Η έμφαση θα τεθεί σε σημαντικά θέματα, όπως οι σχέσεις της ΛΟΑΤ κοινότητας με την πίστη και τη θρησκεία, την οικογένεια και την κοινωνική προβολή» τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκδήλωση έχει κερδίσει την υποστήριξη σημαντικών δημόσιων πρόσωπων. Τρία μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν πράγματι επιβεβαίωσει ότι προτίθενται να συμμετάσχουν στην παρέλαση –  ο Marije Cornelissen της Ολλανδίας, ο  Jelko Kacin της Σλοβενίας και ο Keith Taylor της Αγγλίας.

Ο Stojanovic πρόσθεσε ότι είχαν λάβει σημαντική στήριξη από διάφορες διασημότητες όπως η τραγουδίστρια Cyndy Lauper, Kim Wilde, Stephen Fry, Boy George και ο Alan Cumming.

Όμως στη Σερβία, μόνο ήσσονος σημασίας πολιτικά κόμματα  μαζί με μερικούς διάσημους έχουν εκφράσει υποστήριξη για την παρέλαση.

Ανάμεσα στις διασημότητες συμπεριλαμβάνονται η ηθοποιός Mirjana Karanovic, η θεατρικός συγγραφέας Biljana Srbljanovic, η ζωγράφος Biljana Cincarevic, η καθηγήτρια πανεπιστημίου Srbijanka Turajlic και ο σκηνοθέτης ταινιών Stevan Filipovic.

 

Πηγή : http://www.balkaninsight.com/en/article/faith-of-belgrade-pride-parade-uncertain

gp

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.




Δες και αυτό!