Η πρώτη νομικά επίσημη ένωση ομόφυλου ζευγαριού πραγματοποιήθηκε στο Μαυροβούνιο, ένα χρόνο αφότου η χώρα νομιμοποίησε στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Μαυροβούνιο

Τον Ιούλιο του 2020, το Μαυροβούνιο έγινε η πρώτη χώρα των Βαλκανίων εκτός Ε.Ε., που ψήφισε νόμο για τη νομικά επίσημη ένωση μεταξύ ομοφυλοφίλων ατόμων. Ο «Νόμος για τη Συντροφικότητα Ζωής» παρέχει σε ομόφυλα ζευγάρια σχεδόν όλα τα δικαιώματα με τα ετερόφυλα παντρεμένα ζευγάρια, εκτός από τη δυνατότητα τεκνοθεσίας, ή ανατροφής παιδιών. Από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος, τα ΛΟΑΤ+ άτομα στο Μαυροβούνιο έχουν μείνει μετέωρα, περιμένοντας τροποποιήσεις σε πολλούς άλλους νόμους και νομικές διαδικασίες.

Τώρα, επιτέλους, καταχωρήθηκε η πρώτη νομικά επίσημη ένωση μεταξύ ομοφυλοφίλων ατόμων. Σύμφωνα με τη Balkan Insight, η ένωση ήταν μεταξύ δύο γυναικών, οι οποίες ζουν στο εξωτερικό, αλλά είναι καταγωγής Μαυροβουνίου. Η Νομική Συντροφικότητα Ζωής έγινε στην πόλη Μπούντβα. Η Milijana Vukotic Jelusic, δημοτικός αξιωματούχος της πόλης, δήλωσε στην εφημερίδα Vijesti: «Είμαστε χαρούμενοι που ο δήμος μας μπόρεσε να είναι ο πρώτος που εφάρμοσε το Νόμο για τη Συντροφικότητα Ζωής και ευχόμαστε ευτυχία και πολλή αγάπη στο ζευγάρι στην κοινή τους ζωή.»

Η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Ψηφιακής Κοινωνίας και ΜΜΕ του Μαυροβουνίου, Tamara Srzentic, πρόσθεσε: «Αν και ο νόμος εγκρίθηκε πριν από έναν χρόνο, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την πλήρη εφαρμογή του.» 

«Η ΛΟΑΤ+ κοινότητα θα έχει πάντα έναν σύμμαχο σε μένα για όλες τις δραστηριότητες που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής της.»

Το 50% των πολιτών του Μαυροβουνίου πιστεύει ότι οι ομοφυλόφιλοι αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία

Ενώ τα ΛΟΑΤΚΙ+ σωματεία είναι ένα βήμα πιο κοντά προς τη σωστή κατεύθυνση, το Μαυροβούνιο παραμένει εξαιρετικά θρησκευόμενο και συντηρητικό και το σύνταγμα της χώρας απαγόρευσε τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών το 2007.

Παρόλο που το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ψήφισε νόμο που απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου το 2010, σύμφωνα με την Balkan Insight, έρευνες έχουν δείξει ότι το 71% των πολιτών της χώρας βλέπουν την ομοφυλοφιλία ως «ασθένεια» και οι μισοί πιστεύουν ότι οι ομοφυλόφιλοι αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία.