Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».

Στις 18 Μαίου, κάθε χρόνο, η είσοδος σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας είναι ελεύθερη.

Για αναλυτικότερες πληροφορίες αλλά και θέματα, που αφορούν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων  μπορείτε να επισκέπτεστε το site του ελληνικού icomos www.icomoshellenic.gr.

«Αθήνα: Γειτονιές και Μουσεία»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα στις 18 Μαΐου, οι Αθηναίοι καλούνται να γνωρίσουν τους πολιτιστικούς φορείς του Ιστορικού Κέντρου

Ενωση «μουσειακής σωτηρίας» έκαναν πολλά μουσεία της Αθήνας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου. Το Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας καλεί τους Αθηναίους σε γνωριμία με τα μουσεία της πρωτεύουσας. Τους προτείνει να βγουν στις γειτονιές της πόλης και να γνωρίσουν τους φορείς του σε μια δράση με τίτλο «Αθήνα: Γειτονιές και Μουσεία».

Αφετηρία της δράσης που θα διεξαχθεί  έως και την Κυριακή 27 Μαΐου θα είναι το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Β. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Σύνταγμα) και τερματισμός το Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων Αϊ-Στράτη (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο).

Πολλοί από τους φορείς προσφέρουν μειωμένο ή μισό εισιτήριο στους επισκέπτες που συμμετέχουν σε αυτή την κοινή εκδήλωση, ενώ κατά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων η είσοδος παντού θα είναι δωρεάν.

Σχετικά έντυπα θα διατίθενται από το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη σήμερα (10.00-20.00) και αύριο (10.00-18.00) και από μεθαύριο και από τους υπόλοιπους φορείς.

Στη δράση συμμετέχουν οι φορείς:

Ακαδημία Αθηνών-Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας, Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Ελληνοαμερικανική Ενωση, Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας, Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Μουσείου Ηρακλειδών, Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων, Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Moυσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, Μουσείο Σπύρου Βασιλείου, Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας, Οικία Κατακουζηνού.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  http://www.athensmuseums.net

Το θέμα που επιλέχθηκε φέτος από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων είναι «Τα μουσεία σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες εμπνεύσεις, νέες προκλήσεις». Τιμώμενο μουσείο είναι φέτος το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας «Γαία». Ποικίλες εκδηλώσεις γίνονται σε μουσεία όλης της χώρας με την υποστήριξη του ελληνικού τμήματος του ICOM και σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΤ.

Θεσσαλονίκη: Περιήγηση σε ρωμαϊκή αγορά, Μπέη χαμάμ, Αριστοτέλους…

Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης βγαίνουν στον δρόμο και συστήνουν στο κοινό, το παρελθόν και το παρόν της πόλης. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2012, οργανώνεται μια σειρά από πρωτότυπες δράσεις κατά μήκος του άξονα της Αριστοτέλους. Ετσι, την Παρασκευή (18/5), το Σάββατο (19/5) και την Κυριακή (20/5), μουσειολόγοι, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και φοιτητές προσκαλούν το κοινό σε μια περιήγηση διάρκειας περίπου 90 λεπτών σε τέσσερα σημεία με ιδιαίτερη σημασία για το παρελθόν και το παρόν της πόλης: τη Ρωμαϊκή Αγορά, τον ναό Παναγίας Χαλκέων, τα Λουτρά Παράδεισος και την Πλατεία Αριστοτέλους. Στόχος των δράσεων της Θεσσαλονίκης είναι να προβληθεί ένας ενοποιημένος σχολιασμός για το μουσείο σε διάφορους και διαφορετικούς χώρους. Ο εορτασμός διοργανώνεται από την Εταιρεία Ελλήνων Μουσειολόγων και το διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Μουσειολογία» του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής, τις εφορείες του υπουργείου Πολιτισμού, τη Μητρόπολη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τεχνόπολις

