Νέα εποχή για τον οίκο Yves Saint Laurent

31/07/2012
antivirus magazine διαφήμιση

Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τότε που ανακοινώθηκε πως ο οίκος Yves Saint Laurent θα αλλάξει το όνομα της prêt-à-porter συλλογής του σε Saint Laurent.

Την ιδέα είχε ο νέος δημιουργικός διευθυντής του οίκου, Hedi Slimane. Οι fashionistas θα τον θυμούνται από την ανανέωση που έφερε στον Dior Homme, την ανδρική σειρά του οίκου Christian Dior, στην οποία υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής από το 2000 μέχρι το 2007, κάνοντας συνώνυμο το όνομά του με τα tailored slim fit αντρικά παντελόνια.

Ο Hedi Slimane επέλεξε να χρησιμοποιήσει για την prêt-à-porter σειρά του οίκου το λογότυπο το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ο γνωστός οίκος στο λανσάρισμα της σειράς Rive Gauche το 1966.

Ο οίκος Yves Saint Laurent, δημοσίευσε στην επίσημη σελίδα του οίκου στο facebook μια φωτογραφία με ένα μαύρο κουτί πάνω στο οποίο είναι τυπωμένο το καινούργιο logo, ενώ η editor της βρετανικής βίβλου της μόδας Love, Katie Grand, ανέβασε στο instagram μια φωτογραφία με το νέο logo που εντόπισε έξω από την καινούργια boutique που πρόκειται να ανοίξει στη Νέα Υόρκη.

Ο οίκος μόδας ανανεώνεται αλλά σέβεται τα αυθεντικά του σύμβολα και τις αρχές του και για αυτό θα διατηρήσει το υπέροχο και παγκοσμίως γνωστό λογότυπο με τα τρια γράμματα YSL, που σχεδίασε το 1963 ο Adolphe Mouron Cassandre,   για τις υπόλοιπες συλλογές του οίκου.

Το νέο prêt-à-porter λογότυπο της εταιρείας

Προσωπικά δε θα έκανα ποτέ μια τέτοια αλλαγή σε έναν ιστορικό οίκο όπως ο Yves Saint Laurent. Δε θα την έκανα επειδή τρέφω τεράστιο σεβασμό για τον άνδρα Yves Saint Laurent. Άλλωστε ο οίκος είχε ταυτιστεί για δεκαετίες με τον δημιουργό, τον πρωτοπόρο άνδρα, τον σχεδιαστή που άφησε εποχή, τον σχεδιαστή που έδωσε στις γυναίκες την ελευθερία και την ανανέωση που ζητούσαν τη σωστήεποχή . Ο Yves Saint Laurent, θεωρείται από τον χώρο της μόδας και όχι μόνο ο σχεδιαστής που άλλαξε δραματικά τη μόδα του 20ου αιώνα.  Η δουλειά του ακολούθησε την αλλαγή του ρόλου της γυναίκας στην κοινωνία του 20ου αιώνακαι την ανάγκη της να είναι ανεξάρτητη, όμορφη και με αυτοπεποίθηση. O Yves Saint Laurent είναι αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου της μόδας. Τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 δημιούργησε την τάση του Beatnik, δηλαδή του βιετναμέζικου στυλ που αποτελούνταν από σαφάρι.Τα δερμάτινα τζάκετ για τους άνδρες και τις γυναίκες, τα στενά παντελόνια και οι ψηλές μπότες ήταν οι μεγάλες καινοτομίες του σχεδιαστή. Η δουλειά που τον απογείωσε ήταν το κλασικό σμόκιν για τις γυναίκες το 1966.  Αρχικά η ιδέα του αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, αργότερα όμως βρήκε μεγάλη απήχηση στις γυναίκες.  Άρχισε να ενσωματώνει τις ιδέες του από την δεκαετία του 20′, του 30′ και του 40′ .  Σημαντική δουλεία του ήταν η  prêt-à-porter γραμμή, που αργότερα πολλοί οίκοι της υψηλής ραπτικής θέλησαν να ακολουθήσουν.  Η  prêt-à-porter σειρά έγινε εξαιρετικά δημοφιλής στο ευρύ κοινό και στους κριτικούς με την haute couture γραμμή.

Αλλά τα ρούχα κάνουν τη διαφορά, οπότε υπομονή μέχρι το φθινόπωρο οπότε και θα δούμε τις πρώτες Saint Laurent δημιουργίες με την υπογραφή του Hedi Slimane, ξεκινώντας από την ανοιξιάτικη συλλογή για το 2013, γιατί αυτό που τελικά έχει σημασία είναι αν θα καταφέρει ο Hedi Slimane να σταθεί αντάξιος των περιστάσεων… και του ονόματος Yves Saint Laurent.

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!