Την Παρασκευή 18 Μαΐου η Τεχνόπολις, συνεχίζοντας το ενεργό πολιτιστικό της έργο αφιερώνεται ολοκληρωτικά στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων παραχωρώντας έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς της χώρους. Στην  γνωστή αίθουσα των «Φούρνων» διοργανώνονται μία σειρά από ειδικές δράσεις που περιλαμβάνουν δωρεάν ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά Δημοτικού,  προβολές φωτογραφικών slideshows και ταινίας με κεντρικό θέμα το γνωστό εργοστάσιο φωταερίου που δέσποζε κάποτε στη περιοχή. Η θεματική ημέρα θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του κ. Μιχάλη Οικονόμου.  Η «Τεχνόπολις» θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό από τις 9.30 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Οι δηλώσεις συμμετοχής για τις ξεναγήσεις και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα γίνονται στο 210 3475538 από τις 10-17μ.μ. Το πρόγραμμα διαμορφώνεται χρονικά ως εξής:

Ώρες ξεναγήσεων: 9.30, 11.00, 12.30 το πρωί και 5.30, 6.30 το απόγευμα.

Ώρα εκπαιδευτικού προγράμματος: 6.00 το απόγευμα

Προβολή ταινίας και slideshow: Από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ κάθε μία ώρα

Μουσείο Ακρόπολης

Tο Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει με ατμοσφαιρικές μουσικές εκδηλώσεις στον εξώστη του δευτέρου ορόφου, με θέα την Αίθουσα των Αρχαϊκών Αγαλμάτων και με ελεύθερη είσοδο για όλους (ανοιχτά από τις 08.00 έως τις 22.00 και το εστιατόριο έως τα μεσάνυχτα).

11.00: Ο Μάριος Στρόφαλης θα δώσει ρεσιτάλ πιάνου αφιερωμένο στους δικούς μας Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη.

19.00: Το κουαρτέτο του Μάριου Στρόφαλη με μουσική της Ευρώπης της Μεσογείου (European Taxim).
Το Μουσείο θα ξεκινήσει την ίδια μέρα στα πωλητήριά του τη διάθεση αντιγράφων γλυπτών. Επίσης, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο καθιερώνει την κοπή αναμνηστικών κερμάτων, για να φέρει τους επισκέπτες του πιο κοντά σε μικρά αλλά αγαπητά εκθέματα των συλλογών του.

Το Σάββατο 19 Μαΐου 2012 γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων και το Μουσείο Ακρόπολης θα παραμείνει ανοιχτό από τις 08.00 έως τα μεσάνυχτα (ελεύθερη είσοδος από τις 20.00 έως τα μεσάνυχτα). Στις 21.30 στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα ερμηνεύσει τις τελευταίες συμφωνίες των W. A. Mozart και F. J. Haydn, δύο εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του μουσικού κλασικισμού.

Στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2012, οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη μία σειρά πρωτότυπων δράσεων κατά μήκος του άξονα της Αριστοτέλους.

Την Παρασκευή 18, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαΐου, μουσειολόγοι, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και φοιτητές προσκαλούν το κοινό της Θεσσαλονίκης σε μία περιήγηση διάρκειας περίπου 90 λεπτών σε τέσσερα σημεία με ιδιαίτερη σημασία για το παρελθόν και το παρόν της πόλης: τη Ρωμαϊκή Αγορά, τον ναό Παναγίας Χαλκέων, τα Λουτρά Παράδεισος και την Πλατεία Αριστοτέλους.

Στόχος των δράσεων είναι να προβληθεί σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους ένας εικονοποιημένος σχολιασμός για το μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά. Κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα για το 2012 είναι: «Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις».

Στη Θεσσαλονίκη ο εορτασμός διοργανώνεται από την Εταιρεία Ελλήνων Μουσειολόγων και το διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Μουσειολογία» του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής, τις εφορείες του ΥΠΠΟΤ, τη μητρόπολη και το δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα. Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις. Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. E-mail : lucas@avmag.gr